Гетата трябва да бъдат разрушени, другото е лъжа

Циганският вот няма особено значение при местни и европейски избори. Той е от значение за парламентарните и президентските избори. Затова не очаквам вотът им да е висок и самите цигани няма да гласуват много, така че въпросът за техните гласове по време на изборите тази година не е особено актуален, коментира за Радио Пловдив изборният експерт проф. Михаил Константинов

Според него в момента всички се готвят за европейски избори, защото предстоящите после местни избори са доста по-различни. Те обаче са много по-важни за всички българи. В едно малко населено място кметът е по – важен, отколкото президента и е ясно защо е така.

Проф. Константинов каза, че когато циганите продават гласа си, те знаят защо го правят. Примерно за 50 лева знаят какво ще получат и техният живот няма да се промени с вота им. Какво да кажем обаче за други български граждани, чийто живот също няма да се промени след вота му. Така че очевидно циганите по- добре се справят. Те са добре мотивирани, защото знаят за какво гласуват.

Той подчерта, че купеният вот е криминализиран, но нито който купува гласове, нито който продава се обажда на полицията, че го е направил. Важно е да се прекъсне информационната връзка с тарторите, за да не случва тази покупко-продажба.

Проф. Михаил Константинов коментира, че полицията поддържа връзка с тарторите и затова криминалните престъпления, извършени от цигани, се разкриват бързо. Под тяхното крило е обаче леката престъпност – контрабанда, кражби и т.н. Затова и полицията работи с тарторите, с коти бори тежката престъпност, а леката не секва.

Проблемът с циганското образование при днешните условия, за съжаление, няма решение. Там където има големи цигански маси, както у нас и в Румъния, има само поредица от взаимни лъжи, от които всички губят, беше категоричен проф. Константинов.

Според него решението е да се разрушат гетата. Ако вие например се родите в гетото и дишате от дете лепило, то нямате особено бъдеще и се декласирате още от рано. Въпросът е обаче къде ще отидат после хората от гетото, защото 20 -30 годишните цигани вече са неграмотни и не могат да се впишат адекватно в обществото. 

Парадоксално е, но техните баби и дядовци са по-грамотни и имат повече шансове за нормален живот, каза в заключение Михаил Константинов.


Още от категорията
Серафимовата къща в Свежен

Свежен ревностно пази родовата си памет

Вече сме готови да започнем реставрацията на родната къща на полковник Владимир Серафимов в село Свежен.  Това обяви пред Радио Пловдив кметът на средногорското село Христо Енков  след като днес официално беше даден старт на поредица от реставрационни дейности. Те са финансирани с целева субсидия от 820 000 лева, отпусната от..

публикувано на 23.04.19 в 16:32

Оценка "среден" на държавата за грижата ѝ към децата

За 2019 г. средния успех на държавата в грижата за децата в бележника на „Национална мрежа за децата“ е „среден“ 3,31, заяви Ганчо Илиев от сдружение „Свят без граници“. По думите му, това е най-високият отбелязан успех от всичките 8 години, откакто сдружението поставя оценките.   През 2012 г. при стартиране на инициативата успехът е..

публикувано на 23.04.19 в 10:24

БСП не може да разчупи статуквото

Големи изненади на предстоящите избори за Европейски парламент у нас едва ли ще има. Основните партии на този етап са фокусирани върху собствените си проблеми. В подготвителната фаза на кампанията на практика няма  европейски теми. Това заяви в интервю за Радио Пловдив Иво Инджов, политолог и университетски преподавател. Европейските избори..

публикувано на 23.04.19 в 09:57

Александър Йорданов представя "Патриотични уроци"

Пловдивска премиера на новата книга на  доц. д-р Александър Йорданов „Патриотични уроци“ ще се състои  в Регионалния  исторически музей на площад „Съединение“. В дискусията по време на представянето й заедно с автора й ще участват политологът Момчил Дойчев, журналистът Стайко Стоянов и актрисата Валерия Кардашевска.  Сред пропуснатите от..

публикувано на 23.04.19 в 06:49

Искаме ли наши плодове и зеленчуци или ще внасяме?

Целенасочена ли е липсата на стратегии и политики в селското стопанство, както твърдят протестиращи от 13 браншови организации? Доказателство ли е намаляването с 300 % на площите с плодове и зеленчуци у нас само за последните три години?  Кой допуска по магазините да няма български плодове и зеленчуци? Трябва ли да се „хоспитализира“ българското..

обновено на 22.04.19 в 16:43