Ниска цена за розите и очакване за слаба реколта

Снимка: Радио ВИДИН

Сравнително слаба реколта от рози очакват в Стремската долина. Това обяви в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив собственикът на розови градини и на розоварна в карловското село Розино Илияз Местан. Причината са дъждовете, има ръжда и мана по розовите храсти. Той очаква средно 420-430 кг от декар, а е имало години, в които се е стигало до добив от 600 кг.

В момента розите се изкупуват между 1,50 и 1,80 лв. на кг., което е по-ниско от миналата година. Едно, че е ниско, но и не плащат. Притеснително е, защото разходите са по-големи, трудно се оправяме с берачите. Плащаме им 1 лв. на кг, а разликата до 1,50 - 0,50 лв. – е направо срамота.

Илияз Местан представи справка за конвенционалните рози, които изискват по-скъпа грижа от биологичните, защото се обработват с по-скъпи торове, според която в килограм цвят за есенно торене се влагат 0, 20 лв., толкова е и за пролетното.

Оттам нататък идват пръскане с препарати - 0, 47 лв като имаме 34 пъти пръскане. И дотук разходите са 0, 90 лв. Като дадем 1 лв на берачите, после обработки, подрязване, изчистване на болните храсти – общите разходи излизат около 2, 70 лв. на кг розов цвят.

При 2, 70 лв разходи и сегашната изкупна цена, Местан изчисли, че розопроизводителите вече са с 1, 20 лв на загуба. Той подчерта, че отделно всеки ден правят и дневни трудови договори, като плащат на берач по 7 лв.

За да сме доволни, цената на розовия цвят трябва да бъде между 3, 50 и 4 лв. Ние винаги обвиняваме преработвателите. Но не е само до тях въпрос. Няма Държава, това е, каза Илияз Местан.

По думите му розопроизводителите искат и по-високи субсидии от държавата за маслодайната роза. Те ще се съберат на среща на 20 май в Карлово, за да уточнят позициите си като нова Асоциация, с която да извоюват субсидиите, от които имат нужда.

Аз съм и фермер. Получавам на 1 овца 120 лв субсидия. А на 1 дка рози ми дават 60 лв субсидия. Как можем да сравним една овца с 1 дка българска маслодайна роза?

Прогнозата на Илияз Местан за кампанията по прибиране на розов цвят, която започна преди седмица, е, че заради хладното и влажно време ще се проточи 35-40 дни.

Цялото интервю на Иванка Петкова с Илияз Местан можете да чуете в прикачения файл. 
Още от категорията

Неяснотите за Брекзит са много, всичко е в ръцете на Лондон

Ние имахме позитивни очаквания за  Брекзит и когато ЕС сключи споразумението с Тереза Мей и после се видя, че то няколко пъти беше отхвърлено от Парламента. През следващите дни ще видим дали г-н Джонсън ще има мнозинство за тази сделка, заяви евродепутатът Андрей Ковачев.   Точните подробности за това как ще се третира Северна..

публикувано на 18.10.19 в 11:07

Само 1 % от жертвите на трафик на хора са успели да се спасят

За трета поредна година Местната комисия за борба с трафика на хора в Пловдив и БЧК ще участват в организираната от фондация "А 21 България" мащабна информационна кампания против трафика на хора "Поход за свобода". Утре Пловдив ще бъде един от градовете домакини на събитието, което се провежда в над 50 страни и около 150 града.  Походът за свобода..

публикувано на 18.10.19 в 10:14

Готови сме на компромиси, ако в Скопие спрат с глупостите

Държавните и правителствените ръководители на страните от Европейския съюз се събират днес в Брюксел. Срещата на върха е изключително важна за бъдещето на обединена Европа, тъй като основните теми в дневния ред са Brexit и европейската перспектива за Северна Македония и Албания. Франция вече обяви, че е против започването на преговори за..

публикувано на 17.10.19 в 15:25

Министър Желязков откри „Пловдив фила 2019“

Транспортното министерство подготвя в момента процедурата по внасянето в Министерски съвет на договора за концесия на летище Пловдив, съобщи министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков.  Той обясни, че вече са готови концесионните анализи – икономически, правен, социален, за въздействието върху..

публикувано на 17.10.19 в 13:49

Откриват къщата на Иван Грозев в Карлово

Официалното откриване на възстановената къща "Иван Грозев" в Карлово ще се състои днес, съобщиха от Българската търговско-промишлена палата (БТПП).  Официалното откриване ще започне с тържествената сесия в Обредния дом на града (ул. "Ал. Стамболийски", 34). Приветствия ще произнесат председателят на БТПП Цветан Симеонов, както и кметът на..

обновено на 17.10.19 в 11:27