Кръжок учи деца да са отговорни в планината и сред природата

Отговорност - в това възпитава деца от Асеновград  кръжокът „Приключенци“ към Сдружение „Устремени“. Групата от 9 до 12 годишни момчета и момичета се ръководи от пловдивския адвокат Крум Сираков и на теория вече е усвоила най-важните уроци. Със затопляне на времето практическите стават все повече.

Един от най-важните е, че разходката из планината е преди всичко планиране, разказва Сираков.  Той има щастие да се учи от старото поколение водачи и е научил, че никой не е по-голям от планината. И още: Че толкова е покоряем един връх, колкото една бълха покорява кучето, върху което се покатери. 

Идеята е децата да научат от малки, че когато си сред природата, всяко нещо, което се прави без мисъл, може да е опасно. По думите на Сираков, те трябва да знаят и че планината не е МОЛ, нито Планинската спасителна служба - такси.

Запознаването с екипировката е съществена част от обучението в кръжока. Истинските уроци, обаче, са тези, които се учат на терен. В следващите почивни дни на малките планинари им предстои истинско откривателство. Ще слязат под манастира „Свети Димитър“, за да видят нагледно как се образуват пещерите. Ще поговорят и за чистотата.

Това е част от ековъзпитанието, казва Сираков и обяснява, че едно боклуче не само загрозява средата, а може да причини щета на едно диво животно, да го нарани.

Пример за това е сезалът, с който стопани обичайно връзват балите с фураж. И макар че това вече е забранено, оказва се, че все още е честа практика.

Ако се остави на земята, щъркелите могат да го закачат с крак, после го отнасят в гнездото си, където сезалът се оплита в крачето на някое малко, затяга го и то изсъхва. И ето така се получава птица инвалид - заключава Сираков.

Със затопляне на времето, кръжочниците ще коват и къщички за птици, ще продължат да маркират и премаркират планински пътеки. За почистените и премаркирани от сдружението 35-40 километра пътеки, миналата година ги поздравява и президентът. Защото така се помага реално на туристите да се ориентират. А на въпрос каква е причината за един адвокат да превърне хобито си в обучение на деца, Крум Сираков отговаря, че в наше време младежите са оставени на ай-фоните си, а не трябва да е така. Обратно - планината ги учи да бъдат колектив, по-силният да помага на по-слабия.

От малките приключенци той не крие, че получава това, което Достоевски обобщава в изречението: “В компанията на деца душата се изцелява“.


Галерия

Още от категорията

Дано скандалът "Щрахе" отвори очите на избирателите

Директорът на българската секция на "Дойче веле" Александър Андреев обяви разкритията за корупционните схеми на бившия австрийски вицеканцлер Хайнц-Кристиан Щрахе като шанс на избирателите в Европа да прогледнат с кого си имат работа. А в лицето на националистите те си имат работа с  разгащени, вулгарни, лицемерни, хитри и в същото време глуповати..

публикувано на 20.05.19 в 16:08

Квесторите остават в своето училище, местят се учениците

В програма "Точно днес" разговор за целогодишната работа на преподавателите и за знанията на зрелостниците с началника на РУО-Пловдив  Иванка Киркова. Тази година   на 21 и 23 май са Държавните зрелостни изпити в 12 клас. 4662 зрелостници от областта ще се явяват на матурата по български език утре. 157 са недопуснатите заради невзети изпити,..

публикувано на 20.05.19 в 09:01

Биологът проф. Румен Младенов е кандидат за ректор на ПУ

Ден преди общото събрание на Пловдивския университет гост в студиото е единственият кандидат за нов ректор - проф.  Румен Младенов , биолог. Той представя визията за развитието на вуз-а в следващите пет години и как ще се надграждат база и цели. Привличане на чуждестранни студенти с програми на английски език, пазарно ориентирани магистърски..

публикувано на 20.05.19 в 07:55

Последната седмица преди вота ще покачи политическия тон

Последните две социологически проучвания, оповестени седмица преди изборите за ЕП, потвърждават паритета между водещите партии ГЕРБ и БСП. Новото е, че управляващите си връщат леката преднина след пораженията, които понесоха от „апартамент гейт“. Това стана благодарение на Бойко Борисов, който реагира адекватно на ситуацията като уволни..

обновено на 17.05.19 в 16:43

Многото сили в Костенец не водят до по-качествена работа

Костенец е блокиран от полицейски части в търсене на двойния убиец, а седмица преди изборите ДАНС търси офшорни сметки на политици по разпореждане на главния прокурор и след настояване на президента. Предстои ли поредният гейт? Акцията на МВР по издирването на заподозрения в двойно убийство Стоян Зайков действително е безпрецедентна. Не си..

публикувано на 17.05.19 в 16:08