Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кризата на доверие поставя държавата в риск

В ГЕРБ има напрежение и видимо има опити от страна на втория човек да бъде реабилитиран или сам да се реабилитира, след като се видя, че няма кой да го накаже и след като подаде оставка, без да признае, че има вина и каквото и да е основание за оттеглянето му от заеманите позиции. Това  подчерта Ружа Смилова – програмен директор на ЦЛС и преподавател в СУ „Климент Охридски“.

По думите й, вчера бе направен опит той да бъде върнат в Парламента през задната врата, но Борисов не допусна това.

Това не означава, че опитите за връщане на Цветанов обаче това ще спрат дотук. Страшно много се говори за корупция, правят сенякакви  жестове, но реално резултати няма. Това говори за криза на доверието не само в управлението, но и в цялата държава.

Затова и Консултативният съвет при президента не стигна до приемане на декларация, което по принцип  е характерно за консултативните съвети. Те обикновено постигат някакъв минимален консенсус по обсъжданите теми.

Резултатът е и в основата на това, което наблюдаваме  през последните два дни в Габрово.

От една страна - нагнетяване на етническо напрежение с политически цели, но и изблик на гнява на гражданите срещу институциите, които не успяват да се справят с разрешаването на проблемите на корупцията и на ежедневната престъпност. Има криза на доверие.

Очевидно е, че трябва да се предприемат мерки за изчистването на името на ГЕРБ и Борисов ги предприема с искането за оставки. Заразата обаче е толкова проникнала, че има риск след изчистването на партията да не остане нищо от нея. Оставките валят една след друга, обвинението също, рискът от последствия е за цялата държава.

Голямата тема Европа на този фон остава на заден план. Важният дебат за това, каква Европа иска България, не е проведен. Това ни поставя в неприятна позиция.

Интервюто с Ружа Смилова – от звуковия файл:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Нулевата ставка ДДС за хляба трябва да бъде запазена

"Професионалната етика изисква да кажа, че няма козуначено изделие, което да има себестойност 200 лв. Но нсе пак, търсенето определя предлагането. Не зная какви очаквания имат купувачите, които ще отделят 200 лв за козунак, но те едва ли ще вкусят нещо изключителнно, защото козунакът е изделие, което има много ясен състав. В резултат на спазването му,..

публикувано на 26.04.24 в 16:03

Големият въпрос на тези избори е знаем ли накъде отиваме

Това, което ентусиазира избирателите обикновено са две противоположни състояния - разочарование и гняв или пък надежда . За разлика от предишни периоди, в които сме били свидетели и на двете, то днес българите е на кръстопътно състояние - гледат с недоверие, страх, скептицизъм и описват собственото си отношение към дистанциране, определи социологът от..

публикувано на 26.04.24 в 11:04

Ден на отворените врати в Арменското училище

Основно училище „Виктория и Крикор Тютюнджян” се намира в сърцето на Стария Пловдив сред китната зеленина на хълма Небет тепе. Арменското училище както обичат да го наричат пловдивчани  има 190-годишна традиция на добро образование и възпитание, в него се обучават деца от 1-ви до 7-ми клас както с арменски, така и с български произход. През настоящата..

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Надя Василева, председател на БКЗ

Най-много служители в Пловдив се търсят в IT сектора

Работодателите в Пловдив прогнозират, че компаниите в региона, които ще назначават хора в следващите шест месеца, са с 11% повече от тези, които възнамеряват да съкращават работници. Това коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив председателят на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) Надя Василева. Конфедерацията е публикувала..

публикувано на 25.04.24 в 16:33
Мира Радева

Опозицията доказа сила със свалянето на Росен Желязков

Свалянето на Росен Желязков от председателското място в НС от практическа гледна точка няма никаква стойност, тъй като депутатите излизат във ваканция до предсрочните избори. Смисълът беше да се докаже силата на парламентарната опозиция. Това коментира социологът доц. Мира Радева. Тя добави, че според нея партиите, които се обединиха..

публикувано на 25.04.24 в 15:55