Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сам Бог цени свободната воля

Изключително дволен съм от текста, който прочетох на сайта на Светия  Синод на БПЦ, защото явно е, че той е консултиран с компетентни хора  е в съзвучие с всички публикувани назад във времето текстове на Еладската православна църква и на Руската православна църква, които още преди десетилетия излязоха с официални становища по темата  за трансплантациите. Това заяви д-р Велислав Малев.

По думите му, становището на БПЦ е точно, адекватно и ного добре написано.

 В момента, в който в реалността възникне даден проблем на биоетиката, започва и мисленето как да се отнасяме към него.

Разбира се, изисква се време за изработване на експертно време, но специално проблемът  за трансплантациите в целия спектър на биоетични проблеми, може би е най-простият и с най-еднозначно становище. Там е ясно, че няма нищо лошо в самото присаждане на орган, както от гледище на човека, на когото се присажда, така и от страна на донорството.

Колкото и да е странно обаче, ние се фокусираме върху проблемите на донора. Когато нещата излизат извън единичния случай на доброволно осъзнато даряване на орган, срещу което никой няма нищо против като действие и това се благославя от Църквата, а преминем към масовизиране на проблема /хиляди са случаите, които чакат донори с подходяща тъканна съвместимост/, вече се поставя въпроса за множественост – търсене на множество донори. Тук влиза в действие акцентът на Светия Синод,че въпреки това не трябва да отстъпваме от критериите на единичния случай, които са валидни и за множествения. Това да не се превърне във фабрика за резервни части. В света съществуват множество такива случаи, има и филми по темата, създадени неслучайно..

Дори и без да съществуваха тези примери, Църквата пак би заела същата позиция от превантивно гледище, за да се защити достойноството на донора, неговата доброволност и зачитането на всички морални и медицински критерии при извършване на трансплантацията.

Разбирането за човека и неговото взаимоотношение с Бога е именно на тази база. Човек е създаден със свободна воля и знаейки, каква е Божията воля, сам решава със свободна воля дали да я следва или не, доколкото може с падания, ставания и т.н. Но винаги сам Бог цени тази свободна воля и това схващане не може да не бъде отразено и в акта на трансплантациите.

По думите на д-р Малев, условията, които Църквата поставя, за да се осъществи трансплантация, са изпълними.

 При нас обаче липсва обществена активност за по-широко доброволстване, каквото съществува в развитите страни.Има и един много неприятен феномен – в нашите книжки за здравно осигуряване на последната страница  има текст, в който се казва, че ти априйори доброволно си  изразител на волята да си дарител. Без никакво допитване.  И само, ако отидеш в специален кабинет на РЗОК и положиш подпис пред специален служител, който също поставя подписа си, само тогава ти се отказваш от тази воля по подразбиране да си дарител. Ето така изведнъж цялото народонаселение става доброволен донор, без всякакво допитване. А това е неправилно от морална гледна точка.  Липсата на писмен отказ от донорство не може да бъде  равнозначно на съгласие.  

Това с последната страница и малките букви прилича на онзи феномен на условията под черта с малки букви на компаниите.

Документът на БПЦ подкрепя донорството и внася ясни правила за извършването на трансплантацията.

Чуйте интервюто от звуковия файл:


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Нулевата ставка ДДС за хляба трябва да бъде запазена

"Професионалната етика изисква да кажа, че няма козуначено изделие, което да има себестойност 200 лв. Но нсе пак, търсенето определя предлагането. Не зная какви очаквания имат купувачите, които ще отделят 200 лв за козунак, но те едва ли ще вкусят нещо изключителнно, защото козунакът е изделие, което има много ясен състав. В резултат на спазването му,..

публикувано на 26.04.24 в 16:03

Големият въпрос на тези избори е знаем ли накъде отиваме

Това, което ентусиазира избирателите обикновено са две противоположни състояния - разочарование и гняв или пък надежда . За разлика от предишни периоди, в които сме били свидетели и на двете, то днес българите е на кръстопътно състояние - гледат с недоверие, страх, скептицизъм и описват собственото си отношение към дистанциране, определи социологът от..

публикувано на 26.04.24 в 11:04

Ден на отворените врати в Арменското училище

Основно училище „Виктория и Крикор Тютюнджян” се намира в сърцето на Стария Пловдив сред китната зеленина на хълма Небет тепе. Арменското училище както обичат да го наричат пловдивчани  има 190-годишна традиция на добро образование и възпитание, в него се обучават деца от 1-ви до 7-ми клас както с арменски, така и с български произход. През настоящата..

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Надя Василева, председател на БКЗ

Най-много служители в Пловдив се търсят в IT сектора

Работодателите в Пловдив прогнозират, че компаниите в региона, които ще назначават хора в следващите шест месеца, са с 11% повече от тези, които възнамеряват да съкращават работници. Това коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив председателят на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) Надя Василева. Конфедерацията е публикувала..

публикувано на 25.04.24 в 16:33
Мира Радева

Опозицията доказа сила със свалянето на Росен Желязков

Свалянето на Росен Желязков от председателското място в НС от практическа гледна точка няма никаква стойност, тъй като депутатите излизат във ваканция до предсрочните избори. Смисълът беше да се докаже силата на парламентарната опозиция. Това коментира социологът доц. Мира Радева. Тя добави, че според нея партиите, които се обединиха..

публикувано на 25.04.24 в 15:55