Дългочаканият ремонт на ГХГ в Стария град започна

Снимка: Веселина Пеева, Радио Пловдив

Старт на реконструкцията на Градската художествена галерия на ул. „Съборна“ в Стария град дадоха кметът на Пловдив Иван Тотев  и директорът й Красимир Линков. За целта  държавата е предоставила  1,5 млн лв.

Тотев уточни, че идеята на проекта е знаковата сграда – паметник на културата и прилежащото й пространство да се отвори към ул. „Съборна“ и самият двор да работи като изложбена площ, тъй като по улицата минават всички туристи. За обновяването на галерията и пространството ще се използват само естествени и устойчиви материали, сред които и паветата от бул „Васил Априлов“.

По думите на директора Красимир Линков,  в новото дворно пространство на галерията ще бъде изградена амфитеатрална детска площадка  със свързани с изобразителното изкуството  образователни игри  и с места за камерни спектакли и лекции на открито. Ще има и видими откъм улицата скулптури.

Освен пространството отвън, ще бъдат обновени и таванските помещения, където ще бъде експонирана част от намиращото се в хранилищата на галерията съвременно изкуство. Галерията ще бъде достъпна и за хората с увреждания.

Срокът за изпълнение на проекта за реконструкция на втората по големина художествена галерия в страната, изградена по проект на  арх. Йосиф Шнитер, е една година.


Още от категорията

20 години затвор за убиеца на доцента от Института в Садово

Присъда от дълги години затвор и стотици хиляди лева обезщетения на близките получи  убиецът на доцента от Института по растителни генетични ресурси в Садово Стефан Нейков. Потресаващото убийство бе извършено през юли миналата година.  20 години затвор и близо 330 хиляди лева кръвнина определи съдът като наказание за 42-годишният Илия..

обновено на 20.11.19 в 18:50

Бетонният мост ще бъде запазен като пътна връзка

Това съобщи кметът на Пловдив Здравко Димитров след среща с изпълнителния директор на НКЖИ инж. Красимир Папукчийски и областния управител Дани Каназирева.  По думите на инж. Папукчийски, изборът на конкретната конструкция за пътното съоръжение ще бъде въпрос на бъдещото проектно решение . В сегашния си вид Бетонният мост то не може да..

обновено на 20.11.19 в 16:36

Катастрофа затруднява движението по АМ "Тракия" край Пловдив

Пътният инцидент е станал около 15.30 часа в района на 144 км, посока Бургас. Микробус се е блъснал в ТИР, който от удара се завъртял и се е ударил в  лека кола. При катастрофата няма пострадали хора.  ТИР-ът обаче е препречил пътното платно и до изтеглянето му движението в участъка е спряно.  От МВР съобщиха, че е създаден обходен маршрут през..

публикувано на 20.11.19 в 16:36

Набелязват мерки срещу задръстванията и за паркирането

„Преодоляването на проблемите със задръстванията е един от основните приоритети на Община Пловдив през този мандат. Необходимо е да се очертаят спешни и средносрочни мерки за подобряване на движението, гарантиране на безопасността и решаване на проблемите с паркирането“. Това заяви кметът Здравко Димитров, който инспектира работата на Центъра..

публикувано на 20.11.19 в 14:09

"Съюз за Пловдив" иска пълна ревизия на знакови за града проекти

Общинските съветници от „Съюз за Пловдив“настояват новото ръководство на общината да извърши пълна ревизия за разходването  на  средствата, предоставени за града  по Транспортния проект,  ОП „Региони в растеж“, както и на фондация „Пловдив 2019“. Общата сума, похарчена от предишното  управление на Пловдив по тези три проекта надхвърля  85 млн. лв...

публикувано на 20.11.19 в 13:09