С напускането на НС "Воля" изненада дори анализаторите

Евелина Славкова, социолог от Изследователски център ТРЕНД посочи, че нямаше индикации за напускане на НС от партията на Веселин Марешки „Воля“. Това действие за анализаторите е изненада. Вижда се, че политическите партии се опитват да се позиционират за предстоящите евроизбори. Все още не са заявени причините, Веселин Марешки каза, че ще обяви на по- късен етап.

Трудно ми е да формулирам тази поциция . Сигурно ще кажат, че ГЕРБ управлява с ДПС, или ще посочат парламентарната криза настъпила от факта, че БСП напусна парламента.

Това  е опит за повече тежест преди избори. Всяка политическа партия се опитва да се позиционира в нейната плоскост. „Воля“ успя на косъм да влезе в парламента, но днес ще срещне затруднения, ако има парламентарни избори. Може би няма да влезе в НС. Тогава бяха нови и получиха доверие. Честно  казано, Веселин Марешки е зам. председател на НС, затова електоратът вече е наясно. Марешки да даде ясен отговор за напускането на НС.

Партия "Воля" преди избори не искат да изглеждат, като инструмент на управляващите за подкрепа на мнозинството.Те обичат да подкрепят управляващите, което е смъртоносна прегръдка. Сега се опитват да докажат, че не подкрепят управляващите. Опит за позициониране за евроизборите и местните избори. Партиите вече мобилизират електоратите си. Обсъждат се конспиративни теории, като  връзка между БСП и Воля. Не мога да спекулирам с такова мнение.

Социологическите проучвания показват, че шансът е нулев за нови и малки формации, защото на евроизбори гласуват твърдите електорати. За сега социологическите проучвания сочат, че евродепутати ще имат ГЕРБ, БСП и ДПС. Партриотите също ще имат проблем в зависимост от това, как ще явят, заедно или разделени.

Участието в евроизбори е заявка за възможности и обещания към избирателите. За доброто на българския избирател, и спазване принципите на демокрацията, е важно да участват повече политически партии.

Интервюто със социолога Евелина Славкова е в звуковия файл.


Още от категорията

Дано скандалът "Щрахе" отвори очите на избирателите

Директорът на българската секция на "Дойче веле" Александър Андреев обяви разкритията за корупционните схеми на бившия австрийски вицеканцлер Хайнц-Кристиан Щрахе като шанс на избирателите в Европа да прогледнат с кого си имат работа. А в лицето на националистите те си имат работа с  разгащени, вулгарни, лицемерни, хитри и в същото време глуповати..

публикувано на 20.05.19 в 16:08

Квесторите остават в своето училище, местят се учениците

В програма "Точно днес" разговор за целогодишната работа на преподавателите и за знанията на зрелостниците с началника на РУО-Пловдив  Иванка Киркова. Тази година   на 21 и 23 май са Държавните зрелостни изпити в 12 клас. 4662 зрелостници от областта ще се явяват на матурата по български език утре. 157 са недопуснатите заради невзети изпити,..

публикувано на 20.05.19 в 09:01

Биологът проф. Румен Младенов е кандидат за ректор на ПУ

Ден преди общото събрание на Пловдивския университет гост в студиото е единственият кандидат за нов ректор - проф.  Румен Младенов , биолог. Той представя визията за развитието на вуз-а в следващите пет години и как ще се надграждат база и цели. Привличане на чуждестранни студенти с програми на английски език, пазарно ориентирани магистърски..

публикувано на 20.05.19 в 07:55

Последната седмица преди вота ще покачи политическия тон

Последните две социологически проучвания, оповестени седмица преди изборите за ЕП, потвърждават паритета между водещите партии ГЕРБ и БСП. Новото е, че управляващите си връщат леката преднина след пораженията, които понесоха от „апартамент гейт“. Това стана благодарение на Бойко Борисов, който реагира адекватно на ситуацията като уволни..

обновено на 17.05.19 в 16:43

Многото сили в Костенец не водят до по-качествена работа

Костенец е блокиран от полицейски части в търсене на двойния убиец, а седмица преди изборите ДАНС търси офшорни сметки на политици по разпореждане на главния прокурор и след настояване на президента. Предстои ли поредният гейт? Акцията на МВР по издирването на заподозрения в двойно убийство Стоян Зайков действително е безпрецедентна. Не си..

публикувано на 17.05.19 в 16:08