Кръжок учи деца да са отговорни в планината и сред природата

Отговорност - в това възпитава деца от Асеновград  кръжокът „Приключенци“ към Сдружение „Устремени“. Групата от 9 до 12 годишни момчета и момичета се ръководи от пловдивския адвокат Крум Сираков и на теория вече е усвоила най-важните уроци. Със затопляне на времето практическите стават все повече.

Един от най-важните е, че разходката из планината е преди всичко планиране, разказва Сираков.  Той има щастие да се учи от старото поколение водачи и е научил, че никой не е по-голям от планината. И още: Че толкова е покоряем един връх, колкото една бълха покорява кучето, върху което се покатери. 

Идеята е децата да научат от малки, че когато си сред природата, всяко нещо, което се прави без мисъл, може да е опасно. По думите на Сираков, те трябва да знаят и че планината не е МОЛ, нито Планинската спасителна служба - такси.

Запознаването с екипировката е съществена част от обучението в кръжока. Истинските уроци, обаче, са тези, които се учат на терен. В следващите почивни дни на малките планинари им предстои истинско откривателство. Ще слязат под манастира „Свети Димитър“, за да видят нагледно как се образуват пещерите. Ще поговорят и за чистотата.

Това е част от ековъзпитанието, казва Сираков и обяснява, че едно боклуче не само загрозява средата, а може да причини щета на едно диво животно, да го нарани.

Пример за това е сезалът, с който стопани обичайно връзват балите с фураж. И макар че това вече е забранено, оказва се, че все още е честа практика.

Ако се остави на земята, щъркелите могат да го закачат с крак, после го отнасят в гнездото си, където сезалът се оплита в крачето на някое малко, затяга го и то изсъхва. И ето така се получава птица инвалид - заключава Сираков.

Със затопляне на времето, кръжочниците ще коват и къщички за птици, ще продължат да маркират и премаркират планински пътеки. За почистените и премаркирани от сдружението 35-40 километра пътеки, миналата година ги поздравява и президентът. Защото така се помага реално на туристите да се ориентират. А на въпрос каква е причината за един адвокат да превърне хобито си в обучение на деца, Крум Сираков отговаря, че в наше време младежите са оставени на ай-фоните си, а не трябва да е така. Обратно - планината ги учи да бъдат колектив, по-силният да помага на по-слабия.

От малките приключенци той не крие, че получава това, което Достоевски обобщава в изречението: “В компанията на деца душата се изцелява“.


Галерия

Още от категорията

Съюзът ГЕРБ - СДС е добра новина за "Демократична България"

Решението на ГЕРБ и СДС да се явят заедно на евроизборите свидетелства за липсата на всякакви  принципи , коментира за Радио Пловдив Методи Андреев, който е бил депутат и от СДС, и от ГЕРБ. Всъщност ГЕРБ си прибира вересиите от СДС, а СДС не е онова СДС, за което хората гласуваха. Тази коалиция показва, че СДС харесва модела Борисов и..

публикувано на 21.03.19 в 16:58

"Визия за Пловдив" разселва роми от Столипиново в целия град

Връщане на модела от социализма за настаняване на роми в кварталите – това е едно от решенията на проблемите в Столипиново, които ще залегнат във визията на БСП за Пловдив. Това стана ясно на пресконференция на местната левица, посветена на алтернативите за управлението на града.  Социалистите предлагат още узаконяване  на някои имоти..

обновено на 21.03.19 в 16:24
Петър Чолаков

Обединена традиционна десница е невъзможна за вота на 26 май

В програма "Точно днес" още от акуалните въпроси, защото освен че има нова ЦИК, има и нов предизборен съюз - ГЕРБ и СДС.  Как ще бъде преодоляна асимилацията на дясното, ще се мотивират ли от БСП за победа на 26 май след избора на Елена Йончева за водач на листата.  Повече от разговора с политолога  доц. Петър Чолаков . Той каза, че според него с..

публикувано на 21.03.19 в 10:14

Вилата на Евлоги Георгиев в Карлово е аварийно укрепена

Приключи аварийното укрепване на вилата на най-големия български дарител Евлоги Георгиев в Карлово .  120-годишната сграда е общинска собственост, но дълги години се рушеше. Тя се намира в непосредствена близост до вълнената фабрика, дарена от Евлоги Георгиев на карловци, която след приватизацията й през 90-те години също е оставена да се..

публикувано на 21.03.19 в 08:23

Великобритания може да напусне ЕС още на 23 май

Кризите у нас и в ЕС коментира политологът Владимир Шопов. За парламента той припомни, че през последните 15 години е с най-ниско доверие. Това, което се случва през последните месеци не дава основани за промяна на нагласата на хората. Напускането на парламента е нисък праг за  обявяване на политическа криза. Това е стратегия на..

публикувано на 20.03.19 в 17:09