Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдив участва в музикалните акции "Гласовете на България"

Проектът е част от програмата на Пловдив - Европейска столица на културата 2019

Гласовете на Соня Йончева и Нина Николина огласят междублоковите пространства в Пловдив. Това става с мултимедийната акция, която изненадва гражданите и гостите на града под тапетата, събитието е част от Пловдив 2019.

В един от пролетните дни в центъра на Пловдив, близо до сградата на общината, а по-късно и в квартал „Кючук Париж” пред залата на фолклорен ансамбъл „Тракия”  изненадващо прозвучаха автентични народни песни от шопския край и от Южна България.

Случайни минувачи и гости на града спираха, снимаха с телефони и се заслушваха. Нина Николина и певицата от известните Магически гласове на България Таня Първанова, които бяха облечени в прекрасни оригинални носии от личната колекция на Нина, поднесоха тази приятна изненада на хората. Освен че, използваха акустиката на междублоковото пространство, певиците изпълниха народните песни на фона на мултимедия, в която оживяха образите на великите български певици Гена Димитрова и Райна Кабаиванска и Соня Йончева.  

Изпълненията на Нина Николина и Таня Първанова са част от атрактивната мултимедийна инсталация Гласовете на България, която е част от културната програма на Пловдив- Европейска столица на културата 2019. Идеята на проекта "Междублокови музикални акции "Гласовете на България" е чрез изненадващи акции различни пространства на града да бъдат озвучени с народни песни от различни региони на България. Българските женски гласове и традиционното българско пеене – звукоизвличане са широко познати по света. Тази традиция днес се пази от двете направления, които са най-ярки – традиционното българско пеене (народно) и оперното (белканто).

Проектът представлява три акции, които да разкажат за музикалната традиция на българските женски гласове и мястото им в Европа. Акциите разчитат на информация „от уста на уста“ и хората, които уморени от делничния и забързан ден нямат възможност да посетят музикално събитие свързано с традиционна народна и оперна музика, но биха се показали от балкона или слезли в градинката за да видят какво се случва. Тази провокация на публиките е целта на проекта.  Музикалните акции разчитат на скъсяването на дистанцията между изпълнителя и публиката и активно ѝ участие – неусетно научаване на текста и мелодията. Подхода при мултимедийната инсталация е подобен – чрез използването на блока като архитектурна среда за прожекция на открито.

Последната акция от проекта „Белканто – от Пловдив до Метрополитън”  предстои да се случи днес на 25 април отново в Пловдив, в кв. Изгрев. Чрез видеа и звук тя ще разкаже за гласовете на България. От нея ще научим за пътя на пловдивската оперна дива Соня Йончева. Случайните минувачи ще видят  автентични интервюта с певицата от материали за документалния филм „Глас”, както и материали от „Ковънт гардън” и „Метрополитън”, предоставени специално за проекта. 

Местата, на които се представя проектът са оживени, за да акумулират по-голям интерес. Те се пазят в тайна, за да предизвикат изненада у минаващите, да се заслушат или загледат, да спрат или да продължат по пътя си. За нас е важен мигновения ефект, спонтанната реакция на забързания градски човек и неговата емоционална връзка с българската музикална култура, споделя продуцента на проекта Любомира Костова.

Подобно на Рим, Париж, Токио и Ню Йорк, и Пловдив се включи в създаването на аудиовизуални инсталации, които се експонират в градската среда.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

В "Срещите - разговор за морала

Преизвестно е - зад всяка криза стои моралът. А какво е моралът?  Илия Кожухаров, Петко Атанасов и отец Радослав Паскалев разсъждават в "Срещите" тази събота.  Бъдете с Радио Пловдив, интересно е!

публикувано на 26.04.24 в 10:15

Показват филми с "Поглед към другия"

Петдневна филмова поредица „Поглед към другия“ ще бъде представена от днес в Пловдив .  Международната селекция от киноразкази е инициатива на Гьоте институт - България  и сдружението „Арте Урбана Колектив“ и ще бъде показана в Лъки – Дом на киното. Програмата включва късометражни, документални и игрални европейски заглавия, както и..

публикувано на 26.04.24 в 06:37

Изложба на Александър Христев в галерия "Пловдив"

Дружеството на пловдивските художници представя изложбата „Палитра Европа“ на живеещия във Франция творец Александър Христев в галерия „Пловдив“ в сградата на Общинския съвет. Роденият през 1976 г. в Париж художник учи в реномирани частни училища в града, като след колежа посещава Екол  ПЕНИНЕНГЕН, Екол де ВОЗ АР, Ателие по живопис Де ла Вил..

публикувано на 26.04.24 в 06:29

Никола Илиев единодушно стана почетен гражданин на Пловдив

Пловдивският общински съвет единодушно удостои с отличието „Почетен гражданин на град Пловдив“ Никола Илиев за изключителен принос към опазване, съхраняване и развитие на музикалното наследство и популяризиране на българската народна музика. Никола Илиев е емблематична фигура за град Пловдив, обогатявайки културния пейзаж с непреходната..

публикувано на 25.04.24 в 11:25

Сборникът с разкази "Баба" събира респект и благодарност

На книжния пазар излезе сборникът с разкази "Баба". Той ще бъде представен  от Кремена Димитрова  в „Петното на Роршах“ на 30 април.  Книгата включва разказите на хора от най-различни сфери и професии на живота, които разказват за своите Баби. Незабравимите си истории  споделят писател, психолог, журналист, рекламист, режисьор и актьор. Сред..

публикувано на 25.04.24 в 08:01