РЕКЛАМА

Очаква ни добра година, ако кризата не ни удари отвън

На пръв поглед ни очаква по-скоро добра година, тъй като натрупаният ръст като приходи в бюджета и заплати идва не от борбата с контрабандата,което премиерът често изтъква,  а от това, че повече хора работят, потребяват повече, повече осигуровки плащат и наистина състоянието на бюджета е доста добро. Само за месец декември са похарчени над 6,5 млрд лв, заяви икономистът от ИПИ Петър Ганев. Те включват традиционното харчене в рамките на месеца и над 2,5 млрд лв. от излишъка, половината от които отидоха за част от магистрала Хемус и някои други ведомства.

Вдигането на заплатите в публичната сфера с 10% и по-голям фокус при учителите и доброто състояние на частния сектор говорят за година, в която би трябвало да има повече пари в джоба на всеки.

Прибавяме и това, че инфлацията най-вероятно ще се задържи и ще остане на нивата на 2018 г. в рамките на 2-3%. Хората, които работят, ще видят покачване на заплатите около 8%-10%, което чувствително ще изпревари инфлацията.  Покачването на пенсиите също ще изпревари инфлацията, но това ще се случи след средата на годината. Пенсионерите ще посрещнат по-трудно по-високите цени, така че покрай сметките за ток може да се получи по-високо напрежение.

Макроикономистите обаче  имаме притеснение генерално в рамките на Европа, дали няма да дойде кризата отвън. Третото тримесечие в Германия беше негативно и стана модерно да се говори все повече за криза.

Прахосничество в публичния сектор, недостатъчно добро образование, липса на върховенство на закона са все познати неща, но те не са такива, които  носят криза, тя по-сокоро идва „отвън“.

Трендът за ръст на доходите продължава и през 2019 г. Интересното е, че до 2017 г. той бе воден от частния сектор до 2018 г. През 2018 г. и особено през втората половина в публичния сектор заплатите изпревариха частния. Възможно е това да продължи и през тази година. Има едно напомпване на заплатите в публичния сектор с фокус учителите, но в същото време имаме заявка от страна на работодателите, че предстои  по-сериозно покачване на заплатите. Предстои да видим.  

По думите на Ганев, от една страна ще има един ръст за по-квалифицирания персонал, но по-голямата въпростелна е какво ще се случи с другите работещи, които са на нивата  около средната и малко над минималната заплата.

България е възможно и сега да влезе в еврозоната. Чакалнята е валутен механизъм,  за това е необходимо политическо решение. Ако направим стъпка за влизане в чакалнята на  еврозоната,  това може да стане и в рамките на един уикенд. Беше ни подсказано обаче, че ако Правителството направи такава стъпка през лятото на 2018 г., ще ни бъде отказано. Затова бе предприет малко страничен вариант, който не се беше случвал  в рамките на еврозоната. Да поемеш  някакъв ангажимент и ако в рамките на годината ги изпълниш, тогава да бъдеш приет.

Направени бяха промени в законодателството, предстои проверка на шестте банки и е очевидно, че екшън планът се изпълнява. Големият спор обаче е дали в средата на годината няма да се окажем в чакалнята на еврозоната като в един нов Шенген, т.е. хем приближава, хем не се случва.

 До лятото на 2019 г.  ще стане ясно дали имаме политическо решение за влизане в чакалнята на еврозоната. То няма да се протака и ако до тогава не се случи, значи има решение за нов Шенген.

Интервюто - от звуковия файл: 


Още от категорията

Забравете за Миг-29 и Су-25

Забравете за самолетите Миг 29 и Су 25. Те са несъвместими в рамките на НАТО и не могат да се използват при операции по чл. 5/ всяка атака срещу страна от военния съюз се смята за атака срещу общността /.  Сигурността и отбраната на България се гарантира по член 5 и това, че ще имаме 8 самолета всъщност ни прави свързани със страни, които имат..

публикувано на 18.01.19 в 16:46

Пловдив има шанс да се превърне в световна столица на културата

Пловдив е фантастичен град. Не ми е ясно – защо трябва да плюеш един град, който е толкова стар и красив. А той е променен. Централният площад може и да е разкопан, но Пеещите фонтани работят. Каквото и да се случва по булевардите – малките улички са пълни, хората влизат в галериите, всеки ден има концерти и събития...

публикувано на 18.01.19 в 16:07

Проектът "Порастваме заедно" ще се изпълнява до 2020 г. в Пловдив

Проектът „ Порастваме заедно “ на стойност 88 000 лева започва да се изпълнява в Пловдив. Той ще е пряко насочен към 29 деца от Дома за деца лишени от родителски грижи към Комплекса за социални услуги „Олга Скобелева“. Целта е да създават устойчиви решения за преодоляване на проблема свързан със социалната и трудова интеграция на децата настанени..

публикувано на 18.01.19 в 14:29
Светозар Гледачев

Събуждането на "спящите" акции - много ползи и един риск

Държавата планира да изземе акциите от масовата приватизация, които не се управляват и даже не са потърсени от собствениците им и да ги вложи в Сребърния фонд.  Финансовият анализатор Светозар Гледачев коментира, че мярката, която предлага финансовото министерство е добра и за собствениците на т. нар. "спящи" акции, и за фондовия пазар у нас. Според..

публикувано на 18.01.19 в 10:59

Поне едно наум за социологически данни в деня на вота

Политиците не се умориха да променят правила преди избори. Питам се защо  и още нещо - каква полза очакват политиците, ако се разреши публикуването на социологически данни в деня за размисъл и по време на вота. С такива въпроси социологът Първан Симеонов коментира от предложението за промяна на Изборния кодекс. По думите му винаги има резон в даването..

публикувано на 18.01.19 в 10:24

Великобритания е в ситуация "квадратурата на кръга"

Най - голямата интрига пред британската и пред европейската политика след историческа загуба в парламента.  Така политологът проф. Анна Кръстева нарече решението на британския парламент от вторник да отхвърли споразумението на Тереза Мей за излизане от Европейския съюз (Брекзит).  Това е историческа загуба , каквато британската..

публикувано на 17.01.19 в 15:27

Архитекти срещу динозаври в борба за зала "Лотос"

Преди да се превърне в пещера с динозаври и да отвори врати с това си предназначение, зала "Лотос" става арена на сблъсък между архитектите в града и ръковдствата на общината и Природонаучния музей.  От пловдивската колегия на Камарата на архитектите в България, както  и от Съюза на архитектите, настояват с декларация кръглата зала между Дома на..

публикувано на 17.01.19 в 15:16