Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гласуваха новия данък за колите в Пловдив

| обновено на 22.01.19 в 14:56

Екологичният компонент за най- старите автомобили в Пловдив ще бъде възможно най- ниският, определен от държавата. 


Общинският съвет днес определи новия размер на годишния данък на автомобилите, който с решение на парламента вече се определя по формула, която включва два компонента – имуществен и екологичен. 

Според приетото решение екокоефициентът е 1,1. 

По време на дебатите Дани Каназирева от "Съюз за Пловдив" настоя за по- ниски ставки, тъй като данък МПС в София и Варна  е по- нисък.

Още по темата:

Предложението на Община Пловдив е да се запази размерът на данъка, определен досега за отделните групи коли, в зависимост от мощността им, това каза в интервю за Радио Пловдив Цвета Попова - директор на Дирекция "Местни данъци и такси" в Община Пловдив

Т.е. ние не предлагаме увеличение на данъка, а коефициентът за годината на производство е изменен със Закона за местни данъци и такси, като категорията от 3 става вече на 5 години, като отново коефициентът, който е предложен, е задължителен за прилагане в Община Пловдив. Тук правомощия на Общинските съвети  не се дават, подчерта Попова.

Тя добави, че законодателят е разпределил автомобилите в 5 категории с долна и горна граница.

Автомобилите без екологична категория и тези – с екологична категория 1 и 2, са с предложен от Законодателя коефициент от 1.10 до 1,4.  Предложението на община Пловдив е този коефициент да бъде в размер на 1,10 с минимално увеличение.

За екологична категория, отговаряща на евро 3 определеният по закон коефициент е от 1 до 1,10. Нашето предложение е да бъде 1, т.е. да няма увеличение на данъка за превозни средства с екологична категория евро 3.  

За евро 4 законодателят е предвидил коефициент от 0,8 до 1, предложението на община Пловдив е той да бъде 0,9. Така колите с евро стандарт 4 ще имат намаление на данъка с 10%.

За евро 5 предложението е да бъде 0,8, което означава 20% намаление от размера на данъка. И най-екологичните коли, които са с евро стандарт 6 и нагоре, предложението на община Пловдив е данъкът да бъде намален с 40%, като стане 0,6.

Всички автомобили, без значение на тяхната мощност, сега могат да се възползват от това намаление за екологичната категория, заяви Попова.

Увеличението от 10% се отнася за колите с дата на производство над 15 години и с ниската  категория евро 1 и евро 2. Изчисленията за всяка кола зависят от строго индивидуалните й данни. Нашето предложение се приближава до социалния праг и това, което хората могат да поемат.

Колкото една кола е по-нова и по-екологична, размерът на данъка ще има възможност за по-голямо намаление. Всички коли с екологична категория над евро 4 ще отчетат намаление. Увеличението на данъка в различен размер ще засегне старите автомобили и тези без екологични категории, според евростандартите.

Надяваме се нашето предложение за новия размер на данъка за автомобилите е да е аналитично и справедливо. Целта ни е българинът, когато купува кола, да се съобразява и от финансовия аспект за стойността на превозното средство, но и за това, колко то замърсява въздуха, който всички ние дишаме, добави Цвета Попова - директор на Дирекция "Местни данъци и такси" в Община Пловдив





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Отново глобени пешеходци в Пловдив, проверките продължават

Близо 70 пешеходци са санкционирани по време на спецакции на полицията през миналата седмица в Пловдив и региона. За наближаващите празници около Великден сектор "Пътна полиция" ще осигури засилено полицейско присъствие по всички входно-изходни артерии на града. 66 нарушения, за които са глобени пешеходци, са констатирали служителите на..

публикувано на 26.04.24 в 17:36

В Столипиново слагат още кофи за смет, подменят и старите

Стартира подмяната на стари и негодни контейнери и увеличаването на броя им на местата, където е необходимо, в район „Източен“.  На ул. „Крайна“ №12, където доскоро имаше само един контейнер, съдовете за смет са вече 10. Допълнителни бройки са поставени и на няколко точки на ул. Ландос“. „Предвидили сме поне 100 допълнителни контейнера за района...

публикувано на 26.04.24 в 16:18

Полицията разкри цех и магазини за фалшиви автоаксесоари

Голямо количес тво фалшиви аксесоари за автомобили иззе полицията в при специализирана акция в Пловдив и Асеновград.   1 200  комплекта автоаксесоари с логото на известна търговска марка, без съгласието на притежателя на патентното право са открити и конфискувани в сряда от отдел "Икономическа полиция" в четири  магазина и производствен цех  на една..

публикувано на 26.04.24 в 14:19

С 2,8 млн. лева три забавачки в "Тракия" са напълно обновени

В пловдивския район „Тракия“ вече няма несанирана детска градина освен детската ясла „Слънчев рай“. Това обяви кметът на Пловдив Костадин Димитров при откриването на ремонтираната Детска градина „Еделвайс“ в района. Градината беше санирана със средства по проект, финансиран от Норвежката програма, който включва още две детски градини в..

публикувано на 26.04.24 в 13:19

"Възраждане" регистрира листата си с кандидат-депутати в Пловдив

Партия "Възраждане" е първата в Пловдив, регистрирала кандидат-депутатската си листа в 16-та РИК. На първо и второ място в нея са досегашните народни представители от града Ангел Георгиев и Емил Янков.  Листата включва 12 кандидати, като на 3-то, четвърто,  6-то и 7-мо  място са общинските съветници Иван Пенков, Елена Грозданова, Господин Апостолов..

публикувано на 26.04.24 в 12:51