Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна реставрацията на родната къща на освободителя на Родопите - полковник Владимир Серафимов

Свежен ревностно пази родовата си памет

Интерактивен център ще показва достиженията на Аджарската книжовна преписна школа, действала през XV - XVIII век

3
Серафимовата къща в Свежен

Вече сме готови да започнем реставрацията на родната къща на полковник Владимир Серафимов в село Свежен. 

Това обяви пред Радио Пловдив кметът на средногорското село Христо Енков след като днес официално беше даден старт на поредица от реставрационни дейности. Те са финансирани с целева субсидия от 820 000 лева, отпусната от правителството преди две години. 

Кметът обясни, че средствата са за два проекта - единият е възстановяване на къщата на полковник Серафимов и изграждане  на интерактивен център, включващ две зали - едната е за полк. Серафимов, а другата - зала за Аджарската книжовна школа. 

Това е една от най - силните книжовни школи през Средновековието - XVII - XVIII век, подчерта Христо Енков. 

Вторият проект е свързан с консервиране на останките на изгорялата църква „Свети Георги“ и възстановяване на костницата към храма. Ще бъде направен малък параклис, където ще бъдат положени намерените там кости.

Реално работа на терен започваме на 7 май, обяви кметът на Свежен. 

Днес гост на селото бе и евродепутатът Андрей Ковачев, който откри мемориална плоча в памет на убитите жители на Свежен през тоталитария режим. 

Д-р Ковачев няма родова връзка със Свежен, но неговият съветник Симеон Попов е от Свежен и е един от инициаторите за поставянето на тази плоча, обясни кметът Христо Енков.

Свежен се прочу, благодарение на медиите, на радиото конкретно и, може би, защото работим много усилено. Не само аз, но всички хора, които са съпричастни на Свежен. Затова стават неща, които искахме да станат - например запазването на родовата памет, посочи Енков. 

По думите му, ние нямаме право да забравяме нашите деди, не само през последните десетилетия, но и от Средновековието!

През 1877-ма година село Свежен е опожарено, тогава, когато са изгорени Карлово, Калофер и Стара Загора. Ние имаме изгорени около 950 къщи и около 900 души са убити. Историческото доказателство е от свещеника на селото по това време. Ние нямаме право да го забравяме това нещо, категоричен е родолюбивият българин. 

Христо Енков обяви, че няма да се кандидатира за втори мандат като кмет на село Свежен. 

Той посочи, че предстоят много неща в селото. Интерактивният център трябва да бъде завършен през август. Тогава в Свежен очакват гости от фондация "Пловдив 2019". Вероятно в центъра на селото ще бъдат показани стари калиграфски техники на изписване на кирилицата.

Предстои изпълнението на втората част на програма, по която деца се обучават на калиграфия на кирилица. Ръководител е един от големите специалисти, проучващи Аджарската книжовна школа, проф. Невена Дончева - Панайотова. Ще се включат и няколко художници, обясни кметът. 

Предстои честването на 3 август на годишнината от гибелта на Хаджи Димитър на връх Кадрафил. Тази година ще е с един поход от Бузлуджа до Кадрафил, каза още Христо Енкин. Той уточни, че движение "Хайдути" ще направят възстановка, при която ще носят ранен хайдутин от връх Бузлуджа до връх Кадрафил, за да се докаже, че и това е възможно.

През лятото отново ще дойдат и студенти от Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". На своята лятна практика те ще работят за разгадаване историята на Свежен, допълни кметът. 

Кметът на Свежен Христо Енков

Историята:

Серафимовата къща е най-старият архитектурно-исторически обект в Свежен и е на повече от 300 години. 

Левски бил трети братовчед на собственика й Георги Серафимов. 

В нея се ражда и полковник Владимир Серафимов - „командир на 21 средногорски пехотен полк,проявил героизъм в боевете за свободата на Родопския край(1860-1934)", както е указано на паметната плоча на фасадата й. Заради драматичното сражение на връх Средногорец до село Аламидере, известен като "Родопската Шипка", той е наречен Освободителя на Родопите.

Лобното място на Хаджи Димитър под връх Кадрафил в Средна гора

Цялото интервю на Елена Крушкова с Христо Енков е в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Ден на отворените врати в Арменското училище

Основно училище „Виктория и Крикор Тютюнджян” се намира в сърцето на Стария Пловдив сред китната зеленина на хълма Небет тепе. Арменското училище както обичат да го наричат пловдивчани  има 190-годишна традиция на добро образование и възпитание, в него се обучават деца от 1-ви до 7-ми клас както с арменски, така и с български произход. През настоящата..

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Надя Василева, председател на БКЗ

Най-много служители в Пловдив се търсят в IT сектора

Работодателите в Пловдив прогнозират, че компаниите в региона, които ще назначават хора в следващите шест месеца, са с 11% повече от тези, които възнамеряват да съкращават работници. Това коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив председателят на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) Надя Василева. Конфедерацията е публикувала..

публикувано на 25.04.24 в 16:33
Мира Радева

Опозицията доказа сила със свалянето на Росен Желязков

Свалянето на Росен Желязков от председателското място в НС от практическа гледна точка няма никаква стойност, тъй като депутатите излизат във ваканция до предсрочните избори. Смисълът беше да се докаже силата на парламентарната опозиция. Това коментира социологът доц. Мира Радева. Тя добави, че според нея партиите, които се обединиха..

публикувано на 25.04.24 в 15:55

Изборите ще бъдат решени от твърдите ядра

"Поисканата оставка на председателя на НС Росен Желязков е в резултат на негодувание от неговата работа - през последните седмици дневния ред за работата на Парламента беше доста "гъвкав", в последния момент се вкарваха точки, свикваха се заседания, включително и за същия ден. Това ядоса  всички останали политически сили, защото въпреки че..

публикувано на 25.04.24 в 10:29

200 специалисти идват в Пловдив за Академия Офталмология

Над 200 офталмолози се събират в Пловдив за участие във второто издание на Академия Офталмология. Форматът на конференцията е единствен у нас и специално създаден за млади офталмолози – млади специалисти и специализанти.  Да открият форума са поканени министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева, председателят на Комисията по..

обновено на 25.04.24 в 09:35