Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йоана Буковска гостува с моноспектакъл в Пловдив

Пловдивска премиера на първия моноспектакъл "Променяне" на актрисата Йоана Буковска- Давидова ще се състои в Камерна зала на Пловдивския драматичен театър. Той е създаден по книгата "Промяна" на Лив Улман. През декември м.г. се отбеляза 80-годишния юбилей на музата на Бергман – актрисата Лив Улман, както и 100-годишнина от рождението на прочутия режисьор.

"Променяне" излиза точно 18 години след емблематичната постановка на Театър 199 "Есенна соната" по Ингмар Бергман, в която Буковска дебютира като професионална актриса под режисурата на Младен Киселов. Тогава тя печели и първата си номинация "Аскеер" за поддържаща роля.

Главният герой в „Променяне“ е Актрисата, която има много лица, без никой да познава истински нейното собствено лице - постоянно скривано от героините и подменяно от манипулативното отразяване на живота й в медиите. Нейното истинско "Аз" се разкрива чрез истории и хора, през лични страхове от детинство, до вътрешна несигурност на работеща майка, с емоционални женски пропадания и творчески върхове или сривове.

Лив Улман пише книгата си почти на възрастта на Буковска и границите между двете често се размиват. Йоана Буковска изследва промяната по Лив Улман .

Освен чрез емоционалната си страна "Променяне" ще ангажира зрителя чрез иновативни технологии. Спектакълът ще допълни театралната условност с елементи от добавена реалност и 3D Mapping през личните смартфони на зрителите, които пожелаят да участват пряко. Така телефонът - по принцип враг №1 на актьора и публиката в театралната зала - ще стане инструмент в създаването на амалгама от театър и специални ефекти от киното, в реално време на актьорското изпълнение.

 Режисьор е Гергана Димитрова, анимацията и декорите са на Сотир и Пенко Гелеви, а оператор на видеосъдържанието е Мартин Балкански. 

Този спектакъл ще бъде емоционална бомбардировка за всички сетива. Едно безусловно, безапелационно, спонтанно, съкровено разкриване на Човека, Жената, Майката и Професионалиста с призвание, които седят зад прозвището "актриса", възторжено споделя неговата създателка. 

 Представлението е част от програмата на "Пловдив - Европейска столица на културата 2019".





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В "Срещите - разговор за морала

Преизвестно е - зад всяка криза стои моралът. А какво е моралът?  Илия Кожухаров, Петко Атанасов и отец Радослав Паскалев разсъждават в "Срещите" тази събота.  Бъдете с Радио Пловдив, интересно е!

публикувано на 26.04.24 в 10:15

Показват филми с "Поглед към другия"

Петдневна филмова поредица „Поглед към другия“ ще бъде представена от днес в Пловдив .  Международната селекция от киноразкази е инициатива на Гьоте институт - България  и сдружението „Арте Урбана Колектив“ и ще бъде показана в Лъки – Дом на киното. Програмата включва късометражни, документални и игрални европейски заглавия, както и..

публикувано на 26.04.24 в 06:37

Изложба на Александър Христев в галерия "Пловдив"

Дружеството на пловдивските художници представя изложбата „Палитра Европа“ на живеещия във Франция творец Александър Христев в галерия „Пловдив“ в сградата на Общинския съвет. Роденият през 1976 г. в Париж художник учи в реномирани частни училища в града, като след колежа посещава Екол  ПЕНИНЕНГЕН, Екол де ВОЗ АР, Ателие по живопис Де ла Вил..

публикувано на 26.04.24 в 06:29

Никола Илиев единодушно стана почетен гражданин на Пловдив

Пловдивският общински съвет единодушно удостои с отличието „Почетен гражданин на град Пловдив“ Никола Илиев за изключителен принос към опазване, съхраняване и развитие на музикалното наследство и популяризиране на българската народна музика. Никола Илиев е емблематична фигура за град Пловдив, обогатявайки културния пейзаж с непреходната..

публикувано на 25.04.24 в 11:25

Сборникът с разкази "Баба" събира респект и благодарност

На книжния пазар излезе сборникът с разкази "Баба". Той ще бъде представен  от Кремена Димитрова  в „Петното на Роршах“ на 30 април.  Книгата включва разказите на хора от най-различни сфери и професии на живота, които разказват за своите Баби. Незабравимите си истории  споделят писател, психолог, журналист, рекламист, режисьор и актьор. Сред..

публикувано на 25.04.24 в 08:01