Започна реставрацията на родната къща на освободителя на Родопите - полковник Владимир Серафимов

Свежен ревностно пази родовата си памет

Интерактивен център ще показва достиженията на Аджарската книжовна преписна школа, действала през XV - XVIII век

3
Серафимовата къща в Свежен

Вече сме готови да започнем реставрацията на родната къща на полковник Владимир Серафимов в село Свежен. 

Това обяви пред Радио Пловдив кметът на средногорското село Христо Енков след като днес официално беше даден старт на поредица от реставрационни дейности. Те са финансирани с целева субсидия от 820 000 лева, отпусната от правителството преди две години. 

Кметът обясни, че средствата са за два проекта - единият е възстановяване на къщата на полковник Серафимов и изграждане  на интерактивен център, включващ две зали - едната е за полк. Серафимов, а другата - зала за Аджарската книжовна школа. 

Това е една от най - силните книжовни школи през Средновековието - XVII - XVIII век, подчерта Христо Енков. 

Вторият проект е свързан с консервиране на останките на изгорялата църква „Свети Георги“ и възстановяване на костницата към храма. Ще бъде направен малък параклис, където ще бъдат положени намерените там кости.

Реално работа на терен започваме на 7 май, обяви кметът на Свежен. 

Днес гост на селото бе и евродепутатът Андрей Ковачев, който откри мемориална плоча в памет на убитите жители на Свежен през тоталитария режим. 

Д-р Ковачев няма родова връзка със Свежен, но неговият съветник Симеон Попов е от Свежен и е един от инициаторите за поставянето на тази плоча, обясни кметът Христо Енков.

Свежен се прочу, благодарение на медиите, на радиото конкретно и, може би, защото работим много усилено. Не само аз, но всички хора, които са съпричастни на Свежен. Затова стават неща, които искахме да станат - например запазването на родовата памет, посочи Енков. 

По думите му, ние нямаме право да забравяме нашите деди, не само през последните десетилетия, но и от Средновековието!

През 1877-ма година село Свежен е опожарено, тогава, когато са изгорени Карлово, Калофер и Стара Загора. Ние имаме изгорени около 950 къщи и около 900 души са убити. Историческото доказателство е от свещеника на селото по това време. Ние нямаме право да го забравяме това нещо, категоричен е родолюбивият българин. 

Христо Енков обяви, че няма да се кандидатира за втори мандат като кмет на село Свежен. 

Той посочи, че предстоят много неща в селото. Интерактивният център трябва да бъде завършен през август. Тогава в Свежен очакват гости от фондация "Пловдив 2019". Вероятно в центъра на селото ще бъдат показани стари калиграфски техники на изписване на кирилицата.

Предстои изпълнението на втората част на програма, по която деца се обучават на калиграфия на кирилица. Ръководител е един от големите специалисти, проучващи Аджарската книжовна школа, проф. Невена Дончева - Панайотова. Ще се включат и няколко художници, обясни кметът. 

Предстои честването на 3 август на годишнината от гибелта на Хаджи Димитър на връх Кадрафил. Тази година ще е с един поход от Бузлуджа до Кадрафил, каза още Христо Енкин. Той уточни, че движение "Хайдути" ще направят възстановка, при която ще носят ранен хайдутин от връх Бузлуджа до връх Кадрафил, за да се докаже, че и това е възможно.

През лятото отново ще дойдат и студенти от Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". На своята лятна практика те ще работят за разгадаване историята на Свежен, допълни кметът. 

Кметът на Свежен Христо Енков

Историята:

Серафимовата къща е най-старият архитектурно-исторически обект в Свежен и е на повече от 300 години. 

Левски бил трети братовчед на собственика й Георги Серафимов. 

В нея се ражда и полковник Владимир Серафимов - „командир на 21 средногорски пехотен полк,проявил героизъм в боевете за свободата на Родопския край(1860-1934)", както е указано на паметната плоча на фасадата й. Заради драматичното сражение на връх Средногорец до село Аламидере, известен като "Родопската Шипка", той е наречен Освободителя на Родопите.

Лобното място на Хаджи Димитър под връх Кадрафил в Средна гора

Цялото интервю на Елена Крушкова с Христо Енков е в звуковия файл.


Галерия

Още от категорията

Идва нова икономическа криза, ще удари и България

Почти на 100% е сигурно, че идва нова икономическа криза. Това заяви в интервю за Радио Пловдив Светозар Гледачев, финансов анализатор. Той смята, че в момента тя се задържа от САЩ, където Доналд Тръмп иска да спечели втори мандат. Той смята, че много показатели кризата вече е тук. По показатели все още в България кризата не се..

публикувано на 14.10.19 в 10:28

Трябва да се повиши стойността на медицинските дейности

В бюджетната прогноза на МС за следващата година са предвидени 270 милиона лева повече за болнична помощ. Тоест – обещаното от министър Ананиев на синдикатите, е по-малко от това, което МС е приел като бюджетна прогноза. Това заяви в интервю за Радио Пловдив доктор Стойчо Кацаров, председател на Център за защита правата в здравеопазването...

публикувано на 14.10.19 в 10:04

Действителността е абсурдна и абсурдите звучат като истини

Истерията с ромските семейства, които повярваха, че някой ще им вземе децата и ги прибраха от училище, е пример за ниско доверие на българските граждани в институциите и за неспособност  на самите институции да защитят гражданите, когато те са изплашени и уязвими.  Коментарът направи политологът доц.Борис Попиванов, според когото вината за паниката се..

публикувано на 11.10.19 в 16:43

Ситуацията в ромските махали се успокоява, но до другия път

Частично се успокоява ситуацията в ромските квартали след паниката, че държавата ще вземе децата на ромски семейства.  Посещаемостта в най- проблемните училища е 80%, а преди истерията беше 90%, коментира пред Радио Пловдив  председателят на Центъра за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе“ Деян Колев.  Той обаче предупреди,..

обновено на 11.10.19 в 15:51

Турция иска да промени населението в Северна Сирия

Желанието на Турция да навлезе в Северна Сирия е заявявано многократно от президента Ердоган, това не е изненада за международната общност, коментира пред Радио Пловдив експертът по международна сигурност и бивш дипломат Димитър Гърдев. Новото е, че Турция навлезе със собствена войска и смята да остане в буферната зона до дълбочина от 35 км и..

публикувано на 11.10.19 в 14:32