Започна реставрацията на родната къща на освободителя на Родопите - полковник Владимир Серафимов

Свежен ревностно пази родовата си памет

Интерактивен център ще показва достиженията на Аджарската книжовна преписна школа, действала през XV - XVIII век

3
Серафимовата къща в Свежен

Вече сме готови да започнем реставрацията на родната къща на полковник Владимир Серафимов в село Свежен. 

Това обяви пред Радио Пловдив кметът на средногорското село Христо Енков след като днес официално беше даден старт на поредица от реставрационни дейности. Те са финансирани с целева субсидия от 820 000 лева, отпусната от правителството преди две години. 

Кметът обясни, че средствата са за два проекта - единият е възстановяване на къщата на полковник Серафимов и изграждане  на интерактивен център, включващ две зали - едната е за полк. Серафимов, а другата - зала за Аджарската книжовна школа. 

Това е една от най - силните книжовни школи през Средновековието - XVII - XVIII век, подчерта Христо Енков. 

Вторият проект е свързан с консервиране на останките на изгорялата църква „Свети Георги“ и възстановяване на костницата към храма. Ще бъде направен малък параклис, където ще бъдат положени намерените там кости.

Реално работа на терен започваме на 7 май, обяви кметът на Свежен. 

Днес гост на селото бе и евродепутатът Андрей Ковачев, който откри мемориална плоча в памет на убитите жители на Свежен през тоталитария режим. 

Д-р Ковачев няма родова връзка със Свежен, но неговият съветник Симеон Попов е от Свежен и е един от инициаторите за поставянето на тази плоча, обясни кметът Христо Енков.

Свежен се прочу, благодарение на медиите, на радиото конкретно и, може би, защото работим много усилено. Не само аз, но всички хора, които са съпричастни на Свежен. Затова стават неща, които искахме да станат - например запазването на родовата памет, посочи Енков. 

По думите му, ние нямаме право да забравяме нашите деди, не само през последните десетилетия, но и от Средновековието!

През 1877-ма година село Свежен е опожарено, тогава, когато са изгорени Карлово, Калофер и Стара Загора. Ние имаме изгорени около 950 къщи и около 900 души са убити. Историческото доказателство е от свещеника на селото по това време. Ние нямаме право да го забравяме това нещо, категоричен е родолюбивият българин. 

Христо Енков обяви, че няма да се кандидатира за втори мандат като кмет на село Свежен. 

Той посочи, че предстоят много неща в селото. Интерактивният център трябва да бъде завършен през август. Тогава в Свежен очакват гости от фондация "Пловдив 2019". Вероятно в центъра на селото ще бъдат показани стари калиграфски техники на изписване на кирилицата.

Предстои изпълнението на втората част на програма, по която деца се обучават на калиграфия на кирилица. Ръководител е един от големите специалисти, проучващи Аджарската книжовна школа, проф. Невена Дончева - Панайотова. Ще се включат и няколко художници, обясни кметът. 

Предстои честването на 3 август на годишнината от гибелта на Хаджи Димитър на връх Кадрафил. Тази година ще е с един поход от Бузлуджа до Кадрафил, каза още Христо Енкин. Той уточни, че движение "Хайдути" ще направят възстановка, при която ще носят ранен хайдутин от връх Бузлуджа до връх Кадрафил, за да се докаже, че и това е възможно.

През лятото отново ще дойдат и студенти от Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". На своята лятна практика те ще работят за разгадаване историята на Свежен, допълни кметът. 

Кметът на Свежен Христо Енков

Историята:

Серафимовата къща е най-старият архитектурно-исторически обект в Свежен и е на повече от 300 години. 

Левски бил трети братовчед на собственика й Георги Серафимов. 

В нея се ражда и полковник Владимир Серафимов - „командир на 21 средногорски пехотен полк,проявил героизъм в боевете за свободата на Родопския край(1860-1934)", както е указано на паметната плоча на фасадата й. Заради драматичното сражение на връх Средногорец до село Аламидере, известен като "Родопската Шипка", той е наречен Освободителя на Родопите.

Лобното място на Хаджи Димитър под връх Кадрафил в Средна гора

Цялото интервю на Елена Крушкова с Христо Енков е в звуковия файл.


Галерия

Още от категорията

Абитуриентите са красиви с младостта и естествеността си

От тази вечер в Пловдив започват абитуриентските балове. Предстоят шпалирите на дълго подготвяните тоалети и изненади за тържествената вечер на завършването. Дизайнерът Албена Хумбаджиева ни ориентира в модните тенденции тази година.  В крак с тях ще бъдат дамите с по- изчистени рокли в бежово, черно, розово, сребърно и червено. За предпочитане е..

обновено на 23.05.19 в 16:51

Системата за броене на гласовете не може да се "хакне"

Проф. Михаил Константинов е председател на съвета на директорите на "Информационно обслужване" изрази спокойствие по отношение на провеждането и обработката на резултатите от вота на на 26 май. По думите му тези избори повтарят като правила тези от 2014 година с изключение на по- големия брой машини за гласуване - 3000 вместо 500. Около 23% от..

обновено на 23.05.19 в 16:49

Победителят в евровота ще бъде излъчен на финалната права

Последното преди евровота проучване на    „Галъп интернешънъл“   откроява преднината на ГЕРБ и БСП пред другите участници в изборите.  ДПС са трети, а ВМРО вече преминава бариерата и от финалните дни на кампанията ще зависи дали и с колко ще е над чертата, това коментира за Радио Пловдив социологът от  "Галъп" Първан Симеонов. Според него..

обновено на 23.05.19 в 16:36

Започна фестивалът "Вкусът на Пловдив"

Кметът на Пловдив Иван Тотев откри  третото издание на фестивала „ Вкусът на Пловдив". От днес до 26-ти май на Малката главна, посетителите ще могат да се срещнат  с майстори готвачи и хлебари, както и да  опитат традиционна българска кухня.   Фестивалът започна с разчупване на хляба, специално приготвен от майстор хлебаря Димитър..

публикувано на 23.05.19 в 15:44

На финала: ГЕРБ - 31,1%, БСП - 26,6%, ДПС - 13,9%

Социологическата агенция Алфа Рисърч публикува проучване за предизборните нагласи. Изследването е проведено сред 1016 пълнолетни граждани от цялата страна в периода 19 – 22 май. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю по..

публикувано на 23.05.19 в 10:27