Гетата трябва да бъдат разрушени, другото е лъжа

Циганският вот няма особено значение при местни и европейски избори. Той е от значение за парламентарните и президентските избори. Затова не очаквам вотът им да е висок и самите цигани няма да гласуват много, така че въпросът за техните гласове по време на изборите тази година не е особено актуален, коментира за Радио Пловдив изборният експерт проф. Михаил Константинов

Според него в момента всички се готвят за европейски избори, защото предстоящите после местни избори са доста по-различни. Те обаче са много по-важни за всички българи. В едно малко населено място кметът е по – важен, отколкото президента и е ясно защо е така.

Проф. Константинов каза, че когато циганите продават гласа си, те знаят защо го правят. Примерно за 50 лева знаят какво ще получат и техният живот няма да се промени с вота им. Какво да кажем обаче за други български граждани, чийто живот също няма да се промени след вота му. Така че очевидно циганите по- добре се справят. Те са добре мотивирани, защото знаят за какво гласуват.

Той подчерта, че купеният вот е криминализиран, но нито който купува гласове, нито който продава се обажда на полицията, че го е направил. Важно е да се прекъсне информационната връзка с тарторите, за да не случва тази покупко-продажба.

Проф. Михаил Константинов коментира, че полицията поддържа връзка с тарторите и затова криминалните престъпления, извършени от цигани, се разкриват бързо. Под тяхното крило е обаче леката престъпност – контрабанда, кражби и т.н. Затова и полицията работи с тарторите, с коти бори тежката престъпност, а леката не секва.

Проблемът с циганското образование при днешните условия, за съжаление, няма решение. Там където има големи цигански маси, както у нас и в Румъния, има само поредица от взаимни лъжи, от които всички губят, беше категоричен проф. Константинов.

Според него решението е да се разрушат гетата. Ако вие например се родите в гетото и дишате от дете лепило, то нямате особено бъдеще и се декласирате още от рано. Въпросът е обаче къде ще отидат после хората от гетото, защото 20 -30 годишните цигани вече са неграмотни и не могат да се впишат адекватно в обществото. 

Парадоксално е, но техните баби и дядовци са по-грамотни и имат повече шансове за нормален живот, каза в заключение Михаил Константинов.


Още от категорията

Не повече от 3 000 стопани у нас прилагат дигитално земеделие

Как изглежда земеделието на бъдещето? Къде е ключът към по – устойчиви резултати в земеделските стопанства всяка година? Как се управляват стопанствата „от птичи поглед“ с изкуствен интелект?  Отговорът е дигиталното земеделие. То беше един от акцентите в програмата на Международната селскостопанска изложба АГРА 2019, чиито домакин е..

публикувано на 21.02.19 в 16:48

Десните умуват за свой представител в ЦИК

Относително спокойно, в отсъствието на депутатите от БСП, парламентът прие правилата за избор на нов състав на Централната избирателна комисия. Те дават възможност свои номинации да правят и извънпарламентарни партии, които обаче имат избрани депутати в Европейския парламент. По темата – интервю с лидера на СДС Румен Христов. РБ не съществува,..

обновено на 21.02.19 в 15:57

Производството на автомобили изисква много

Световен производител на автомобили може да разположи свой завод в България. За тази възможност се говори от доста време, а надеждата за крупна чужда инвестиция у нас се увеличава след тематичен репортаж на международна медиа.   В много предприятия в страната се произвеждат различни автомобилни част и детайли и това заема доста голям процент от..

публикувано на 21.02.19 в 15:29

Търсихме подкрепа от ГЕРБ за машините, не за преференции

Не сме наивници и поради това, че сме свикнали с навика на ГЕРБ да си обръщат мнението на 180 градуса, изчакваме цялата процедура по изборните промени, за да преценим какво е постигнато с тях. Това каза в интервю за предаването "Точно днес" зам. - председателят на правната комисия в парламента и депутат от ДПС Хамид Хамид. Той опроверга думите на..

публикувано на 21.02.19 в 11:47

Умерени оптимисти сме за обещаните промени в ЗМСМА

Кметовете на малки населени места да участват активно в подготовката и реализацията на обществените поръчки на територията на населените места, които ръководят предвижда проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за местното самоуправление и местната администрация, който беше одобрен от Министерския съвет. Законопроектът задължава..

публикувано на 21.02.19 в 11:07