Продължава демонстрацията на машинно гласуване

| обновено на 24.02.19 в 07:55

В Областна администрация – Пловдив започна образователната кампания „Пловдив се учи да гласува“, която ще продължи два дни - събота и неделя.

Консултантски екип на инж. Александър Чобанов демонстрира, как за 15 секунди можеш да регистрираш своя глас за съответна партия и преференция. Машината прилича на банкомат и не позволява недействителни бюлетини и купен вот. 

Няма да е необходима тъмна стая, тъй като екранът е обърват към стената и никой друг няма видимост, освен гласуващия. 

Инж. Чобанов гарантира, че машината е защитена и хакерски влияния не са възможни. Той посочи, че не е оптимист за машинното гласуване, защото остава само една седмица за подписване на договор с ЦИК. 

Фирмата има готовност за евровота да достави 3000 машини и 100 резерва.

Това е началото на кампанията под мотото „Да научим България да гласува машинно“. 

Припомням, че с промените в Изборния кодекс се реши на изборите за Европейски парламент през м. май в секциите да има поне 3000 машини за гласуване.

Репортажът на Нели Бистрашка е в звуковия файл.


Още от категорията

По 30 деца ще има в първите групи на детските градини

Увеличава се броя на децата в първите възрастови групи в детските градини в Пловдив.  В група се разрешава да има 30 малчугани, а не както до този момент – по 28. Причината е недостига на места в пловдивските детски заведения.  След последното класиране, което излезе в края на месец август, останаха незаписани 152 деца. Свободните места са само 61 – 58..

публикувано на 17.09.19 в 12:03

Общината купува 12 дка терен за Втори гребен канал

Терен от 12 декара ще купува община Пловдив за изграждането на Втори гребен канал.   Това става възможно, след като   Общинския съвет  разреши закупуване на терени в спортен комплекс "Отдих и култура".  Частният терен е на стойност над 1 милион 350 хиляди лева.  Предложението бе подкрепено от 38 съветници, против гласуваха 10. Съветниците одобриха..

публикувано на 17.09.19 в 11:57

Горящ тир блокира за часове магистрала "Тракия" при Пловдив

Възстановено е движението по автомагистрала "Тракия" в посока Бургас в района на 156-ти километър. Рано сутринта, заради пътен инцидент, трафикът бе спрян и пренасочен по обходен маршрут.  Образуваха се колони от автомобили.  Тир, натоварен с гуми, се запалил по време на движение и е успял да премине в аварийната лента. Огънят е тръгнал от..

обновено на 17.09.19 в 11:24

Община Пловдив дарява над 20 хил. лв. на полицията

Над 20 000 лева дарява община Пловдив на Областна дирекция на МВР.   С решение на общинските съветници се отпускат 10 000 лева за закупуване на експресни тестове за анализ на проби за едновременно откриване наличието на пет групи наркотични вещества.   Други 10 500 лева се отпускат за подмяна на дограмата на отдел „Криминална полиция“.  Срещу това..

публикувано на 17.09.19 в 10:47

28 партии и една коалиция ще участват на изборите в Пловдив

28 партии и една коалиция се регистрираха за участие за местните избори в Пловдив, съобщиха от ОИК.  Срокът за регистрация изтече вчера вечерта.  24-ти септември е крайният срок да бъдат регистрирани кандидатите за кметове и листите за общински съветници.

публикувано на 17.09.19 в 10:43