В навечерието на Деня на българската просвета и култура и славянската писменост

Дарени книги за библиотеките на 14 училища в Пловдив

Специалните комплекти са купени с лични средства на областния управител Здравко Димитров

С професията учител да заемат своето достойно място в социална стълбица на българските професии, за да може все повече умни, амбициозни, трудолюбиви деца да избират тази професия и да възпитават и дават пример на бъдещите поколения. 

Това пожела на директорите и представителите на 14 пловдивски училища заместник – областният управител Евелина Апостолова. Тя им връчи специален комплект от фототипни издания на 8 книги на велики български писатели и поети. Дарението е от областния управител Здравко Димитров, направено е с лични средства и е по повод Деня на българската просвета и култура и славянската писменост – 24 май.

Това е жест към българското училище, благодарни сме за луксозния комплект книги, които първо ще покажа на педагогическия съвет, а след това ще попълнят училищната библиотека. Това заяви Нели Коева, директор на Националното училище за музикално и танцово изкуство „Добрин Петков“ в Пловдив. Тя подчерта, че един народ се мери по изкуството и културата, които има, затова подобни дарения трябва да са по – чести.

Всеки, който може да си позволи такъв жест, е хубаво да го направи, защото книгите са онова, което ще остане, заедно с духовната ни култура, заяви Светлозар Чавдаров, директор на Националната художествена гимназия „Цанко Лавренов“. Той подчерта, че книгите са привилегия и са богатство само за тези, които заслужават да го получат. 

Този благотворителен жест е символ на съпричастност към проблемите на образованието и за това, че младите хора са ценност за нашето общество, допълни Светлозар Чавдаров.Още от категорията

В "Срещите" разговор за Дионисий Ареопагит

Тази  събота в "Срещите " с проф. Георги Каприев ще питаме кой е  Дионисий  Ареопагит?  И защо толкова века Дионисий е така потребен на европейската цивилизация?  И той ли е ученикът на апостол Павел?  И защо битува понятието псевдо - ученик ?

публикувано на 18.10.19 в 12:17

Започват "Международни фотографски срещи“

В Балабановата къща се открива фестивалът „Международни фотографски срещи“. Събитието тази година ще продължи до 31 октомври. Очаква се интензивен уикенд изпълнен с емоции и срещи, като отправна точна към следващите дни. Концепцията на фестивала е да проследи визуалния диалог между съвременни фотографии, работещи в различна социална среда...

обновено на 18.10.19 в 10:29

"Писателите на Пловдив" с последно за годината четене

Пловдивски автори ще четат свои творби в навечерието на Деня на народните будители 1 ноември. Последното за 2019 г.  литературно четене  по проекта „Писателите на Пловдив“ ще се състои в залата на Дружеството на писателите на ул. „Александър Батенберг“№ 7. В него участват  авторите Вера Найденова, Емилия Каменов, Иван Андреев, Иван Христов,..

публикувано на 18.10.19 в 06:38

Ще има ли промени в субсидиите на театрите ?

Министърът на културата Боил Банов предлага промени в субсидирането и бюджетното разпределение на музикалните, драматичните и куклените театри в страната. Това е станало преди ден на среща в Министерството на Браншовата комисия.  Предстои обсъждането на тези предложения, които са четири. На този етап не ясно дали ще бъдат приети, но е ясно, че това..

публикувано на 17.10.19 в 15:58

"Треска в събота" представя Милчо Левиев - от Пловдив за Пловдив

Тази събота ще отдадем почит на големия Милчо Левиев. В предаването „Треска в събота“ на 19.09.2019г. от 14.00 часа ще звучи музика, изпълнена от Милчо Левиев в Пловдив през 2014 г.  Очаквайте още: какво каза Милчо Левиев – за концерта, албума, джаза..., както и спомени на джазмена за неговия учител - Панчо Владигеров.  Композициите, която ще..

публикувано на 17.10.19 в 15:16