Ниска цена за розите и очакване за слаба реколта

Снимка: Радио ВИДИН

Сравнително слаба реколта от рози очакват в Стремската долина. Това обяви в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив собственикът на розови градини и на розоварна в карловското село Розино Илияз Местан. Причината са дъждовете, има ръжда и мана по розовите храсти. Той очаква средно 420-430 кг от декар, а е имало години, в които се е стигало до добив от 600 кг.

В момента розите се изкупуват между 1,50 и 1,80 лв. на кг., което е по-ниско от миналата година. Едно, че е ниско, но и не плащат. Притеснително е, защото разходите са по-големи, трудно се оправяме с берачите. Плащаме им 1 лв. на кг, а разликата до 1,50 - 0,50 лв. – е направо срамота.

Илияз Местан представи справка за конвенционалните рози, които изискват по-скъпа грижа от биологичните, защото се обработват с по-скъпи торове, според която в килограм цвят за есенно торене се влагат 0, 20 лв., толкова е и за пролетното.

Оттам нататък идват пръскане с препарати - 0, 47 лв като имаме 34 пъти пръскане. И дотук разходите са 0, 90 лв. Като дадем 1 лв на берачите, после обработки, подрязване, изчистване на болните храсти – общите разходи излизат около 2, 70 лв. на кг розов цвят.

При 2, 70 лв разходи и сегашната изкупна цена, Местан изчисли, че розопроизводителите вече са с 1, 20 лв на загуба. Той подчерта, че отделно всеки ден правят и дневни трудови договори, като плащат на берач по 7 лв.

За да сме доволни, цената на розовия цвят трябва да бъде между 3, 50 и 4 лв. Ние винаги обвиняваме преработвателите. Но не е само до тях въпрос. Няма Държава, това е, каза Илияз Местан.

По думите му розопроизводителите искат и по-високи субсидии от държавата за маслодайната роза. Те ще се съберат на среща на 20 май в Карлово, за да уточнят позициите си като нова Асоциация, с която да извоюват субсидиите, от които имат нужда.

Аз съм и фермер. Получавам на 1 овца 120 лв субсидия. А на 1 дка рози ми дават 60 лв субсидия. Как можем да сравним една овца с 1 дка българска маслодайна роза?

Прогнозата на Илияз Местан за кампанията по прибиране на розов цвят, която започна преди седмица, е, че заради хладното и влажно време ще се проточи 35-40 дни.

Цялото интервю на Иванка Петкова с Илияз Местан можете да чуете в прикачения файл. 
Още от категорията

Делото на Св.Кирил и Методий е изключително и свято!

Сега хората обикалят света, би било хубаво, ако  всеки българин, който стигне до Рим, да дойде и да се поклони на гроба на Св. Кирил, който е погребан в базиликата "Сан Клементе" в Рим , каза в интервю за Радио Пловдив проф. Красимир Станчев, преподавател по слявянски филологии в Трети римски унивреситет в Рим от 31 години.  Проф. Станчев вярва, че..

публикувано на 24.05.19 в 12:13

Поклон пред българските книжовници!

24 май е извисяващ празник !  Образованието и науката и в комерсиалния свят може да вървят напред и да се ценят!   В тази кауза вярва и работи за нея  университетският преподавател доц. Владимир Янев. За доц.Янев смисълът на писането е умножаване на думите, на смисъла, на духа.  На 24 май той чете откъс от Радичков и възрожденския книжовник..

публикувано на 24.05.19 в 11:11

Диспутът за триезичието във Венеция е величаво дело!

Венеция. Втората половина на ІХ век. Предстои диспут за триезичието. На него Константин Кирил Философ противостои на всички епископи. И доказва с текстове от Свещеното писание, че правото на  богослужението може да бъде и на родния език, а не само на приеманите дотогава и наричани "свещени" езика на християнството иврит, латински и гръцки.  Проф...

публикувано на 24.05.19 в 10:51

Абитуриентите са красиви с младостта и естествеността си

От тази вечер в Пловдив започват абитуриентските балове. Предстоят шпалирите на дълго подготвяните тоалети и изненади за тържествената вечер на завършването. Дизайнерът Албена Хумбаджиева ни ориентира в модните тенденции тази година.  В крак с тях ще бъдат дамите с по- изчистени рокли в бежово, черно, розово, сребърно и червено. За предпочитане е..

обновено на 23.05.19 в 16:51

Системата за броене на гласовете не може да се "хакне"

Проф. Михаил Константинов е председател на съвета на директорите на "Информационно обслужване" изрази спокойствие по отношение на провеждането и обработката на резултатите от вота на на 26 май. По думите му тези избори повтарят като правила тези от 2014 година с изключение на по- големия брой машини за гласуване - 3000 вместо 500. Около 23% от..

обновено на 23.05.19 в 16:49