Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стратегията за детето трябва да има механизми за контрол

Българското семейство е засрашено от бездействието на държавата, която абдикира от задълженията си да съдейства на гражданите за запазване на семейството. В много случаи тя не помага, а констатира разпада му и чак тогава предприема някакви действия, заяви адвокат Васил Попов от групата на протестиращите под надслов „Да запазим българското семейство“..

 Системата за закрила на детето повече наврежда, отколкото да работи за интересите на детето. Стратегията е популистки документ с добри пожелания, фокусирани върху детето като субект на защита. А детето до 18 г. е субект на правото в контекста на неговото семейство.

По думите на адвокат Попов, държавата не може да възпитава и отглежда деца, да бъде семейство и родител.

Детето трябва да се разглежда през призмата на семейството. Ако то бъде изкарано от семейна среда, няма как после то да се научи да създаде семейство. Ефектът на липсващото семейство се експонира върху самото дете. Насилието ражда насилие.

Сега цялата концепция за стратегията е насочена само към детето. Това е визионерски документ, който не поражда преки правни последици. Той не съдържа адекватни данни за рисковете, за данните за родители, които живеят на семейни начала, за децата, които отпадат от училище и т.н.

Основен риск за децата е необхващането от образователната система, а начинът да бъдат обхванати от нея е през правомощията на  социалното министерство.

Дете на 13-15 г, което е в пубертета, то по презумпция е в конфликт с родителите си. Ако то не им противоречи, то вероятно има някакъв проблем. Всяко дете в тази възраст започва да доказва себе си. Само че не винаги реакциите на децата в тази възраст са в негов интерес.

Детето се мотивира с ясно изразени поведенчески навици и държание. 

Предишната стратегия за детето  беше със същия популистки изказ. Каквато и стратегия да се напише, ако тя не се спазва, ще бъде основа за злоупотреби.  Стратегията е основополагащ концептуален документ и в нея трябва да има ясни и ефективни механизми за контрол. В момента този контрол е неадекватен. В закона няма заложени санкции за неспазването му.

Необходими са задължителни и адекватни санкции. Оформени са нашите искания за изцяло нова стратегия, защото сегашната не струва. Акцентът й трябва да бъде семейството, а не – детето.  Когато стратегията акцентира върху семейната среда за подобряване житието на хората, фокусът трябва да бъде поставен едновременно върху няколко неща.

Законът за закрила на детето ангажира 7 министерства. При обсъждането на новата стратегия трябва да има техни представители, както и представители на гражданското общество.

Чуйте повече от звуковия файл: 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Нулевата ставка ДДС за хляба трябва да бъде запазена

"Професионалната етика изисква да кажа, че няма козуначено изделие, което да има себестойност 200 лв. Но нсе пак, търсенето определя предлагането. Не зная какви очаквания имат купувачите, които ще отделят 200 лв за козунак, но те едва ли ще вкусят нещо изключителнно, защото козунакът е изделие, което има много ясен състав. В резултат на спазването му,..

публикувано на 26.04.24 в 16:03

Големият въпрос на тези избори е знаем ли накъде отиваме

Това, което ентусиазира избирателите обикновено са две противоположни състояния - разочарование и гняв или пък надежда . За разлика от предишни периоди, в които сме били свидетели и на двете, то днес българите е на кръстопътно състояние - гледат с недоверие, страх, скептицизъм и описват собственото си отношение към дистанциране, определи социологът от..

публикувано на 26.04.24 в 11:04

Ден на отворените врати в Арменското училище

Основно училище „Виктория и Крикор Тютюнджян” се намира в сърцето на Стария Пловдив сред китната зеленина на хълма Небет тепе. Арменското училище както обичат да го наричат пловдивчани  има 190-годишна традиция на добро образование и възпитание, в него се обучават деца от 1-ви до 7-ми клас както с арменски, така и с български произход. През настоящата..

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Надя Василева, председател на БКЗ

Най-много служители в Пловдив се търсят в IT сектора

Работодателите в Пловдив прогнозират, че компаниите в региона, които ще назначават хора в следващите шест месеца, са с 11% повече от тези, които възнамеряват да съкращават работници. Това коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив председателят на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) Надя Василева. Конфедерацията е публикувала..

публикувано на 25.04.24 в 16:33
Мира Радева

Опозицията доказа сила със свалянето на Росен Желязков

Свалянето на Росен Желязков от председателското място в НС от практическа гледна точка няма никаква стойност, тъй като депутатите излизат във ваканция до предсрочните избори. Смисълът беше да се докаже силата на парламентарната опозиция. Това коментира социологът доц. Мира Радева. Тя добави, че според нея партиите, които се обединиха..

публикувано на 25.04.24 в 15:55