Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Парк или война" обявиха протестиращите от Кършияка в ОбС


С плакати и скандирания искаме си парка, около 40 граждани на район "Северен" влязоха на сесията на Пловдивския общински съвет.

По предложение на Слави Георгиев от ПФ съветниците изслушаха председателя на Инициативния комитет „Да спасим парка зад хотел "Санкт Петербург“  Асен Костов и прочетената от него декларация, подкрепена с подписите от над 1000 души от квартала.

Те настояват за промяна на статута на терена от 16 декара от комплексно предназначение в парково пространство. Призоваха и общината да стартира процедура за отнемане на терена от сегашния собственик  Байрам Солак и включването му в инвестиционните планове като публична общинска собственост, предназначена за зелено пространство.

Снимка

Кметът Иван Тотев обеща на протестиращите, че ще стартира преговори за 

откупуване със  сума от около 1,1 милион лева.

Той покани на среща днес следобед протестиращите, за да ги информира за плана на терена. Ако не бъде постигнато споразумение ще се стигне до блокиране на булеварда и до „война“, отговориха от Инициативния комитет.


В хода на дебата Дани Каназирева от „Съюз за Пловдив“ настоя да се вземе дългосрочно решение за подобни случаи, при които общинската администрация се оказва с терени, продадени на недобросъвестни инвеститори. 






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Разследват безразсъдно шофиране по Асеновградско шосе

Районна прокуратура-Пловдив се самосезира и разпореди проверка за пътно хулиганство по публикуван в медиите видеоклип с кадри от шофиране на лек автомобил със скорост от 170 км/ч в района на Асеновградско шосе. Пропомняме, че видеоклип с безразсъдното шофиране беше разпространен в социалните мрежи. Максимално разрешената скорост по..

публикувано на 21.05.24 в 16:50

МОН дава на всички по 4 точки за "проблемната задача" в матурата по БЕЛ

Всички зрелостници ще получат максималния брой от 4 точки от проблемната задача в матурата по български език и литература. Това заяви служебният министър на образованието Галин Цоков в интервю за Българската национална телевизия. “При някои принтери заради настройка не излезе самата диаграма. Всъщност, числата, цифрите, свързани с нея. Това е някъде,..

публикувано на 21.05.24 в 13:39

С 9-10% годишно растат жертвите на домашно насилие в Пловдив

В Пловдив отвори врати Регионален център за консултиране към местната Адвокатска колегия , след като общината предостави безвъзмездно помещения в Дом „Левски“. „Заедно с Кризисния център за жени, жертви на домашно насилие, оказваме помощ на нашите съграждани, които имат нужда в социален, икономически и психологически аспект“ – заяви..

публикувано на 21.05.24 в 12:46

До 5 години закриват складовете с негодни пестициди в Пазарджишко

До края на 2029 г. в област Пазарджик ще бъдат закрити всички складове, които съхраняват негодни и излезли от употреба пестициди и други препарати за растителна защита. Обезвреждането им ще се извърши в специализирани инсталации в рамките на Швейцарско–българска програма за сътрудничество. За периода от 2015 до 2019 година в област..

публикувано на 21.05.24 в 10:31

В Момчиловци днес празнуват много именици

Храмов празник чества църквата „Св. Константин и Елена“ в родопското село Момчиловци. Архиерейската света литургия ще бъде водена от смолянския епископ Висарион. Празникът днес е голям, защото почти във всяка къща има именик, казва кметът Сийка Суркова: "Очакваме много гости в селото - хора, които по традиция си идват на храмовия..

публикувано на 21.05.24 в 08:54