Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВК Марица стартира годината с гостуване в Щутгарт

Женският волейболен шампион на България Марица (Пловдив) ще изиграе днес първия си официален мач за новата 2019-а година. Маричанки гостуват на вицешампиона на Германия Алианц МТФ (Щутгарт) в търсене на първа победа в третия си мач от груповата фаза на Шампионската лига. Двубоят е днес, 23 януари, от 20:00 часа в зала „ШАРена“.

Марица направи добра подготовка за мачовете през втория полусезон. Момичетата на Иван Петков изиграха пет контроли със силни съперници в Турция и Румъния. Маричанки се изправиха срещу отборите от турския волейболен елит Галатасарай (Истанбул) и Камеролу Бейликдюзю (Истанбул), както и срещу румънския шампион и участник в Шампионската лига КСМ Букурещ (Букурещ), с който „жълто-сините“ изиграха три контроли.

Срещата е от третия кръг в група „А“ на Шампионската лига. Преди това Марица загуби първите си две срещи срещу френския шампион Безие (Безие) като гост и световният и европейски клубен шампион ВакъфБанк (Истанбул) в зала Колодрума в Пловдив. Шампионките на България продължават да вървят без загубен гейм в първенството и нямат загуба в шампионата от 14 ноември 2015г. Жълто-сините ще започнат втория полусезон в Националната волейболна лига в понеделник, 28 януари, от 16:00 б.в. срещу Левски (София) в зала Люлин. Двубоят по програма трябваше да се играе в петък, но беше отложен заради мача с германския отбор. Основната цел на отбора през този сезон освен защита на титлата в НВЛ и Купа България е победа в груповата фаза на Шампионската лига. Шампионките за втори път участват в груповата фаза на турнира. За първи път те започнаха директно в групите на най-силния европейски клубен турнир в женския волейбол.

Алианц МТФ (Щутгарт) започна добре участието си в група „А“ на Шампионската лига. Вицешампионът на Германия спечели изненадващо гейм при гостуването на ВакъфБанк. Във втората си среща от груповата фаза момичетата на Йоаннис Атханасапулос победиха чисто френския шампион Безие у дома. В класирането до момента лидер е ВакъфБанк с пълен актив от 6 точки, втори е Алианц МТФ с три точки, трети е Безие също с три, а Марица е на последното четвърто място без спечелена точка.

Повече от перфектно стартира сезона за Алианц МТФ, който е лидер в Първа Бундеслига с 34 точки и все още е непобеден. Отборът от Щутгарт се класира и за финала за Купата на Германия срещу Шверинер (Шверин), който е актуалният шампион на Германия. Марица игра срещу Шверинер през 2015-а година в турнира за Купата на ЦЕВ. Актуалният съперник на пловдивчанки също е свързан с отбора. През сезон 2012-2013 бившето либеро на Марица Ивелина Монова направи трансфер от Марица в Алианц МТФ и игра един сезон за германките.

Въпреки силното си представяне в Германия Алианц МТФ все още не е печелил Първа Бундеслига. Отборът е носител на Купата на страната три пъти през 2011, 2015 и 2017 години. Веднъж е носител на Суперкупата през 2016 година.

Съперникът на Марица има сериозен брой чужденки – цели 9. Прави впечатление на силното американско присъствие, които са повече от половината от чужденките – 5. В състава има още представителки от Бразилия, Унгария, Финландия и Холандия.

Съдии на двубоя тази вечер ще бъдат Саня Миклошич от Словения и Алексей Пашкевич от Русия.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Димитър Илиев подписа нов договор с Локомотив

Капитанът на Локомотив (Пловдив) Димитър Илиев преподписа с “черно-белите”, съобщиха официално от клуба. Новият контракт на Футболист номер №1 на България за 2019 и 2020 година е със срок до лятото на 2025-та година. В същото време  с тарши-треньорът Александър Томаш взе участие в честванията по повод 100 години Етър (Велико Търново). Наставникът на..

публикувано на 26.04.24 в 17:02
Кристиан Василев

Кристиан Василев на финал на олимпийската квалификация

Българинът Кристиан Василев от СК "Хеброс-гребане" се класира за финала на скиф на Европейската олимпийска квалификация по гребане в Сегед (Унгария). Василев спечели втория полуфинал и заслужи място във финалната фаза на пресявките за Париж 2024. Василев измина дистанцията от 2000 метра за 7:14.17 минути, оставяйки зад себе си словенеца Исак Иван..

публикувано на 26.04.24 в 15:29

„Алтер его” – стари хипари, поезия и трибют за Радой Ралин

Поредната годишнина от рождението на Радой Ралин ще отбележим в „Алтер его“ тази събота. Според паспорта на големия български сатирик – 101 години, а според свидетелството му за раждане – 102. „Порка мистерия!“, би казало алтер егото на водещия Петър Краевски – Краю Петровски, но дали ще го каже, ще разберете, ако ни слушате.  Апропо, докато..

публикувано на 26.04.24 в 10:02
Динко Хоркаш

Динко Хоркаш разтгогна с "Локомотив"

Динко Хоркаш не е част от Локомотив (Пловдив), считано от днес, съобщиха от клуба. Двете страни постигнаха договорка за разтрогване по взаимно съгласие, като лично играчът пожела да приключи своите взаимоотношения с „черно-белите“ няколко месеца преди да му изтече договора. От Локомотив благодарха на Динко Хоркаш и му пожелаха бъдещи успехи в личен и..

публикувано на 25.04.24 в 15:16

Две благотворителни събития посветени на танца и спорта

В два поредни дни - събота и неделя, тази седмица са разположени двете благотворителни събития, чийто основен огранизатор е DS "Magnifique" организира в подкрепа на деца лишени от родителска грижа, и посветени на Деня на танцовото изкуство. За втора поредна година се oрганизира "Благотворителен пролетен бал по случай Деня на танцовото изкуство"...

публикувано на 25.04.24 в 11:25