Община Пловдив обяви конкурс за участие в космически лагер

Снимка: spacecamp.cct.bg

Община Пловдив и Центъра за творческо обучение обявиха конкурс за ученици за участие в космически лагер в Турция през лятото на 2019 г. За две пълни стипендии могат да кандидатстват деца на възраст между 9 и 15 години от Пловдив с интереси в науката, технологиите и владеещи  английски език. 

Желаещите трябва да подготвят видеоесе или да подготвят авторско есе по една от следните теми: „Промени ли НАСА света за 60 г.“, „Екзопланетите - нови светове“ и „Изненада, аз съм извънземно“.

Учебно-тренировъчният лагер е създаден в турския град Измира през 2000 г. по модел на НАСА. Лятната програма развива познанията на децата в науките астрономия, физика, математика и биология. Космическият център дава възможност на участниците да преминат през реална подготовка за мисия в космоса. Част от заниманията включват работа с астронавтски костюми, тренажори, пребиване в изкуствена безтегловна среда. 


Още от категорията

Съкооператорите от "Павликенска" 4 поправят отнесения покрив сами

Със собствени средства ще ремонтират покрива си жителите на кооперацията на ул. „Павликенска“ №4 в пловдивския район Централен. Сградата е пететажна - четири жилищни с гаражи. Съкооператорите признаха, че никой от тях няма застраховка на жилището си и ще събират сума, за да поправят покрива на 5-етажната сграда. Покривната..

обновено на 25.06.19 в 13:25

Осем къщи и два буса са потрошени след масовия бой в Розино

Продължава полицейското присъствие в карловското село Розино след масовия бой между две ромски фамилии и ареста на 55-ма участници в него.  Снощи Районната прокуратура в Карлово повдигна обвинение на четирима и ги остави в ареста за 72 часа. Актове по Указа за борба с дребното хулиганство са съставени на шестима, а с полицейски протоколи по..

публикувано на 25.06.19 в 13:24

Вдигат заплатите на училищните сестри след 8 ноември

Община Пловдив ще увеличи работните заплати на медицинските сестри от детското и училищно здравеопазване. Те ще получават по 900 лева, но след подписване на новия колективен трудов договор на 8 ноември.  Договореността е постигната на тристранен съвет за социално партньорство в здравеопазването в Община Пловдив, съобщи  д-р Росица Попова от..

публикувано на 25.06.19 в 11:44

Служителка присвои 2600 лв оборот от игрална зала

Полицията в Пазраджик е задържала млада дама, присвоила пари от своя работодател.  След края на смяната си 25-годишната служителка в игрална зала бръкнала в касата и прибрала оборота в размер на 2600 лева. След това се прибрала вкъщи.  Сигналът на тел. 112 е подаден рано сутринта вчера от управителя на игралната зала. Той имал съмнения за една от..

публикувано на 25.06.19 в 11:18

Нормална обстановка в Пловдив след вчерашната буря

Спокойна е вече обстановката в Пловдив след проливния дъжд и бурния вятър от късния следобед вчера.  90   са сигналите , подадени на тел. 112., на които са се отзовали аварийните екипи на пожарната.  65 сигнала са подадени от Пловдив , 25 - от Стамболийск и. Сигналите  са главно за наводнени мазета, приземни етажи и дворове, както и за..

обновено на 25.06.19 в 09:28