С напускането на НС "Воля" изненада дори анализаторите

Евелина Славкова, социолог от Изследователски център ТРЕНД посочи, че нямаше индикации за напускане на НС от партията на Веселин Марешки „Воля“. Това действие за анализаторите е изненада. Вижда се, че политическите партии се опитват да се позиционират за предстоящите евроизбори. Все още не са заявени причините, Веселин Марешки каза, че ще обяви на по- късен етап.

Трудно ми е да формулирам тази поциция . Сигурно ще кажат, че ГЕРБ управлява с ДПС, или ще посочат парламентарната криза настъпила от факта, че БСП напусна парламента.

Това  е опит за повече тежест преди избори. Всяка политическа партия се опитва да се позиционира в нейната плоскост. „Воля“ успя на косъм да влезе в парламента, но днес ще срещне затруднения, ако има парламентарни избори. Може би няма да влезе в НС. Тогава бяха нови и получиха доверие. Честно  казано, Веселин Марешки е зам. председател на НС, затова електоратът вече е наясно. Марешки да даде ясен отговор за напускането на НС.

Партия "Воля" преди избори не искат да изглеждат, като инструмент на управляващите за подкрепа на мнозинството.Те обичат да подкрепят управляващите, което е смъртоносна прегръдка. Сега се опитват да докажат, че не подкрепят управляващите. Опит за позициониране за евроизборите и местните избори. Партиите вече мобилизират електоратите си. Обсъждат се конспиративни теории, като  връзка между БСП и Воля. Не мога да спекулирам с такова мнение.

Социологическите проучвания показват, че шансът е нулев за нови и малки формации, защото на евроизбори гласуват твърдите електорати. За сега социологическите проучвания сочат, че евродепутати ще имат ГЕРБ, БСП и ДПС. Партриотите също ще имат проблем в зависимост от това, как ще явят, заедно или разделени.

Участието в евроизбори е заявка за възможности и обещания към избирателите. За доброто на българския избирател, и спазване принципите на демокрацията, е важно да участват повече политически партии.

Интервюто със социолога Евелина Славкова е в звуковия файл.


Още от категорията
Андрей Райчев

Йончева бе естественият ход на БСП

Това, че Елена Йончева ще оглави листата на БСП с кандидати за евроизборите ми се струваше сто процента сигурно, учудвам се даже, че толкова хора са гласували против , коментира по Радио Пловдив анализаторът Андрей Райчев. За втора година Елена Йончева е острие на парламентарната група на БСП. Тя се сби с властта много сериозно, нанесе и..

публикувано на 18.03.19 в 16:03
Богдана Сиракова приема 
поздравления за 120 години от създаването на Библиотеката при НЧ

В Библиотеката в Пещера спасяват книги

През 1893-та година, когато отваря врати за първи път, Библиотеката към Читалището в Пещера разполага със 100 книги. Днес тя предлага на читателите повече от 35 хиляди тома. Хортата, които работят в библиотека, най-добре знаят как някои от тях през годините губят страниците си и не могат да бъдат четени пълноценно. Богдана Сиракова обаче решава..

публикувано на 18.03.19 в 14:49

Предпочитам да съм оптимист за развитието на България

Политологът Първан Симеонов коментира предстоящото представяне на книгата „България 2019 – Нови хоризонти: Съмнения, надежди, перспективи“, която е продукт на Института за социална интеграция и Фондация „Фридрих Еберт“, бюро България“. Европа може да бъде силна, да запази националните истории, националните култури, историческите..

публикувано на 18.03.19 в 11:28

Започва безплатен скрининг за риска от туберкулоза

От 18 до 22 март в Отделението по фтизиатрия на УМБАЛ „Свети Георги“ се провежда безплатен скрининг за риска от туберкулоза.  Мотото на инициативата, която се организира четири пъти в годината, е „Седмица на отворените врати“, и в нейните рамки безплатно се извършват медицински консултации.  Когато има съмнение за туберкулоза, пациентите се..

обновено на 18.03.19 в 10:21

Важно е да имаме повече гласове за БСП, за да се чуваме в Европа

Народният представител от БСП  Георги Търновалийски коментира за Радио Пловдив случилото се на градската конференция на партията, където бе поисканата оставка на лидера Красимир Трифонов от Захари Георгиев. Търновалийски каза, че точно Георгиев носи вина като бивш председател на партията в града. Депутатът попита къде беше Георгиев в..

публикувано на 18.03.19 в 09:51