Дългочаканият ремонт на ГХГ в Стария град започна

Снимка: Веселина Пеева, Радио Пловдив

Старт на реконструкцията на Градската художествена галерия на ул. „Съборна“ в Стария град дадоха кметът на Пловдив Иван Тотев  и директорът й Красимир Линков. За целта  държавата е предоставила  1,5 млн лв.

Тотев уточни, че идеята на проекта е знаковата сграда – паметник на културата и прилежащото й пространство да се отвори към ул. „Съборна“ и самият двор да работи като изложбена площ, тъй като по улицата минават всички туристи. За обновяването на галерията и пространството ще се използват само естествени и устойчиви материали, сред които и паветата от бул „Васил Априлов“.

По думите на директора Красимир Линков,  в новото дворно пространство на галерията ще бъде изградена амфитеатрална детска площадка  със свързани с изобразителното изкуството  образователни игри  и с места за камерни спектакли и лекции на открито. Ще има и видими откъм улицата скулптури.

Освен пространството отвън, ще бъдат обновени и таванските помещения, където ще бъде експонирана част от намиращото се в хранилищата на галерията съвременно изкуство. Галерията ще бъде достъпна и за хората с увреждания.

Срокът за изпълнение на проекта за реконструкция на втората по големина художествена галерия в страната, изградена по проект на  арх. Йосиф Шнитер, е една година.


Още от категорията

Вдъхновени от "Върви народе, възродени", хиляди пловдивчани шестваха по Главната

Хиляди ученици и учители се включиха в традиционното шествие за 24 май в Пловдив, което започна от площад „11 май“ и премина по Главната улица на града. Шествието поведе иконата на Светите братя, носена от двама 11-класници от Хуманитарната гимназия.  Следваха ги мажоретният състав на СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ и духовият оркестър на..

обновено на 24.05.19 в 16:51

7 180 пловдивчани ще гласуват за първи път на 26-ти май

477 са избирателните секции в Община Пловдив за произвеждане на изборите за членове на Европейския парламент от Република България на 26.05.2019 г. в т.ч. 5 бр. избирателни секции за гласуване с подвижна избирателна кутия и 13 бр. избирателни секции, образувани в лечебни заведения и места за лишаване от свобода. 5-те секции  за..

публикувано на 24.05.19 в 16:50

Българчета от сръбския Нови Сад празнуваха 24-ти май в Пловдив

Около 30 ученици с български произход от неделното училище в Нови Сад, Сърбия, се включиха в празничното шествие по повод 24 май - Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост в Пловдив.  Специално за посещението в града на тепета децата бяха изработили, с помощта на двама художници - сръбкиня и българин, красиви букви от..

публикувано на 24.05.19 в 14:04

Жълт код за обилни валежи, гръмотевични бури и градушки

Жълт код за обилни валежи, гръмотевични бури и опасност от градушки е обявен за 16 области в Централната и Източната част на страната. Най- интензивни се очакват да бъдат дъждовете в следобедните часове като на места ще достигнат до 35 литра на квадратен метър Днес ще се развива значителна купеста и купесто-дъждовна облачност, ще има..

публикувано на 24.05.19 в 08:15

България празнува 24-ти май

България празнува Деня на славянската писменост и българска просвета и култура с шествия, концерти, общоградски и академични тържества, както и с отслужване на молебени. На този ден прославяме делото на Светите равноапостоли братята Кирил и Методий. През 1851 година по идея на Найден Геров българското училище в Пловдив организира първото тържество,..

обновено на 24.05.19 в 08:09