Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдив вдига данъка на колите над 15 години с 10%?

С 10 на сто да се увеличи данъкът на автомобилите, които са над 15 години и на тези, които са с екокатегория Евро 1 и Евро 2 през 2019-та година, предлага община Пловдив в проект на Наредба, публикувана за обществено обсъждане. 

За превозните средства  с екологична категория "Евро 3" няма да има увеличение на данъка. Намаление на налога ще има за колите с категория Евро 4 с 10 процента,  за тези с Евро 5 с 20 на сто и за Евро 6 с 40 процента. 

Промените в Закона за местните данъци и такси за идната година бяха приети от Народното събрание, а конкретният размер на прилагания коефициент се гласува от общинските съвети.  Увеличението на данъка на старите автомобилие  е мотивирано със занижените им екологични характеристики, евентуалните вреди върху околната среда и даването на стимули за подновяване на автопарка.

За мотоциклетите, товарните автомобили и автобусите законодателят не делегира права на местните власти да определят данъка, а само ги задължава да  приложат новите разпоредби в Закона.

За мотопеди и мотоциклети с Евро 3 данъчното облекчение отпада, с Евро 4 се намалява с 20 на сто, а с по- висока екокатегория намалението е 60 на сто.

Направена е промяна относно облагането на товарните автомобили с маса от 3,5 т до 12 т, като вместо на всеки започнат тон, то ще се изчислява на всеки започнати 750 кг.

Отпада данъчното облекчение за автобусите, товарните автомобили над 3,5 т, влекачите за ремарке с екологични категории "Евро 3", намалението за Евро 4 е с 20 процента, а за съответстващите на "Евро 5", "Евро 6" и "ЕЕV" се запазва 50 на сто намаление от определения  от Закона данък.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Главчев отмени решението за частна детска болница "Мама и Аз"

Днес министър-председателят Димитър Главчев разпореди да бъде отменено приетото вчера  решение за създаване на „Многопрофилна болница за активно лечение „Мама и Аз“ в гр. София. Ще бъде потърсена отговорност от хората, внесли решението за разглеждане от Министерския съвет.  Ако докладът за отмяна на решението не бъде депозиран днес от министъра на..

публикувано на 01.05.24 в 17:26

Илияна Йотова запали огъня на Майските празници в Първомай

На много места днес ще се спомене името на Първомай, защото празникът е за целия свят, но само един български град носи името на този голям празник. Това каза в словото си вицепрезидентът Илияна Йотова, която участва в тържествата по повод празника на Първомай и откриването на 51-вото издание на Майските културни тържества в града.  Тя призова да..

публикувано на 01.05.24 в 12:55

На съвестта на служебния кабинет е строежът на болница "Мама и аз"

Много правителства се пазеха от това да подпишат подобен договор, дано мотивите на Главчев са достатъчно убедителни. Това коментира пред журналисти в Първомай вицепрезидентът Илияна Йотова по повод решението на Министерския съвет за  одобрение на проекта за строеж на частна детска болница "Мама и аз" . Тя посочи, че е била изненадана, защото цялата..

публикувано на 01.05.24 в 11:43

Вицепрезидентът ще посети Първомай за празника на града

1-ви май е празник на град и община Първомай. Гост на тържествата ще бъде вицепрезидентът Илияна Йотова, която ще открие 51-то издание на Майските културни тържества в града. Кметът Николай Митков ще  връчи Знака на Първомай на представители на местни фирми.  Празничната програма продължава с веселие на открито с концерт на танцова формация „Елика“...

обновено на 01.05.24 в 10:37

Нови случаи на кюклюш в Пловдив и Карлово

16 са регистрираните случаи на коклюш в Пловдив и областта до момента. Само за два дни от началото на седмицата има потвърдени 5 нови заразени с коклюш. Единият от тях е на 15-годишно дете от Карлово, а останалите четири в Пловдив, съобщи пред Радио Пловдив доктор Таня Учорджиева, началник на отдел "Противоепидемичен контрол" към РЗИ-Пловдив. В..

публикувано на 01.05.24 в 10:35