105 години - живот с вкус на мед, вяра и любов

Столетникът Александър Николов е доайенът на пчеларите в България. Той кара 105 си година.Живее в Пловдив и споделя дните си с котарака Зоро. Със завиден оптимизъм и любов към живота разказва историята на своя живот.

Роден в град Неготино до Вардар в Македония,  идва с майка си и братята си в България през 1918 година.

Живял е в Карнобат, Бургас, София. Учил и работил през целия си живот. Майстор-сладкар е до 1940 година. След това е бил военен и се пенсионира като подполковник. След това в живота му влиза пчеларството и така цели 50 години.

На 96 години го преотстъпва на съпруга на своята внучка. Той има три деца и 17 внуци и правнуци. Разказва с усмивка за живата си –пъстър, любопитен и интересен. Говори с любов за хобито си. Смята, че пчелите и медът също за допринесли за неговото дълголетие. Дори и пчелната отрова. Всяка сутрин столетникът закусва  мед с ябълка, сиренце и орехова ядка. И след това едно млечно кафе с 3 бисквити. Готвено само на обед. Вечерно време 5-6 хапки тахан халва и една кофичка сутляш.

Казва, че не е боледувал сериозно, хапчета не пие. Никога не е пушил и пил алкохол.Благодарение на режима, който сам си е създал, дълголетникът изкачва без проблем стъпалата до третия етаж на блока си. Всеки ден чете вестник и се среща с приятели.

20 години Александър Николов е председател на пчеларското дружество "Акация" в Пловдив, а утре на 8 декември  отново ще празнуват рожден ден, защото както бай Сашо казва“104 години съм ги оставил на лихва в банката и вече обработват 105-тата си година“ 
Още от категорията

Представяме шафран в Китай и можем да изградим такава индустрия

Официалното откриване на първия в страната Демонстрационен център 16+1 за електронна търговия със селскостопански и други продукти ще се състои  в Аграрния университет в Пловдив.  Той е създаден от Центъра за насърчаване на сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и страните от Централна и Източна Европа. Една от целите..

обновено на 21.02.19 в 10:42

Психиатриите имат нужда от пари, а болните от подкрепа

Правителството взе решение да отпусне 30 милиона лева на общинските и областни болници, за да допълни дефицитите, които имат за работни заплати, за спешните прегледи и за други дейности, определени като държавна отговорност. Решението, дошло след серия от протести за финансов недостиг от страна на болниците не се прима единодушно дари от съсловието..

публикувано на 21.02.19 в 10:17

Недоразумение е вестта, че ще се опрощават наеми и лихви

Медийни публикации, че община Пловдив се готви да опрости близо 3 милиона лева задължения на наематели на общински жилища, повечето от които в Столипиново, предизвика смут и политически реакции. Секретарят на община Пловдив Ангелина Топчиева опроверга информацията. Според нея „Може би е станало недоразумение, общината не подготвя..

публикувано на 20.02.19 в 17:02

Изборното законодателство трябва да е устойчиво

Изборният кодекс, „тангото“ с преференциите, новия/стар състав на ЦИК и промените в законодателството в 12 без 1  коментира политологът  Димитър Аврамов .   Стана ясно,че парламентарната правна комисия отложи обсъждането на внесените от ГЕРБ промени в Изборния кодекс, които връщат стария модел на преференциално гласуване. На заседанието не..

публикувано на 20.02.19 в 16:53

И Пазарджик се включи в протеста срещу лекарствената политика

Близо 40 аптеки останаха затворени в Пазарджик и областта като част от националния протест на бранша срещу лекарствената политика на държавата.  Въвежданата нова система за верификация на лекарствата не е основната причина за недоволството , каза пред Радио Пловдив Пенка Минева, председател на Регионалната фармацевтична колегия в Пазарджик.  По..

публикувано на 20.02.19 в 16:50