РЕКЛАМА

Пловдив открива официално програмата си като Европейска столица на културата 2019

| обновено на 11.01.19 в 16:57
Снимка: Благой Момчилов

Откриването на Пловдив – Европейска столица на културата 2019 започва от днес с 5 изложби, концерти и с театър.

Изложбата „ДИМ. Истории за тютюна“ е подготвена специално за откриването на домакинството на града и е посветена на един от ключовите проекти в програмата – „Тютюневия град“. Тя включва архиви, фотографии, видео, филми, литература и произведения на известни български автори, които изследват историята на Пловдив чрез връзката ѝ с тютюневата индустрия. Откриването е тази вечер в СКЛАД. 

В Етнографския музей е представена експозицията „Песента на дървото“, която включва традиционни и съвременни народни музикални инструменти. Регионалният исторически музей открива фотоизложбата „Преоткриване на наследството“. Фотографиите отразяват градски пейзажи и атмосферата на балканския град. Тази вечер в галерията на Общинския съвет се открива и изложбата „Пловдивските художници“. Тя представя 30 произведения на автори от Дружеството на пловдивските художници, а преподавателят в АМТИИ доц. Георги Трифонов в Балабановата къща представя изложба живопис, рисунка и пластика

Пак там е и Камерният концерт „Юбилеи“, посветен на Панчо Владигеров и Марин Големинов. 

Театралният спектакъл „ЕВРИДИКА в подземния свят” ще се играе на сцената на пловдивската драма в Камерна зала със симултанен превод на английски. 

Първият ден от откриващия уикенд завършва музикалната програма Капана 2019 на откритата сцена „Ядрото“ с участието на известни български изпълнители. 


Снимка

Това е програмата за днешния петък - 11 януари, по часове:

11-21 ч., Lucky Дом на киното

Специална зимна селекция на едни от най-награждаваните нови български филми

17 ч., Етнографски музей

Изложба "Песента на дървото"

17.30 ч., Галерия във фоайето на Общински съвет-Пловдив

Изложба "Пловдивски художници"

17.30 ч., Градска художествена галерия

Изложба „Необозримо за Кольо К.”

17.30 ч., Балабанова къща

Откриване на изложба „От Античност към съвремие” – живопис, рисунка, пластика на доц. д-р Георги Трифонов

18 ч., Балабанова къща

Камерен концерт „Юбилеи” посветен на 120 години от рождението на Панчо Владигеров и 110 г. от рождението на Марин Големинов. Програма: П. Владигеров - Н. Стойков „Шопски танци в памет на Владигеров”; Солисти: проф. Ал. Спиров – цигулка и проф. Ромео Смилков  – пиано; М. Големинов: „Медитация”  и „Танц за четири ръце” – транскрипция Н. Стойков; Солисти: Велислава Стоянова и Евридика Вълчева – пиано; Ф. Лист: „Химн на Св. св. Кирил и Методий”; Солист: проф. д-р Ромео Смилков - пиано;  Н. Стойков: „Концертино за гайда и пиано”; Солисти: д-р Надя Петрова  – пиано, д-р Иван Георгиев – гайда; Ф. Кутев: „Лале ли си, зюмбюл ли си”; Н. Стойков: „Хумореска”; Изпълнява: Хор „Тримонциум”, диригент  Ваня Атанасова

18 ч., Етнографски музей

Фотоизложба "Преоткриване на наследството"

18 ч., СКЛАД в Тютюневия град

"ДИМ. Истории за тютюна" – мащабна изложба, която продължава до 30 март

18 ч., Балабанова къща

Камерен концерт, посветен на 120 г. от рождението на Панчо Владигеров и 110 г. от рождението на Марин Големинов

19 ч., Драматичен театър, Камерна зала

"Евридика в подземния свят" от Сара Рул; Превод: Матей Тодоров; Режисьор: Стайко Мурджев; Сценография и костюми: Марина Райчинова; Музика: Петър Дундаков; Участват: Луиза Григорова, Петко Венелинов, Стефан Попов, Дамян Тенев, Мариана Йотова, Радина Думанян, Боряна Братоева, Тодор Дърлянов, Троян Гогов

20 ч., Открита сцена "Ядрото" в Капана  Концерт на Октет Пловдив

21 ч., Открита сцена „Ядрото” в Капана - Концерт на Brazz Vili DJ

Снимка


Още от категорията

Грипът стигна до Смолян, учениците във ваканция до 23 януари

Областният щаб за борба с грипа и острите респираторни заболявания обяви г рипна епидемия в област Смолян.  Според експертите от Здравната инспекция, заболеваемостта в региона е достигнала 253 на 10 000 души , при гранични стойности от 220 на 10 000.  Всички ученици излизат в грипна ваканция от 21 до 23 януари , реши още щабът. Причината е..

обновено на 18.01.19 в 16:18

Съдът не пусна под домашен арест бабата - убийца от Труд

Съдът остави в ареста 67- годишната Веска Хаджиева, която преди дни уби 74- годишния си съпруг в семейното им жилище в Труд.  По време на съдебното заседание стана ясно, че двамата съпрузи не били в добри отношения, а повод за скандала им станала връзка ключове. По време на спора мъжът ударил жена си с налъм, след което влязъл в банята. Там жената..

публикувано на 18.01.19 в 16:17

Семейството от Раковски, откраднало близо 100 000 лева, остава в ареста

Съдът остави в ареста семейството от Раковски, обвинено в източване на средства от европейски фондове и в пране на пари в особено големи размери. Според съдия Светлана Станева има реална опасност Стойчо и Ива Ваневи да се укрият, тъй като нямат административен адрес в Пловдив, и могат да извършат друго престъпление. Прокурорът от Окръжна..

обновено на 18.01.19 в 16:09

Окончателно: Пускат движението през Тунела от понеделник!

Движението на автомобили по бул. „Цар Борис III Обединител”, в отсечката от кръстовището с ул. „Цанко Дюстабанов“ и ул. „Граф Игнатиев“ до Тунела, ще бъде пуснато на 21 януари (понеделник), гласи окончателното решение на  ОП „Организация и контрол на транспорта“.  Дотогава обаче остава в сила временната организация на движение, въведена във връзка..

обновено на 18.01.19 в 16:09

Разбита е престъпна група, финансирала терористи по метода "хавала"

Специализираната прокуратура, ДАНС и ГДБОП провежда разследване срещу чужди граждани за престъпления против Републиката. Акцията тече в градовете София, Пловдив, Плевен, Благоевград, Разград, Хасково и Ловеч. Разследва се международна организирана група за незаконни парични преводи в и от страната в особено големи размери по т.нар. метод „хавала“...

обновено на 18.01.19 в 14:57

Убиецът от Куртово Конаре ще лежи в затвора 16, а не 14 години

Апелативният съд увеличи от 14 на 16 години затвор присъдата на Илиян Рангелов за убийството на приятелката му в Куртово Конаре.  Той бе признат за виновен от окръжния съд, че умишлено е убил Милена Динова в края на 2016-та година.   Според съдебното решение наказанието трябва да се увеличи заради поведението на подсъдимия по време на..

публикувано на 18.01.19 в 14:56

Асеновградчани празнуват 141 години Свобода

Асеновград отбеляза тържествено 141-та годишнина от Освобождението си от османско иго. Честването по традиция се проведе пред паметника на генерал Виктор Дандевил. Тук той е бил тържествено посрещнат от местното население с хоругвите от православните храмове и звън на църковните камбани. Събитията от паметната дата припомни историкът Милко..

публикувано на 18.01.19 в 14:28