Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В тъжната ситуация с "Нотр дам" да извлечем най-доброто с мисъл

| обновено на 16.04.19 в 13:14

Опасността от гигантския пожар в емблематичната парижка катедрала "Нотр дам"  е неутрализирана, но има "съмнения как сградата ще оцелее", заяви  държавният секретар във френското министерство на вътрешните работи Лоран Нунес, цитиран от Франс прес.

Днес ще бъде проведена среща с експерти и архитекти, в опит да бъде установено дали структурата е стабилна и дали пожарникарите могат да влязат вътре, за да продължат своята работа, съобщи той.

Нунес обобщи, че огънят е "под контрол, но все още не е напълно изгасен", предаде Ройтерс. Причината за пожара все още не е установена, уточни той.

Отец Димитър Димитров от църквата "Свети Дух" в Ж.К. Тракия на Пловдив каза: Вчера вечерта гледах кадрите от церемонията за Цветница и слушах органа на Парижката Света Богородица, един от най-величествено звучащите инструменти на света. Какъв парадокс - те са вдъхновявали стотици хора векове наред и сега се превръщат в пепел. 

Лично за себе си си казвам, че започвайки Страстната седмица, която парадоксално е свързана с огъня като знак за ново  творение, то Бог ни допусна този тъжен знак за размисъл. Явно за да ни покаже, че ни дава надежда за възкресение. 

Европа толкова е свикнала с тези монументи и символи на вярата от миналото, че ги приема повече като туристически обекти, сега пожарът - по зловещ начин - привлече вниманието към тях. 

Олтарът и олтарният кръст са спасени, както и редица произведения на изкуството, допълни отец Димитър. 

Убеден съм, че възстановяването напълно на "Нотр дам" ще е жест на духовно възраждане на Европа, добави още свещеникът.

Цялото интервю с отец Димитър Димитров е в прикачения файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Даниел Стефанов

Няма реална пречка изборите да са 2 в 1

Политологът и изборен експерт Даниел Стефанов коментира в програма "Ден след ден" политическата ситуация, възможностите за избор служебен премиер и предстоящите избори. Според него през следващата седмица президентът ще направи своите консултации с политическите партии и записаните в Конституцията възможни кандидати за служебен премиер. Той..

публикувано на 28.03.24 в 16:47
Иван Начев

Има много партии, които искат избори 2 в 1

В края на март се повтаря рефрена "нови избори, и пак предсрочни". Към новата вълна обещания на политиците, за невъзможната ротация и как ще са осъществи гласуването 2 в 1 - разговор по темата с политолога  доц. Иван Начев . Политологът отбеляза, че има две групи от партии, които имат интерес от нови избори.  "Първо са тези, които са позагубили..

публикувано на 28.03.24 в 10:10

Очаква ни много мръсна кампания на изборите

Президентът не бърза с връчването на 3-тия мандат, според мен си изпълнява процедурните задължения по Конституция. Не е неочаквано за мен е и връчването на мандата на ИТН, каза в предаването "Точно днес" пловдивският депутат от ПП-ДБ Росен Костурков. Според него обаче ИТН може и да се опитат да съставят експертно правителство.  Избори 2 в 1..

публикувано на 28.03.24 в 09:46

Пловдив е домакин на форум за дигитализация в образованието

Участници от цялата страна ще дискутират в Пловдив - дигитализацията, иновациите и уменията на 21 век на майсторски клас, организиран от фондация „Световен образователен форум България“ Генералният секретар на Европейската асоциация на училищните директори (ESHA) Пол Бърн, който е и член на съвета на Международната конфедерация на..

обновено на 28.03.24 в 06:38

Протест осуети изграждането на соларен парк в Калугерово

Мирен протест пред сградата на община Лесичово осуети поне за сега изграждането на соларен  парк в землището на пазарджишкото село Калугерово . В него се включиха ловци и жители на няколко села.  Протестиращите се събраха в 14 часа пред сградата на община Лесичово, където на заседанието на Общинския съвет трябваше да бъде разгледано..

публикувано на 27.03.24 в 13:27