Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Етническият мир в България е застрашен

Преди изборите малко трябва, за да се случи и у нас нещо подобно на Франция

За първи път има опасност недоволството и напрежението между българския и циганския етнос да избухне и да подпали етническия мир в страната! И това ще е с оглед извличане на дивиденти за изборите, предупреди журналистката от сайта "Епицентър" Валерия Велева. 

Според нея, ситуацията в страната е толкова напрегната, че малко трябва, за да пламне искра, която да подпали етническия мир. Това би било катастрофално, тъй като ако се възбудят страстите, те няма да могат да бъдат уталожени. 

Велева смята, че заради неразрешените проблеми между българите и циганите, могат да се случат бунтове на етническа основа точно преди изборите. Ситуацията в България ще е подобна на тази с жълтите жилетки във Франция, но в мо - малък мащаб, коментира журналистката.

Темата за интегряцията на циганите не може да бъде препъни камък за управляващата коалиция, убедена е Валерия Велева. 

Преди изборите всички се опитват да бъдат консенсусни, макар всеки да предявява искания с оглед на изборите, отбеляза тя. И допълни, че проблемите ще бъдат туширани в името на една единствена цел - да бъдат спечелени повече евродепутатски места от опозицията

Велева коментира и страстите около приемането на стратегията на Красимир Каракачанов за решаване проблемите с циганите. Тя смята, че всеки от управляващата коалиция ще направи компромис.

Концепцията на Каракачанов не е окончателен документ, а е документ за дебат, за дискусияСмятам, че този дебат ще е безцелен и няма да доведе до решаване на проблема с циганите, който 30 години беше загърбен от българската държава, заяви журналистката.

По думите й, тази концепция не е на дневен ред, така както, например, е проблемът със смяната на ЦИК.

Целта на управлението е една единствена - запазване на това правителство с всички средства, подчерта Велева.

Според Валерия Влеева, България в момента излъчва много лоши сигнали навън. Това ще се отрази много лошо на стланата ни. 

Сянката, която е надвиснала на България, е да бъде сложен кръст и на проекта "Турски поток". Това ще бъде катастрофално за българската икономика, смята Велева. Тя посочи, че страната ни няма нито един структороопределящ проект.

Велева сравни сегашната политическа ситуация с последните месеци от управлението на Кабинета Орешарски" - ние се оказваме една малка лодка, люшкана в едно огромно море, в която кормчията не знае накъде да върви. 

От изборите през май Европа очаква промяна в посоката, а ние за това не говорим, посочи Велева. 

Не се решават основни проблеми в България, а управляващите нямат визия и за бъдещето на страната ни в Европа

Къде сме ние?, риторично попита Велева.

Цялото интервю на Неда Велкова с Валерия Велева е в звуковия файл.

Снимка





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Нулевата ставка ДДС за хляба трябва да бъде запазена

"Професионалната етика изисква да кажа, че няма козуначено изделие, което да има себестойност 200 лв. Но нсе пак, търсенето определя предлагането. Не зная какви очаквания имат купувачите, които ще отделят 200 лв за козунак, но те едва ли ще вкусят нещо изключителнно, защото козунакът е изделие, което има много ясен състав. В резултат на спазването му,..

публикувано на 26.04.24 в 16:03

Големият въпрос на тези избори е знаем ли накъде отиваме

Това, което ентусиазира избирателите обикновено са две противоположни състояния - разочарование и гняв или пък надежда . За разлика от предишни периоди, в които сме били свидетели и на двете, то днес българите е на кръстопътно състояние - гледат с недоверие, страх, скептицизъм и описват собственото си отношение към дистанциране, определи социологът от..

публикувано на 26.04.24 в 11:04

Ден на отворените врати в Арменското училище

Основно училище „Виктория и Крикор Тютюнджян” се намира в сърцето на Стария Пловдив сред китната зеленина на хълма Небет тепе. Арменското училище както обичат да го наричат пловдивчани  има 190-годишна традиция на добро образование и възпитание, в него се обучават деца от 1-ви до 7-ми клас както с арменски, така и с български произход. През настоящата..

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Надя Василева, председател на БКЗ

Най-много служители в Пловдив се търсят в IT сектора

Работодателите в Пловдив прогнозират, че компаниите в региона, които ще назначават хора в следващите шест месеца, са с 11% повече от тези, които възнамеряват да съкращават работници. Това коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив председателят на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) Надя Василева. Конфедерацията е публикувала..

публикувано на 25.04.24 в 16:33
Мира Радева

Опозицията доказа сила със свалянето на Росен Желязков

Свалянето на Росен Желязков от председателското място в НС от практическа гледна точка няма никаква стойност, тъй като депутатите излизат във ваканция до предсрочните избори. Смисълът беше да се докаже силата на парламентарната опозиция. Това коментира социологът доц. Мира Радева. Тя добави, че според нея партиите, които се обединиха..

публикувано на 25.04.24 в 15:55