Съвременният Пловдив е граден върху антични шедьоври

Книгата „Пловдив – мегаполис на духа и благоверието“ ще бъде представена  в читалище „Алеко Константинов“ в петък от 18 ч. Авторът й – Георги Найденов е доктор по право, журналист с дългогодишна практика и награди, писател,  изпълнителен директор на фондация „Помогни на нуждаещите се“, президент на Международната академия по журналистика – ЕВРОПРЕС, която подпомага пратениците на медиите в зони на военни конфликти, бедствия и кризи.

След 27 дни Пловдив  поема мандата си на Европейска столица на културата -  едно епохално събитие за България и нашия град и потвърждение на думите на световноизвестния интелектуалец Петър Увалиев „който познава културата на българите, то той е и европеец“.

По думите на Найденов, книгата  е своеобразен книжен гид, който ни пренася назад във времето.

 Храмовете на благоверието са 6 български православни църкви, Арменската Апостолическа църква „Сурп Кеворк“, Римокатолическата катедрала „Св. Лудвиг“ Протестанската църква. Българската и световната история изобилстват от примери за това, как смяната на религията е и смяна на етническата самоличност. Религията не е просто вяра, а начин на живот, на легитимация на място в света на всеки индивид. Всичко това утвърждава Пловдив не само като европейска столица на културата, но и в един съвременен Балкански мегаполис на духа, толерантността и свободомислието, въплътил в себе си ценностите на демокрацията на 21 в.

Живеем във време на дадености и тази, с която трябва да се съобразяваме винаги, е да бъдем толерантни към хората, да бъдем етични и хуманисти.

Интервюто чуйте от звуковия файл:


Още от категорията

Джон Ленън вдъхновява талантите на Музикалното училище в Пловдив

В Пловдив бе открит барелеф на легендарния бийтълс Джон Ленън.   „Решението барелефът на Джон Ленън да бъде в Пловдив, Европейската столица на културата, е много знаково за нас. Нашият град винаги е бил свързан със свободния дух. Мястото на Ленън е в Пловдив и то в Музикалното училище – където учениците могат да оценят неговата творческа..

публикувано на 23.04.19 в 13:22

Българските писатели са напълно конкурентоспособни на чуждите

Днес отбелязваме Световния ден на книгата и авторското право. Той се чества от 1996 година с решение на ЮНЕСКО.Издателят Стойо Вартоломеев е категоричен, че българите имат всички основания да отбележат този ден. Той опроверга статистиката, че у нас не се купуват книги и не се чете. Ние издаваме годишно над 250 заглавия. Разчитаме на..

публикувано на 23.04.19 в 10:24

За писането и копирайтинга с Иванка Могилска

В предаването „Вход свободен“, ви срещаме отблизо с поетесата и писател, копирайтър на свободна практика Иванка Могилска. В рамките на „Младия Пловдив чете“, тя беше на гост на Професионалната Гимназия по Архитектура, строителство и геодезия - "Арх. Камен Петков". Като автор на няколко книги и старомоден читател, както се определя, Иванка..

публикувано на 22.04.19 в 17:12

Шест номинаци „Аскеер“ за „Дебелянов и ангелите“

Спектакълът „Дебелянов и ангелите“ на  Пловдивския драматичен театър е отличен с шест номинации „Аскеер“.  „Дебелянов и ангелите“  е с  6 номинации  в категориите:  „Съвременна българска драматургия” за  Александър Секулов. За  „Режисура”  Диана Добрев е в конкуренция с Явор Гърдев за Наблюдателите и Деян Донков за Любовникът. В категорията..

обновено на 22.04.19 в 15:10

От Пловдив до Варна и от „Капана“ до „Таляна“

Проект от Пловдив до Варна и от „Капана“ до „Таляна“ се реализира в Европейската столица на културата и Морската ни столица. Идеята представиха в съвместното предаване на програма „Хоризонт“ и Радио Пловдив "Сто-лица култура" Гина Кафеджиян от фондация „Пловдив 2019“ и Мартен Демирев от партньорската организация в квартал „Таляна“...

обновено на 22.04.19 в 15:10