Пловдив открива официално програмата си като Европейска столица на културата 2019

| обновено на 11.01.19 в 16:57
Снимка: Благой Момчилов

Откриването на Пловдив – Европейска столица на културата 2019 започва от днес с 5 изложби, концерти и с театър.

Изложбата „ДИМ. Истории за тютюна“ е подготвена специално за откриването на домакинството на града и е посветена на един от ключовите проекти в програмата – „Тютюневия град“. Тя включва архиви, фотографии, видео, филми, литература и произведения на известни български автори, които изследват историята на Пловдив чрез връзката ѝ с тютюневата индустрия. Откриването е тази вечер в СКЛАД. 

В Етнографския музей е представена експозицията „Песента на дървото“, която включва традиционни и съвременни народни музикални инструменти. Регионалният исторически музей открива фотоизложбата „Преоткриване на наследството“. Фотографиите отразяват градски пейзажи и атмосферата на балканския град. Тази вечер в галерията на Общинския съвет се открива и изложбата „Пловдивските художници“. Тя представя 30 произведения на автори от Дружеството на пловдивските художници, а преподавателят в АМТИИ доц. Георги Трифонов в Балабановата къща представя изложба живопис, рисунка и пластика

Пак там е и Камерният концерт „Юбилеи“, посветен на Панчо Владигеров и Марин Големинов. 

Театралният спектакъл „ЕВРИДИКА в подземния свят” ще се играе на сцената на пловдивската драма в Камерна зала със симултанен превод на английски. 

Първият ден от откриващия уикенд завършва музикалната програма Капана 2019 на откритата сцена „Ядрото“ с участието на известни български изпълнители. 


Снимка

Това е програмата за днешния петък - 11 януари, по часове:

11-21 ч., Lucky Дом на киното

Специална зимна селекция на едни от най-награждаваните нови български филми

17 ч., Етнографски музей

Изложба "Песента на дървото"

17.30 ч., Галерия във фоайето на Общински съвет-Пловдив

Изложба "Пловдивски художници"

17.30 ч., Градска художествена галерия

Изложба „Необозримо за Кольо К.”

17.30 ч., Балабанова къща

Откриване на изложба „От Античност към съвремие” – живопис, рисунка, пластика на доц. д-р Георги Трифонов

18 ч., Балабанова къща

Камерен концерт „Юбилеи” посветен на 120 години от рождението на Панчо Владигеров и 110 г. от рождението на Марин Големинов. Програма: П. Владигеров - Н. Стойков „Шопски танци в памет на Владигеров”; Солисти: проф. Ал. Спиров – цигулка и проф. Ромео Смилков  – пиано; М. Големинов: „Медитация”  и „Танц за четири ръце” – транскрипция Н. Стойков; Солисти: Велислава Стоянова и Евридика Вълчева – пиано; Ф. Лист: „Химн на Св. св. Кирил и Методий”; Солист: проф. д-р Ромео Смилков - пиано;  Н. Стойков: „Концертино за гайда и пиано”; Солисти: д-р Надя Петрова  – пиано, д-р Иван Георгиев – гайда; Ф. Кутев: „Лале ли си, зюмбюл ли си”; Н. Стойков: „Хумореска”; Изпълнява: Хор „Тримонциум”, диригент  Ваня Атанасова

18 ч., Етнографски музей

Фотоизложба "Преоткриване на наследството"

18 ч., СКЛАД в Тютюневия град

"ДИМ. Истории за тютюна" – мащабна изложба, която продължава до 30 март

18 ч., Балабанова къща

Камерен концерт, посветен на 120 г. от рождението на Панчо Владигеров и 110 г. от рождението на Марин Големинов

19 ч., Драматичен театър, Камерна зала

"Евридика в подземния свят" от Сара Рул; Превод: Матей Тодоров; Режисьор: Стайко Мурджев; Сценография и костюми: Марина Райчинова; Музика: Петър Дундаков; Участват: Луиза Григорова, Петко Венелинов, Стефан Попов, Дамян Тенев, Мариана Йотова, Радина Думанян, Боряна Братоева, Тодор Дърлянов, Троян Гогов

20 ч., Открита сцена "Ядрото" в Капана  Концерт на Октет Пловдив

21 ч., Открита сцена „Ядрото” в Капана - Концерт на Brazz Vili DJ

Снимка


Още от категорията

Оформят пространството пред галерията на ул. "Гладстон"

Новата галерия на улица „Гладстон“ 32 е почти готова. В момента текат довършителни дейности. Поставят се и нови плочки пред галерията. Очаква се най-късно до месец работата по новото културно пространство да бъде окончателно завършена. Новата сграда е на два етажа, а фасадата е решена в тъмно стъкло и камък. В нея има две изложбени зали, които..

публикувано на 24.06.19 в 12:22

Проектът "Модър - Царевец" отива отново в чекмеджето

Строителството на подлеза „Модър – Царевец“, както и на пътната връзка между районите "Западен" и "Южен" се отлага за пореден път.  Община Пловдив прекрати обществената поръчка, за която кандидатства само фирма „Инжстройинженеринг“. Според конкурсната комисия подадената от варненската компания оферта не отговаря на предварително зададените..

публикувано на 24.06.19 в 10:33

Съдът спря намерението за крематориум край Куклен

Административен съд в Пловдив отмени решението на директора на Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите, с което се одобряваше инвестиционно предложение за преустройството на склад за строителни материа­ли в района на Куклен в крематориум за човешки тленни останки.  Съдът е приел, че е допуснато съществено нару­шение на..

публикувано на 24.06.19 в 09:54
с. Розино, засилено полицейско присъствие

Осем буса и около 15 патрулки пазят реда в Розино

Продължава засиленото полицейско присъствие в карловското село Розино, където през уикенда се биха две ромски фамилии. Общо 52 души са задържани за 24 часа в събота и неделя, 44 от които само в неделя. Задържани са и 3 незаконни пушки и боеприпаси за тях и 2 газови пистолета. Това съобщи на нарочен брифинг в Карлово директорът на..

публикувано на 24.06.19 в 08:31
архив

44-ма от село Розино прекараха нощта в ареста, още 8 задържани

Общо 52-ма души са задържани при предотвратеното от полицията разрастване на масовия бой в карловското село Розино. Това стана ясно от изявление в Карлово на директора на МВР Пловдив ст. комисар Атанас Илков.  44-ма прекараха нощта в ареста с полицейски заповеди. Те бяха задържани след като полицията предотврати нов сериозен сблъсък след 17 часа..

обновено на 24.06.19 в 08:19