РЕКЛАМА

Съвременният Пловдив е граден върху антични шедьоври

Книгата „Пловдив – мегаполис на духа и благоверието“ ще бъде представена  в читалище „Алеко Константинов“ в петък от 18 ч. Авторът й – Георги Найденов е доктор по право, журналист с дългогодишна практика и награди, писател,  изпълнителен директор на фондация „Помогни на нуждаещите се“, президент на Международната академия по журналистика – ЕВРОПРЕС, която подпомага пратениците на медиите в зони на военни конфликти, бедствия и кризи.

След 27 дни Пловдив  поема мандата си на Европейска столица на културата -  едно епохално събитие за България и нашия град и потвърждение на думите на световноизвестния интелектуалец Петър Увалиев „който познава културата на българите, то той е и европеец“.

По думите на Найденов, книгата  е своеобразен книжен гид, който ни пренася назад във времето.

 Храмовете на благоверието са 6 български православни църкви, Арменската Апостолическа църква „Сурп Кеворк“, Римокатолическата катедрала „Св. Лудвиг“ Протестанската църква. Българската и световната история изобилстват от примери за това, как смяната на религията е и смяна на етническата самоличност. Религията не е просто вяра, а начин на живот, на легитимация на място в света на всеки индивид. Всичко това утвърждава Пловдив не само като европейска столица на културата, но и в един съвременен Балкански мегаполис на духа, толерантността и свободомислието, въплътил в себе си ценностите на демокрацията на 21 в.

Живеем във време на дадености и тази, с която трябва да се съобразяваме винаги, е да бъдем толерантни към хората, да бъдем етични и хуманисти.

Интервюто чуйте от звуковия файл:


Още от категорията

Пловдив е в ТОП класация на „New York Post“

Пловдив отново бе включен в класация за най-добрите туристически дестинации на престижно издание. Градът е акцент в статия на „New York Post“, след като миналата седмица бе рекламиран и от “CNN Travel”.   Пловдив e описан като една от Европейските столици на културата за 2019 година и е нареден между най-добрите дестинации от всички континенти...

обновено на 17.12.18 в 15:13

Преге - предаване за света на книгите, 15 - 21 декември

В предаването за книги на Радио Пловдив на 1 5.12. 2018г. бяха представени следните заглавия: Рубрика „Напълно непознати“  Шарл Монтескьо. Персийски писма. 298 стр., ок. 4А, Колибри, 2018. Жан Пол Сартр. Погнусата. 244 стр., ок. 4А, Фама, 2018. Димил Стоилов. Децата на Дон Кихот. Белгийски и  други разкази. 241 стр., ок...

публикувано на 17.12.18 в 10:26

Изложба на Найден Станчев в галерия "Дяков"

„Приказка без край“  е надсловът на  живописната изложба на  художника Найден Станчев, която се открива  в галерия „Дяков“. Авторът е представил досега над 10 самостоятелни изложби в родния си град Пловдив и в София, където понастоящем живее и работи. Настоящата изложба е изградена от творби, създадени специално за камерното пространство на..

публикувано на 17.12.18 в 07:17

В "Срещите" разговор за "Пътят на художниците"

Тази събота в "Срещите" ви предлагаме интересен  разговор за любовта на  големите  български художници по книгата на галеристката Красимира Алексиева "Пътят на художниците". Защо творците споделят, че"само това, което е добро и добро по рождение, може да храни любовта"?  И  вярно ли е, че  първото, за което се сещаме, когато чуем думата художник, е..

обновено на 14.12.18 в 16:47

"Небет тепе" е новото двуезично списание на Пловдив

Списанието „ Небет тепе / Nöbettepe ” ще се списва на двата езика и основната му мисия е да популяризира съвременните български творци в Турция, и турските – в България.Това съобщи Кадрие Джасур, главен редактор на новото издание за култура и изкуства в Пловдив.  Кадрие Джесур е   завършила висше образование в ПУ "Паисий Хилендарски",..

обновено на 14.12.18 в 11:03

Изложба за делото на Константин Иречек в България

Изложба, посветена на Константин Иречек (1854–1918), ще се открие в в къщата-музей „Хр.Г. Данов“ в Стария град.  Акцент в изложбата е престоят на Иречек в България и приносът му за българската история и образование.  Той е автор на първата академична история на България, бил е и министър на просвещението. Носител е на първия златен медал „За..

обновено на 14.12.18 в 11:02

Две изложби на Тодор Дрянков ще има през 2019-а в Пловдив

Известният пловдивски художник  Тодор Дрянков  (1944-2014) ще бъде представен от неговите наследници с две големи изложби през 2019 година. Живописни платна на знаменития пловдивски жудожник Тодор Дрянков, ученик на Златю Бояджиев, посетиха Македония през този месец. В Пловдив неговите творби могат да се видят в залата на Бизнес хотел Пловдив в..

обновено на 14.12.18 в 11:01