Данъкът на старите коли е първа стъпка за по-чист въздух

Целта на промяната в Закона за местните данъци и такси не е да се вдигат данъците и да се събират повече пари за общинските хазни. Смисълът е да се въведе екологичен компонент за старите автомобили, които замърсяван повече околната среда. Това заяви в Пловдив председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова.

Тя обясни, че дори колите със сертификат Евро 4 – автомобили, произведени през 2005 г. и насам, всъщност ще имат намаление  с около 20 % чрез този екологичен коефициент. Увеличение ще има при наистина стари коли, които нямат екологична категория, каза Медна Стоянова и допълни, че идеята е да се стимулират хората да купуват нови, екологични автомобили.
 

Ще има коли с двойно вдигане на данъка – от 26 да 48 лв. Това прави около 20-ина лева годишно, което е под цената на кутия цигари месечно, каза депутатът.

Менда Стоянова допълни, че това е първата стъпка за подобряване на качеството на въздуха, който е сериозен проблем особено за големите градове.

Председателят на бюджетната комисия се обяви „против“ идеята да се въвежда диференцирано подоходно облагане. Според Стоянова така няма да се реши социалното неравенство, а данъците на средната класа ще се увеличат и това ще ги демотивира. 

Още от категорията

Повдигане на основното тяло на Бетонния мост е невъзможно

Професорът от УАСГ инж. Костадин Топуров е експерт по мостострителство, участвал е в проектирането на ред обекти в Пловдив, включително е и на конструкцията на бъдещия тунел под централна гара. Той коментира намерението за запазване на Бетонния мост, което има политическа подкрепа. Въпросът е дали експертите допускат възможността това да се случи...

обновено на 21.11.19 в 12:12

"Приеми ме с обич" помага на децата и семействата им

Призивът „Приеми ме с обич” е изпълнен с онази изконна  нужда на всяко дете, на всяко едно човешко същество да бъде прието такова, каквото е,  такова, каквото е създадено и да бъде обичано, каза директорът на Комплекса за социални услуги за деца и семейства в Пловдив Недка Петрова. Днес комплексът отчита своята дейност по кампанията "Приеми ме с..

публикувано на 21.11.19 в 12:09

Не ни попитаха за Цацаров, затова искаме да чуем него

Това става ясно от коментара, който направи в предаването "Точно днес", депутатът от ОП и зам.- председател на НФСБ Борис Ячев.  По думите му поисканата среща за изслушване на Сотир Цацаров, след като партията се разграничи от първонално обявената като обща коалиционна подкрепа, е с цел да се чуят възгледите на сегашния главен прокурор за развитите..

публикувано на 21.11.19 в 11:28

Къщи за гости връщат 389 000 лв за неизпълнен бизнес план

Атанас Аргилов Илиев притежава Комплекс за селски туризъм в местността Дондуково, в община Брезово, по пътя за Свежен. Няколкото къщи за гости са в непосредствена близост до язовир Дондуково, който също стопанисва. Тези дни получава решението на фонд „Земеделие“ за връщане на 100 процента на получената евросубсидия в размер на 389 000 лева...

обновено на 20.11.19 в 12:06

Нормалният месечен доход е 4 000 лева за семейство

С колко лева доход може да живее българското семейство и пенсионр ? Според изследване на КСНБ за четиричленно семейство с две деца, минималният месечен доход на един от родителите трябва да е над 1200 лева. Обещано е  и увеличение на пенсиите, а в същото време, броят на възрастните хора, които живеят под линията на бедност, са около 1 322 300 души...

публикувано на 20.11.19 в 11:52