Продължава демонстрацията на машинно гласуване

| обновено на 24.02.19 в 07:55

В Областна администрация – Пловдив започна образователната кампания „Пловдив се учи да гласува“, която ще продължи два дни - събота и неделя.

Консултантски екип на инж. Александър Чобанов демонстрира, как за 15 секунди можеш да регистрираш своя глас за съответна партия и преференция. Машината прилича на банкомат и не позволява недействителни бюлетини и купен вот. 

Няма да е необходима тъмна стая, тъй като екранът е обърват към стената и никой друг няма видимост, освен гласуващия. 

Инж. Чобанов гарантира, че машината е защитена и хакерски влияния не са възможни. Той посочи, че не е оптимист за машинното гласуване, защото остава само една седмица за подписване на договор с ЦИК. 

Фирмата има готовност за евровота да достави 3000 машини и 100 резерва.

Това е началото на кампанията под мотото „Да научим България да гласува машинно“. 

Припомням, че с промените в Изборния кодекс се реши на изборите за Европейски парламент през м. май в секциите да има поне 3000 машини за гласуване.

Репортажът на Нели Бистрашка е в звуковия файл.


Още от категорията

Ремонти затварят пътища

Затруднено ще е днес движението по пътя между Асеновград и Смолян в отсечката до Чепеларе заради почистване на камъни в близост до пътното платно, съобщават от Агенция Пътна инфраструктура. Движението ще бъде спирано на интервали, при което шофьорите ще изчакват на място. От днес до 24 май от 8 до 18 часа ще бъде спряно движението по пътя..

обновено на 22.05.19 в 10:00

Учители и директори ще получат награди

Изявени  учители и директори от училищата и детските градини в район „Източен“ ще бъдат наградени по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост 24 май. Тържествената церемония ще се състои в сградата на кметството, а наградите ще връчи районният кмет Николай Чунчуков.  „ Имахме  наситена  с предизвикателства и успехи..

обновено на 22.05.19 в 09:59

Автобуси по нови маршрути заради ремонти

Три автобусни линии променят маршрута си заради уличен ремонт в Пловдив.  Това се налага заради преасфалтирането на бул. „Шести септември“ в участъка от бул. „Копривщица“ до ул. „Владивосток“. Промяната е за  автобусите по линии № 10, 15 и 17 от вътрешноградския транспорт. Започва от днес и ще остане в сила до 7 юни. И още една промяна в..

публикувано на 22.05.19 в 07:09

Избраха с голямо мнозинство проф. Румен Младенов за ректор на ПУ

Професор Румен Младенов е новият ректор на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. На днешното общо събрание бе избран и нов Академичен съвет.  По време на Общото събрание на висшето училище, за ректор гласуваха 297 от делегатите. Проф. Младенов получи 84% от техния вот – 250 гласа „За”. „Против“ гласуваха  22, имаше и 25 „бели”..

обновено на 21.05.19 в 18:46

Освободиха младежа, обвинен за марихуана в училище

18-годишният младеж, обвинен  за държане на марихуана в района на училище, излиза от ареста. Това става възможно след като окръжния съд измени мярката на районните магистрати спрямо единйсетокласника Виктор Брунарски.Той вече е с по-лека мярка за неотклонение  – парична гаранция от 500 лв.  Ученикът, бивш въпитаник на училище „Душо Хаджидеков“ бе..

публикувано на 21.05.19 в 18:45