Очаква ни добра година, ако кризата не ни удари отвън

На пръв поглед ни очаква по-скоро добра година, тъй като натрупаният ръст като приходи в бюджета и заплати идва не от борбата с контрабандата,което премиерът често изтъква,  а от това, че повече хора работят, потребяват повече, повече осигуровки плащат и наистина състоянието на бюджета е доста добро. Само за месец декември са похарчени над 6,5 млрд лв, заяви икономистът от ИПИ Петър Ганев. Те включват традиционното харчене в рамките на месеца и над 2,5 млрд лв. от излишъка, половината от които отидоха за част от магистрала Хемус и някои други ведомства.

Вдигането на заплатите в публичната сфера с 10% и по-голям фокус при учителите и доброто състояние на частния сектор говорят за година, в която би трябвало да има повече пари в джоба на всеки.

Прибавяме и това, че инфлацията най-вероятно ще се задържи и ще остане на нивата на 2018 г. в рамките на 2-3%. Хората, които работят, ще видят покачване на заплатите около 8%-10%, което чувствително ще изпревари инфлацията.  Покачването на пенсиите също ще изпревари инфлацията, но това ще се случи след средата на годината. Пенсионерите ще посрещнат по-трудно по-високите цени, така че покрай сметките за ток може да се получи по-високо напрежение.

Макроикономистите обаче  имаме притеснение генерално в рамките на Европа, дали няма да дойде кризата отвън. Третото тримесечие в Германия беше негативно и стана модерно да се говори все повече за криза.

Прахосничество в публичния сектор, недостатъчно добро образование, липса на върховенство на закона са все познати неща, но те не са такива, които  носят криза, тя по-сокоро идва „отвън“.

Трендът за ръст на доходите продължава и през 2019 г. Интересното е, че до 2017 г. той бе воден от частния сектор до 2018 г. През 2018 г. и особено през втората половина в публичния сектор заплатите изпревариха частния. Възможно е това да продължи и през тази година. Има едно напомпване на заплатите в публичния сектор с фокус учителите, но в същото време имаме заявка от страна на работодателите, че предстои  по-сериозно покачване на заплатите. Предстои да видим.  

По думите на Ганев, от една страна ще има един ръст за по-квалифицирания персонал, но по-голямата въпростелна е какво ще се случи с другите работещи, които са на нивата  около средната и малко над минималната заплата.

България е възможно и сега да влезе в еврозоната. Чакалнята е валутен механизъм,  за това е необходимо политическо решение. Ако направим стъпка за влизане в чакалнята на  еврозоната,  това може да стане и в рамките на един уикенд. Беше ни подсказано обаче, че ако Правителството направи такава стъпка през лятото на 2018 г., ще ни бъде отказано. Затова бе предприет малко страничен вариант, който не се беше случвал  в рамките на еврозоната. Да поемеш  някакъв ангажимент и ако в рамките на годината ги изпълниш, тогава да бъдеш приет.

Направени бяха промени в законодателството, предстои проверка на шестте банки и е очевидно, че екшън планът се изпълнява. Големият спор обаче е дали в средата на годината няма да се окажем в чакалнята на еврозоната като в един нов Шенген, т.е. хем приближава, хем не се случва.

 До лятото на 2019 г.  ще стане ясно дали имаме политическо решение за влизане в чакалнята на еврозоната. То няма да се протака и ако до тогава не се случи, значи има решение за нов Шенген.

Интервюто - от звуковия файл: 


Още от категорията

Интереси пречат на Здравната система да работи ефективно

Трудната задача е, как парите за здраве да стигнат, а пациентите и медиците да са доволни? Опитът е на управлуващите, а за възможностите да се реформира  Здравната сиситема говори Калоян Стайков, анализатор от Института за пазарна икономика. Секторът е доста чувствителен на промени.  Другият голям проблем са интересите, които не желаят, и..

публикувано на 22.03.19 в 16:23

ГЕРБ ще понесе огромни щети, ако не се раздели с Цветанов

Адвокат Михаил Екимджиев коментира пред Радио Пловдив вчерашното решение на ВКС да спре делото за Царска Бистрица и Апартамент гейт. ВКС спря делото за собствеността на "Царска Бистрица" и поиска Конституционният съд да разтълкува какви са правните последици от отменения от него през 1998-ма година Закон за национализация на имотите на царете..

публикувано на 22.03.19 в 16:22

Панаирът на кариерата среща IT и HR-фирми с млади висшисти

Панаирът на кариерата има две направления - среща на специалистите по човешки ресурси и професионален избор за студенти и млади хора, които търсят реализация. Подбрали сме фирми от IT сектора и индустрията от Пловдив, каза Йордан Ангелов, организатор на събитието в Международен панаир-Пловдив.  Той подчерта, че информационният сектор е..

публикувано на 22.03.19 в 12:24
Една от най-отровните риби в света - риба скорпион

Акули, мурени и отровни риби плуват в Природонаучния музей

Кметът Иван Тотев и директорът на Регионалния природонаучен музей Огнян Тодоров откриха новата зала с морски обитатели в музея в Световния ден на водата. В аквариумите с морска вода могат да се видят 5 вида дънни акули, 5 вида мурени, 3 вида скатове и 8 от най-отровните риби на света (риба жаба, риба скорпион, морски гоблин).  До края на..

публикувано на 22.03.19 в 12:13

Борисов има трудна задача коя лампа да светне за Цветанов

Практиката да вземеш имота на другия и да се „облажиш“, защото си във властта е практика, която започва от 1944 година и това е модел, който вече е променил ДНК-то на обществото. Така от години се създават псевдоелитите, които забогатяват във властта, каза социалният психолог проф. Антоанета Христова. Според нея скандалът с имотите на Цветан..

публикувано на 22.03.19 в 12:06