Съвременният Пловдив е граден върху антични шедьоври

Книгата „Пловдив – мегаполис на духа и благоверието“ ще бъде представена  в читалище „Алеко Константинов“ в петък от 18 ч. Авторът й – Георги Найденов е доктор по право, журналист с дългогодишна практика и награди, писател,  изпълнителен директор на фондация „Помогни на нуждаещите се“, президент на Международната академия по журналистика – ЕВРОПРЕС, която подпомага пратениците на медиите в зони на военни конфликти, бедствия и кризи.

След 27 дни Пловдив  поема мандата си на Европейска столица на културата -  едно епохално събитие за България и нашия град и потвърждение на думите на световноизвестния интелектуалец Петър Увалиев „който познава културата на българите, то той е и европеец“.

По думите на Найденов, книгата  е своеобразен книжен гид, който ни пренася назад във времето.

 Храмовете на благоверието са 6 български православни църкви, Арменската Апостолическа църква „Сурп Кеворк“, Римокатолическата катедрала „Св. Лудвиг“ Протестанската църква. Българската и световната история изобилстват от примери за това, как смяната на религията е и смяна на етническата самоличност. Религията не е просто вяра, а начин на живот, на легитимация на място в света на всеки индивид. Всичко това утвърждава Пловдив не само като европейска столица на културата, но и в един съвременен Балкански мегаполис на духа, толерантността и свободомислието, въплътил в себе си ценностите на демокрацията на 21 в.

Живеем във време на дадености и тази, с която трябва да се съобразяваме винаги, е да бъдем толерантни към хората, да бъдем етични и хуманисти.

Интервюто чуйте от звуковия файл:


Още от категорията

Пет пловдивски хора ще пеят в "Набуко" тази събота

В премиерно изпълнение на операта „Набуко“ от Верди, постановка на Пловдивската опера, за първи път ще участват и пет пловдивски хорови формации: Дамски хор „Тримонциум“, Камерен хор „Иван Спасов“, Мъжки хор „Стефка Благоева“, Академичен камерен хор „Гаудеамос“ и Пловдивско певческо дружество „Ангел Букорещлиев“. Те ще се включат в прочутия Хор на евреите..

обновено на 16.02.19 в 11:58

В Пловдив започва проектът "Занаятът влиза в махалата"

Проектът "Занаятът влиза в махалата", организиран от фондация "Метаарт" започва на 16-и февруари в Пловдив. Инициативата е част от програмата на "Пловдив - Eвропейска столица на културата 2019", съобщихат от пресцентъра на Фондация "Пловдив 2019".  Пет съботни сутрини през февруари и март в рамките на проекта утвърдени български автори..

обновено на 16.02.19 в 11:58

Божана Апостолова с нов роман

Днес на книжния   пазар излиза новият роман на Божана Апостолова „Завръщането на визона“. Тя започва да пише преди да стане  известна като издателката от “ Жанет45“ . Тогава   критикът Иван Гранитски  написа за нея: „Ражда се новата Багряна“. Днес тя има 30   свои книги, 13 стихосбирки и четири романа. Носител е на почти всички..

обновено на 16.02.19 в 11:57

Пет пловдивски хора ще пеят в "Набуко" тази събота

В премиерно изпълнение на операта „Набуко“ от Верди,  постановка на Пловдивската опера, за първи път ще участват и пет пловдивски хорови формации : Дамски хор „Тримонциум“, Камерен хор „Иван Спасов“ , Мъжки хор „Стефка Благоева“, Академичен камерен хор „Гаудеамос“ и Пловдивско певческо дружество „Ангел Букорещлиев“.  Те ще се включат в прочутия Хор на..

публикувано на 15.02.19 в 10:46

Ученици пеят благотоврително за възрастните хора

Годишен благотоврителен концерт във Военния клуб организират тази вечер подготвителната група ученици от средно училище   "Христо Г. Данов“ и  вокална група "Веселите ноти“. Целта  е да бъдат събрани средства, които да се дарят на Дома за възрастни хора "Свети Василий Велики“.  Идеята за реализиране на концерта е на младия преподавател по музика..

публикувано на 14.02.19 в 06:42