Пловдив открива официално програмата си като Европейска столица на културата 2019

| обновено на 11.01.19 в 16:57
Снимка: Благой Момчилов

Откриването на Пловдив – Европейска столица на културата 2019 започва от днес с 5 изложби, концерти и с театър.

Изложбата „ДИМ. Истории за тютюна“ е подготвена специално за откриването на домакинството на града и е посветена на един от ключовите проекти в програмата – „Тютюневия град“. Тя включва архиви, фотографии, видео, филми, литература и произведения на известни български автори, които изследват историята на Пловдив чрез връзката ѝ с тютюневата индустрия. Откриването е тази вечер в СКЛАД. 

В Етнографския музей е представена експозицията „Песента на дървото“, която включва традиционни и съвременни народни музикални инструменти. Регионалният исторически музей открива фотоизложбата „Преоткриване на наследството“. Фотографиите отразяват градски пейзажи и атмосферата на балканския град. Тази вечер в галерията на Общинския съвет се открива и изложбата „Пловдивските художници“. Тя представя 30 произведения на автори от Дружеството на пловдивските художници, а преподавателят в АМТИИ доц. Георги Трифонов в Балабановата къща представя изложба живопис, рисунка и пластика

Пак там е и Камерният концерт „Юбилеи“, посветен на Панчо Владигеров и Марин Големинов. 

Театралният спектакъл „ЕВРИДИКА в подземния свят” ще се играе на сцената на пловдивската драма в Камерна зала със симултанен превод на английски. 

Първият ден от откриващия уикенд завършва музикалната програма Капана 2019 на откритата сцена „Ядрото“ с участието на известни български изпълнители. 


Снимка

Това е програмата за днешния петък - 11 януари, по часове:

11-21 ч., Lucky Дом на киното

Специална зимна селекция на едни от най-награждаваните нови български филми

17 ч., Етнографски музей

Изложба "Песента на дървото"

17.30 ч., Галерия във фоайето на Общински съвет-Пловдив

Изложба "Пловдивски художници"

17.30 ч., Градска художествена галерия

Изложба „Необозримо за Кольо К.”

17.30 ч., Балабанова къща

Откриване на изложба „От Античност към съвремие” – живопис, рисунка, пластика на доц. д-р Георги Трифонов

18 ч., Балабанова къща

Камерен концерт „Юбилеи” посветен на 120 години от рождението на Панчо Владигеров и 110 г. от рождението на Марин Големинов. Програма: П. Владигеров - Н. Стойков „Шопски танци в памет на Владигеров”; Солисти: проф. Ал. Спиров – цигулка и проф. Ромео Смилков  – пиано; М. Големинов: „Медитация”  и „Танц за четири ръце” – транскрипция Н. Стойков; Солисти: Велислава Стоянова и Евридика Вълчева – пиано; Ф. Лист: „Химн на Св. св. Кирил и Методий”; Солист: проф. д-р Ромео Смилков - пиано;  Н. Стойков: „Концертино за гайда и пиано”; Солисти: д-р Надя Петрова  – пиано, д-р Иван Георгиев – гайда; Ф. Кутев: „Лале ли си, зюмбюл ли си”; Н. Стойков: „Хумореска”; Изпълнява: Хор „Тримонциум”, диригент  Ваня Атанасова

18 ч., Етнографски музей

Фотоизложба "Преоткриване на наследството"

18 ч., СКЛАД в Тютюневия град

"ДИМ. Истории за тютюна" – мащабна изложба, която продължава до 30 март

18 ч., Балабанова къща

Камерен концерт, посветен на 120 г. от рождението на Панчо Владигеров и 110 г. от рождението на Марин Големинов

19 ч., Драматичен театър, Камерна зала

"Евридика в подземния свят" от Сара Рул; Превод: Матей Тодоров; Режисьор: Стайко Мурджев; Сценография и костюми: Марина Райчинова; Музика: Петър Дундаков; Участват: Луиза Григорова, Петко Венелинов, Стефан Попов, Дамян Тенев, Мариана Йотова, Радина Думанян, Боряна Братоева, Тодор Дърлянов, Троян Гогов

20 ч., Открита сцена "Ядрото" в Капана  Концерт на Октет Пловдив

21 ч., Открита сцена „Ядрото” в Капана - Концерт на Brazz Vili DJ

Снимка


Още от категорията

Жълти жилетки отново на протест за спасяването на парка в Северен

Жълти жилетки ще облекат за поредния си протест пловдивчани от Район Северен. От 17 часа те ще се съберат в парка зад хотел Санкт Петербург,  за да решат как ще продължат действията им по неговото спасяване от строителство. В подписката и онлайн петицията, организирани от Инициативния комитет на протестиращите, вече има положени 4 000 подписа...

обновено на 24.03.19 в 08:34
Главен инспектор Виктор Празов, началник Сектор „Специализирани полоцейски сили“ и Наско Талев с Рико

Базата за полицейски кучета на МВР Пловдив отваря врати за посетители

54 годишен рожден ден ще празнува тази неделя Базата за отглеждане и обучение на служебни кучета в пловдивската областната дирекция на МВР.  Базата не случайно се нарича „Питомник“. В нея кучетата са повече от хората и тя не им е работно място, а дом. В него влизат на 45-50 дни и прекарват целия си живот. Тук изграждат и най-силната си..

обновено на 24.03.19 в 08:34
Така изглежда в някои части паркът, според организаторите на почистването

Граждани почистват парк "Отдих и култура"

Почистване на Парк „Отдих и култура“ организира днес от 10 часа фейсбук група, която иска да го възроди. Стартът е от площадката зад Братската могила.   Амбицията на организаторите е с акцията да се даде начало на социализацията и благоустрояването на зелените площи край Гребната база.

публикувано на 24.03.19 в 08:32

Търси се подкрепа за хуманитарното образование

„Мястото на хуманитарното образование в съвременния свят“ е темата на кръглата маса, която Хуманитарната гимназия „Свети Свети Кирил и Методий“  организира днес. Покана е изпратена до министъра на образованието Красимир Вълчев и неговите заместници. Участие са заявили от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, както и от СУ „Свети Климент..

обновено на 23.03.19 в 09:57

Експерти обсъждат лечението на глаукома

„Глаукома – предизвикателства в диагностиката и лечението“ e темата  на симпозиума, който ще се проведе в Пловдив. Организатор е Българското глаукомно дружество  и в него ще участват над  200 лекари и специалисти. Проф. д-р Мариета Конарева-Костянева, която е председател на БГД и Ръководител на Катедрата по очни болести при Медицински университет..

обновено на 23.03.19 в 09:57