Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Адвокатурата трябва да заеме достойно място в обществото

Адвокат Иван Демерджиев е един от кандидатите за поста председател на Адвокатската колегия в Пловдив.

Той има над 18 години стаж като адвокат, а до този момент беше секретар на колегията в града. Изборите за Адвокатски съвет са на 26 и 27 януари.

РП: Защо решихте да се кандидатирате за председател на Адвокатската колегия в Пловдив?

Адвокат Демерджиев: Работата ми като секретар на Адвокатската колегия в Пловдив ми позволи да опозная процесите, личностите, ситуацията в българската адвокатура. Видях какви са проблемите. Вече имам идеи как да бъдат разрешени, имам подход. Успях да създам комуникация с колегите от останалите колегии, включително и с колегите от Висшия адвокатски съвет. И вярвам, че мога да бъда полезен със знанията и опита, който натрупах.

РП: Означава ли това, че проблемите, които съществуваха между Адвокатската колегия в Пловдив и Висшия адвокатски съвет, са преодолими?

Адвокат Демерджиев: Абсолютно. Те не бяха толкова проблеми, а по-скоро съмнения от страна на Висшия адвокатски съвет за посоката на пловдивската колегия. Когато колегите ни се убедиха, че нашите намерения са изцяло положителни и нямаме амбиции да пречим, а да я развием по някакъв начин – в последната година има нормална комуникация между нас.

РП: Какво ще промените в работата на Адвокатска колегия-Пловдив, ако бъдете избран за председател? И какво предвижда концепцията, с която кандидатствате?

Адвокат Демерджиев: Смятам да развия много работата с останалите колеги, които имат виждане, че българската адвокатура трябва да предприеме незабавни действия в различни посоки. Едната е нейната модернизация. А другата – незабавно иницииране на законодателни изменения, които да създадат условия и предпоставки – както за работата на самите адвокати, така също и да се подобри комуникация между колегията и обществото – в двете посоки. И колегията да взима позиции и становища по въпроси, които касаят обществения живот и са в нашата компетентност. И обратно – обществото да научи повече за нашата колегия – за да разбере, че ние сме хора, които можем да бъдем полезни.

РП: Това звучи донякъде като революция...

Адвокат Демерджиев: Не. Мисля, че това е по-бърза еволюция, а не е революция. Това е единствения правилен път за развитие. Адвокатурата се е откъснала от обществото, липсва комуникация в двете посоки. Адвокатурата трябва да се върне на мястото си в обществото, да поеме отговорността към обществото и да се надяваме, че тогава обществото ще разбере нашите проблеми и ще ни помогне да ги преодолеем.

РП: А какви са най-важните проблеми пред адвокатите в Адвокатска колегия-Пловдив?

Адвокат Демерджиев: Най-важните проблеми пред българската адвокатура са тези, че в България има около 16 000 адвокати. А в същото време - не се полагат усилия да се създаде възможност тези хора да бъдат ангажирани, съобразно компетентността си – като се развие процесуалното представителство и се включи адвоката като една задължителна фигура, и като се предвиди тяхното участие по нотариални сделки с определен материален интерес. Това от една страна – ще предпази хората от грешки, ще ги предпази от лоши резултати по техните дела или сделки, а от друга – ще създаде достойна работа на колегите.

РП: В края на миналата година членове от адвокатски колегии в страната изпратиха писмо до Парламента, в което се твърди, че цитирам: "Такова право, каквото Народното събрание създава, ние не сме учили!". Вие какво мислите за начина, по който се правят законите у нас?

Адвокат Демерджиев: Мисля, че нивото на законодателния процес и съответно крайния продукт, е изключително ниско. В Народното събрание в момента знаем, че има много малко юристи и още по-малко адвокати. Винаги, когато тези хора преобладават в парламента  - нивото на законодателния процес е по-високо. Ако няма такива хора – задължително трябва да се привличат такива като експерти, но да се чува тяхното мнение и да се взема предвид. Тогава съм сигурен, че нивото на законите ще се вдигне значително.

РП: Какво мислите за възможността за задържане до 48 часа и до 24 часа за непълнолетните лица, без да бъдат уведомявани близките? Народното събрание прие промените в НК и отхвърли ветото на президента Румен Радев.

Адвокат Демерджиев: Твърдо съм против всякакви мерки на прекалена и несъразмерна репресия. Тази мярка я намирам за такава. Не може да се взимат такива мерки, особено по отношение на лица от такава възрастова категория. Такива екстремни мерки, неоправдани с нищо – аз лично съм против.

РП: Със служебните защити – наблюдавате ли злоупотреби?

Адвокат Демерджиев: Моите разбирания са, че те трябва да се превърнат в едно голямо изключение. В момента тяхното приложно поле се разширява. Аз мисля, че това е вредно за хората, но е вредно за адвокатурата.

РП: Най-важното нещо, с което ще се заемете, ако бъдете избран за председател?

Адвокат Демерджиев: То няма да бъде едно. Но ако трябва да откроя няколко: със законодателните инициативи, с електронизация на нашата колегия, със защитата на правата и интересите на адвокатите от опитите те да бъдат погазени. Имам и идея да се създаде и Адвокатски клуб.

Цялото интервю с адвокат Иван Демерджиев можете да чуете в звуковия файл.

Интервю с другият кандидат за поста адвокат Зоя Тошкова може да чуете тук:

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Приоритетно косят паркове и детски площадки

Приоритетно в Пловдив се косят градините, парковете и детските площадки. Едва след това ще се премине към премахването на високата тревна растителност в междублоковите пространства. Това заяви директорът на „Градини и паркове“  Антон Георгиев в ефира на Радио Пловдив. Поводът е недоволството на граждани, че растителността в междублоковите..

публикувано на 15.04.24 в 17:39

Културата не е само театър, опера и балет!

„ Културата не е само театър, опера и балет! Тя е и философия. По-тревожното е, че я няма културата в отношенията на хората, между политиците, между една група от населението спрямо друга. И това е пагубно! Трябва сигурно векове да минат едните да се облагородят, а другите да не подивеят съвсем “ – заяви в интервю за Радио Пловдив поетът и..

публикувано на 15.04.24 в 17:18
Боян Стефанов от Младежкия консервативен клуб

Корупционните скандали обезличават партиите

В политическото пространство у нас няма "мръсни" и "чисти" политици. Репликата е на политолога Боян Стефанов, член на Младежкия консервативен клуб. След като ЦИК започна регистрацията на партиите  и коалициите, които ще участват в изборите 2 в 1, той коментира, че корупционните скандали  не учудват никого.  "Може би за голяма част от..

публикувано на 15.04.24 в 16:42

Близкият изток е на ръба на голяма регионална война

Експертът по международна сигурност от Центъра за стратегически изследвания Симеон Николов коментира пред Радио Пловдив, че ударът на Иран срещу Израел е бил очакван, заради провокираната по- рано криза от Израел с атаката срещу иранската консулска служба в съседна Сирия.  "Това е равносилно на обявяване на война, т. е. Израел обяви война на Иран..

публикувано на 15.04.24 в 16:14

Отбелязват с велопоход световния ден на хемофилията

На 17-и април е Световният ден на хемофилията. Датата е свързана с рождения ден на Франк Шнабел, който е създател на Световната федерация по хемофилия. Бизнесменът от Канада е роден с тежка форма на хемофилия.  От 1989 година, пациентите в цял свят отбелязват ежегодно този ден, с цел повишаване на осведомеността и разбирането за хемофилия, и..

обновено на 15.04.24 в 13:29