Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обединението на ГЕРБ и СДС е стратегически ход

Предизборната кампания започна с апартаментгейт и оттук нататък напрежението  достигна познати за предизборно време нива, заяви политологът Димитър Ганев от изследователски център ТРЕНД.

По думите му, двуполюсният модел, изграден около президентските избори през 2016 г. и удължен през живота на 44 НС,  сега ще бъде наблюдаван в нова порция – ясно противопостяавяне на ГЕРБ и БСП,  консолидиране и стягане на редиците.

Очакват се две паралелни стратегии , които ще се развиват през тази предизборна кампания.  Първата на ГЕРБ е „ние сме тук, защото алтернативата е БСП“ . На БСП –„ гласувайте за нас, за да свалим ГЕРБ от власт“. Това ще ескалира до 26 май.

Ганев подчерта, че съюзът на ГЕРБ със СДС беше мотивиран от това СДС да не отиде в другото обединение – Демократична България, защото тогава тя щеше да излезе като автентичен и легитимен  изразител на дясното обединение, каквото беше РБ. Това без СДС няма как да се получи.

ГЕРБ в партньорство със СДС така си гарантираха тила в дясно. Сега битката остава с основния опонент БСП. Така ГЕРБ показват, че са автентичният обединител на дясното пространство в България.

А другите партии, които са сключили коалиции с ГЕРБ или по-скоро ги подкрепят за изборите, не са формации, които ще има донесат реални гласове, но карат ГЕРБ да изглежда като обединител на дясното..

Това е стратегически ход от страна на Борисов, за да не позволи на други партии да взимат тази марка на дясното обединение.

СДС е легитимационен механизъм, бранд, който казва, „ старата традиционна градска позната десница е с нас“.

Когато става дума за листата на БСП, ситуацията е съвършено различна - вътрешен сблъсък, бламиране на Корнелия Нинова, която предложи листа с ясно евроскептично намигване. Т.е. Станишев го няма, а целта беше БСП да играе евродесидент. Присъствието на Станишев в листата обаче няма да даде същия облик на тази кампания. Вътрешната опозиция е консолидирана около Станишев. Тя ще иска да нанесе още един удар на Нинова. Вътрешната опозиция ще бъде консолидирана зад преференциалното състезание за Станишев.

Преференциално състезание ще има и при ГЕРБ. Листата  им  има ясен регионален елемент. Всяка една местна организация, опирайки се на чувството на местен шовинизъм,  да има мотивиращ ефект.

Кандидатът на СДС също ще води кампания за преференциален кандидат, за да покаже, че има тежест.

Съмнявам се, че ако има преференциално състезание при СДС, те  ще успеят да съберат 25 000 гласа зад Александър Йорданов.  Ако БСП обаче  работи здраво за Станишев, той има реален шанс да влезе в преференциално състезание и да измести тези, които са преди него.

Нямайте съмнение, ча казусът апартаментгейт  е нанесъл имиджова щета на ГЕРБ. Въпросът е от какъв порядък ще е тя. Важно е дали тази сага ще продължи и в каква посока.

Не бих се ангажирал с прогноза за изхода от изборите, защото до тогава има още 40 дни  и две ключови събития. Първото е посещението на папата и второто – решението дали голямата инвестиция на „Фолксваген“ ще бъде в България. А обявяването на подобна инвестиция в рамките на предизборната кампания би дало съвършено друг облик на динамиката за изхода от европейските избори.

Чуйте цялото интервю от звуковия файл:


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Големият въпрос на тези избори е знаем ли накъде отиваме

Това, което ентусиазира избирателите обикновено са две противоположни състояния - разочарование и гняв или пък надежда . За разлика от предишни периоди, в които сме били свидетели и на двете, то днес българите е на кръстопътно състояние - гледат с недоверие, страх, скептицизъм и описват собственото си отношение към дистанциране, определи социологът от..

публикувано на 26.04.24 в 11:04

Ден на отворените врати в Арменското училище

Основно училище „Виктория и Крикор Тютюнджян” се намира в сърцето на Стария Пловдив сред китната зеленина на хълма Небет тепе. Арменското училище както обичат да го наричат пловдивчани  има 190-годишна традиция на добро образование и възпитание, в него се обучават деца от 1-ви до 7-ми клас както с арменски, така и с български произход. През настоящата..

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Надя Василева, председател на БКЗ

Най-много служители в Пловдив се търсят в IT сектора

Работодателите в Пловдив прогнозират, че компаниите в региона, които ще назначават хора в следващите шест месеца, са с 11% повече от тези, които възнамеряват да съкращават работници. Това коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив председателят на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) Надя Василева. Конфедерацията е публикувала..

публикувано на 25.04.24 в 16:33
Мира Радева

Опозицията доказа сила със свалянето на Росен Желязков

Свалянето на Росен Желязков от председателското място в НС от практическа гледна точка няма никаква стойност, тъй като депутатите излизат във ваканция до предсрочните избори. Смисълът беше да се докаже силата на парламентарната опозиция. Това коментира социологът доц. Мира Радева. Тя добави, че според нея партиите, които се обединиха..

публикувано на 25.04.24 в 15:55

Изборите ще бъдат решени от твърдите ядра

"Поисканата оставка на председателя на НС Росен Желязков е в резултат на негодувание от неговата работа - през последните седмици дневния ред за работата на Парламента беше доста "гъвкав", в последния момент се вкарваха точки, свикваха се заседания, включително и за същия ден. Това ядоса  всички останали политически сили, защото въпреки че..

публикувано на 25.04.24 в 10:29