За цигари харчим с 1 млрд. лв. повече отколкото за здраве

БЛС и НЗОК започват преговори за увеличаване цените на клиничните пътеки в рамките на отпуснатите 50 милиона лева от резерва на здравната каса. Приоритетно ще бъдат повишени цените в педиатрията, но се предвиждат по-високи цени и в детската хирургия и в пулмологията. РЕшението бе взето на извънредния събор на съсловната организация.

Д-р Георги Цигаровски - общопрактикуващ лекар от Пловдив и  член националното ръководство на БЛС обясни мотивите с хроничното недофинансиране на приоритетните направления. 

Без гориво системата не може да работи. 

Само за цигари даваме повече отколкото за всички видове здраве - на година се купуват цигари за 5 млрд. лева, а за цялото здравеопазване 4 милиарда лева.

Остава хроничен проблемът с лимитите за извънболничната помощ, които влияят върху профилактиката. На запад в първичната здравна помощ е инвестиран 15- 20 % от бюджета за здраве, а у нас този дял е 5.7%.

Промяната зависи от управляващите, но и от зрелостта на обществото. Всеки човек също трябва да по- отговорен към бюджета си и колко отделя за пороци като цигари и алкохол, а е скъпи в грижата за здраве. 

Д-р Цигаровски защити правото на лекарите да получат от държавата парите за освободените от потребителска такса социални групи, включително и за децата.

Цялото интервю е в прикачения звуков файл.Още от категорията

Фестивал на плъстите в село Труд

Пловдивското село Труд е домакин на Фестивал на плъстите. Проявата се провежда за втора поредна година и има за цел  да популяризира плъстенето като изкуство и занаят.  Плъсти се наричат изделията, които се правят от непредена вълна.  Тази година във фестивала участват майстори плъстари от София, Пловдив, Димитровград и Хисаря, а специален гост е..

публикувано на 20.07.19 в 11:12
Светозар Гледачев

Пари за изтребителите ще бъдат взети от бюджетния излишък

2 милиарда лева допълнителни разходи за плащането на изтребителите Ф-16 не са кой знае какво на фона на държавния бюджет на България и на брутния вътрешен продукт ,  каза финансовият анализатор Светозар Гледачев за решението на парламента да одобри сделката. Средства ще бъдат взети от бюджетния излишък, който се формира вече почти всяка година...

публикувано на 19.07.19 в 16:02

Днес е един хубав ден за българските ВВС!

Това е един дългоочакван процес. От 15 години чакаме във ВВС появата на нов самолет и най-сетне е на път този модернизационен проект да се реализира. Това е един хубав ден за българските ВВС и за българската армия и като  цяло един ден, в който правим решителна крачка по подобряване сигурността, отбраната и  суверенитета на нашата страна...

публикувано на 19.07.19 в 15:58

Трудният път от наркотиците до свободата и грижата за другите

Младо семейство от Украйна  избра България  за да помага на хора, попаднали в капана на зависимостите. Дмитрий и Катя Карпови от две години вече живеят в Пловдив, където създават  Център в помощ на зависими „ Пътят към свободата“ и помагат на хора, които искат да се откажат от наркотици, алкохол или други зависимости.  Освен със зависимите и..

публикувано на 19.07.19 в 15:22

Който е искал, вече си е свалил данните от НАП и ще ги ползва

Информацията, която е изтекла, е огромна - това са няколко гигабайта с данни за около 5 – 6 милиона граждани, някои вече починали, може да има и повтарящи се записи, това все още не се знае, но така или иначе има няколко милиона записа вътре, коментира по повод хакерската атака в НАП адв. Димитър Калдамуков. По думите му това показва, че един..

публикувано на 19.07.19 в 10:58