Очаква ни добра година, ако кризата не ни удари отвън

На пръв поглед ни очаква по-скоро добра година, тъй като натрупаният ръст като приходи в бюджета и заплати идва не от борбата с контрабандата,което премиерът често изтъква,  а от това, че повече хора работят, потребяват повече, повече осигуровки плащат и наистина състоянието на бюджета е доста добро. Само за месец декември са похарчени над 6,5 млрд лв, заяви икономистът от ИПИ Петър Ганев. Те включват традиционното харчене в рамките на месеца и над 2,5 млрд лв. от излишъка, половината от които отидоха за част от магистрала Хемус и някои други ведомства.

Вдигането на заплатите в публичната сфера с 10% и по-голям фокус при учителите и доброто състояние на частния сектор говорят за година, в която би трябвало да има повече пари в джоба на всеки.

Прибавяме и това, че инфлацията най-вероятно ще се задържи и ще остане на нивата на 2018 г. в рамките на 2-3%. Хората, които работят, ще видят покачване на заплатите около 8%-10%, което чувствително ще изпревари инфлацията.  Покачването на пенсиите също ще изпревари инфлацията, но това ще се случи след средата на годината. Пенсионерите ще посрещнат по-трудно по-високите цени, така че покрай сметките за ток може да се получи по-високо напрежение.

Макроикономистите обаче  имаме притеснение генерално в рамките на Европа, дали няма да дойде кризата отвън. Третото тримесечие в Германия беше негативно и стана модерно да се говори все повече за криза.

Прахосничество в публичния сектор, недостатъчно добро образование, липса на върховенство на закона са все познати неща, но те не са такива, които  носят криза, тя по-сокоро идва „отвън“.

Трендът за ръст на доходите продължава и през 2019 г. Интересното е, че до 2017 г. той бе воден от частния сектор до 2018 г. През 2018 г. и особено през втората половина в публичния сектор заплатите изпревариха частния. Възможно е това да продължи и през тази година. Има едно напомпване на заплатите в публичния сектор с фокус учителите, но в същото време имаме заявка от страна на работодателите, че предстои  по-сериозно покачване на заплатите. Предстои да видим.  

По думите на Ганев, от една страна ще има един ръст за по-квалифицирания персонал, но по-голямата въпростелна е какво ще се случи с другите работещи, които са на нивата  около средната и малко над минималната заплата.

България е възможно и сега да влезе в еврозоната. Чакалнята е валутен механизъм,  за това е необходимо политическо решение. Ако направим стъпка за влизане в чакалнята на  еврозоната,  това може да стане и в рамките на един уикенд. Беше ни подсказано обаче, че ако Правителството направи такава стъпка през лятото на 2018 г., ще ни бъде отказано. Затова бе предприет малко страничен вариант, който не се беше случвал  в рамките на еврозоната. Да поемеш  някакъв ангажимент и ако в рамките на годината ги изпълниш, тогава да бъдеш приет.

Направени бяха промени в законодателството, предстои проверка на шестте банки и е очевидно, че екшън планът се изпълнява. Големият спор обаче е дали в средата на годината няма да се окажем в чакалнята на еврозоната като в един нов Шенген, т.е. хем приближава, хем не се случва.

 До лятото на 2019 г.  ще стане ясно дали имаме политическо решение за влизане в чакалнята на еврозоната. То няма да се протака и ако до тогава не се случи, значи има решение за нов Шенген.

Интервюто - от звуковия файл: 


Още от категорията

По-нисък ДДС наистина ще поевтини лекарствата

Един от основните проблеми за много хора в страната е трудността да си купят лекарства. Така депутатът от ДПС и председател на социалната комисия Хасан Адемов обясни предложението за намаляване на данъка върху търговския оборот върху лекарствата. Предложението на партията включва също диференциран ДДС и за храните. Моментът за тази дискусия е..

публикувано на 17.06.19 в 16:04

Няколко души в БСП с неясно богатство продават партията

Обявената оставка на лидера на БСП Корнелия Нинова беше емоционална и беше неочаквана. Очаквано беше тя да оттегли оставката си, защото започналата надпревара в БСП след подаването на оставката приличаше на съботна разпродажба в мол. Изводът е на социолога Кънчо Стойчев след вчерашния конгрес на столетницата. Според него оставката на Нинова е..

обновено на 17.06.19 в 15:59

УМБАЛ "Свети Георги" е основен стълб на здравеопазването

УМБАЛ „Свети Георги“ е основен стълб на здравеопазването в България. Това заяви в интервю за Радио Пловдив професор Карен Джамбазов, изпълнителен директор на лечебното заведение, което днес отбелязва 140 от създаването си. Той отбеляза, че болницата има достойно място в системата – 24 часа в денонощието през цялата година. В нашата..

публикувано на 17.06.19 в 10:42

Не очаквам чистка в БСП-Пловдив, готвим се за избори

49 конгрес безсмислено беше свикан и той не можа да вземе никакви решения. 760 делегати бяха разходени от страната до София, на разходка. Изхарчиха се едни пари. И в крайна сметка – се прочете един доклад, това беше този конгрес. Смятам, че това е несериозно и обидно за БСП. Не смятам, че така трябва да се управлява партията. Всеки сам трябва да..

публикувано на 17.06.19 в 09:54

Ислямска държава не е победена като идеология

Анализаторът Владимир Чуков коментира напрежението при входа на Ормузкия проток, който е един от най-натоварените маршрути на корабоплаването. Второ нападение срещу танкери, в рамките на един месец, предизвика предупреждение за опасност от военен конфликт. В предишното нападение, преди двайсетина дена, отново имаше обвинение към Иран...

публикувано на 14.06.19 в 17:13