В навечерието на Деня на българската просвета и култура и славянската писменост

Дарени книги за библиотеките на 14 училища в Пловдив

Специалните комплекти са купени с лични средства на областния управител Здравко Димитров

С професията учител да заемат своето достойно място в социална стълбица на българските професии, за да може все повече умни, амбициозни, трудолюбиви деца да избират тази професия и да възпитават и дават пример на бъдещите поколения. 

Това пожела на директорите и представителите на 14 пловдивски училища заместник – областният управител Евелина Апостолова. Тя им връчи специален комплект от фототипни издания на 8 книги на велики български писатели и поети. Дарението е от областния управител Здравко Димитров, направено е с лични средства и е по повод Деня на българската просвета и култура и славянската писменост – 24 май.

Това е жест към българското училище, благодарни сме за луксозния комплект книги, които първо ще покажа на педагогическия съвет, а след това ще попълнят училищната библиотека. Това заяви Нели Коева, директор на Националното училище за музикално и танцово изкуство „Добрин Петков“ в Пловдив. Тя подчерта, че един народ се мери по изкуството и културата, които има, затова подобни дарения трябва да са по – чести.

Всеки, който може да си позволи такъв жест, е хубаво да го направи, защото книгите са онова, което ще остане, заедно с духовната ни култура, заяви Светлозар Чавдаров, директор на Националната художествена гимназия „Цанко Лавренов“. Той подчерта, че книгите са привилегия и са богатство само за тези, които заслужават да го получат. 

Този благотворителен жест е символ на съпричастност към проблемите на образованието и за това, че младите хора са ценност за нашето общество, допълни Светлозар Чавдаров.Още от категорията

Летни сензации очакват археолозите от Малтепе

Старт на археологическия сезон  на могилата Малтепе дадоха символично директорът на Регионалния археологически музей  Костадин Кисьов и кметовете на общините Пловдив и Марица  Иван  Тотев и Димитър Иванов. За  проучванията на мащабния археологически паметник  от 3 в. сл. Христа  са  осигурени 300 000 лева, уточни Тотев.   Цел на археолозите..

публикувано на 17.06.19 в 13:54

Георги Терзиев представя "По пътя на коприната"

Художникът Георги Терзиев представя днес 29-тата си самостоятелна изложба "По пътя на коприната"- акварели от Азия и Европа.  Тя ще бъде открита в Регионалния етнографски музей в Пловдив. Авторът отбелязва:   Предал съм преките си впечатления, прекосявайки цяла Азия от Тихия океан през Китай, Узбекистан, Арабския полуостров, цяла Европа..

обновено на 17.06.19 в 11:14

Ученици от НХГ "Цанко Лавренов" с изложба в Радио Пловдив

В Културен център на Радио Пловдив изложба плакат откриват учениците от 11 клас на Национална художествена гимназия „Цанко Лавренов“.  Девет млади художници представят 20 плаката, които изненадват и доказват, че расте и се развива талантливо поколение, което очаква признанието на публиката. Интервю с Костадин Отонов можете да чуете в звуковия..

обновено на 17.06.19 в 11:13

Рокер с дебютна изложба „Елате в моя свят“

Всяка мечта се сбъдва. Рано или късно. Тази максима потвърждава и пловдивския рокер Пламен Динчев, който сбъдва една голяма своя мечта, а именно – да подреди самостоятелна изложба. Тя е озаглавена „Елате в моя свят“. А какво има в него? Високи скорости и талант – това се открива в света на Пламен Динчев. Пловдивският рокер ни кани в своя..

публикувано на 17.06.19 в 11:12

РИМ - Пазарджик спечели 4 проекта в областта на културата

Четири проекта на Регионалния исторически музей в Пазарджик са одобрени за финансиране от началото на годината, съобщи кметът Тодор Попов.  Три проекта са за предоставяне на финансова подкрепа чрез конкурсен принцип от бюджета на Министерството на културата, а един на Национален фонд "Култура".  Проект "Консервация, реставрация и реконструкция на..

публикувано на 17.06.19 в 11:08