Опозицията иска извънредна сесия за некачествен ремонт

Ремонтът обхваща централната част на Пловдив до бул. "Марица юг"

| обновено на 21.05.19 в 15:10


17 общински съветници от НФСБ, "Съюз за Пловдив", Реформаторския блок и ВМРО, настояват за свикване на извънредна сесия на местния парламент за обсъждане на констатираните от тях нарушения при изпълнението на проекта Подобряване на градската среда в община Пловдив. 


Ремонтът обхваща карето между булевардите "Източен", "Мария Луиза" и "Марица юг" и Източната порта се финансира с 24 милиона лева по Региони в растеж.

Според съветниците общинската управа  е предала обекта на фирмите - изпълнители, без да е направено геодезическо заснемане, и е оставила строителите сами да определят какви площи да ремонтират. Те твърдят още, че е полаган асфалт през месец декември миналата година при минусови температури, заради което настилката вече се рони. Липса на положени подземни комуникации, повредена ВиК мрежа, нарушение на нормативната база са сред другите нарушения, цитирани от съветниците от опозицията.

Те настояват да бъдат взети проби от независими лаборатории и да се пристъпи към санкциониране на изпълнителите с искане на неустойки и компенсации за допуснатите нарушения. 

Според Дани Каназирева от "Съюз за Пловдив" свикването на сесия на общинския съвет е единственият начин да получат информация за проекта, да се изискат договорите с фирмите и цените, както и да се обяснят причините защо част от улиците са останали извън обхвата на проекта. По думите й отказът на администрацията и ръководството на проекта да отговорят на въпросите на съветниците води до съмнения за корупция.

В отговор на критиките кметът на район „Централен“ Георги Стаменов припомни, че по европроекта се работи от 2014-та година и в него ясно е описано какви ще бъдат строително – монтажните дейности - осветление, поставяне на настилки или подмяната им, както и изграждане на комуникации – водопровод и канализация. 

През последната една година с арх. Славчева, която е ръководител на проекта, сме отговорили на над 160 сигнала на граждани, извършили сме множество проверки. Истината е, че площта, която се ремонтира е изключително голяма.  Към днешна дата там, където са забелязани отклонения или има некачествени ремонти са взети мерки, фирмите ги коригират. Към завършването на този проект той ще бъде в безспорно качествен вид. За него отговорност носи фирмата – изпълнител и строителния надзор.

Стаменов обясни, че участъците, които са останали извън обхвата на проекта се финансират с бюджетни средства. Сред тях са улиците „Козлодуй“, паркингът между бул. „Шести септември“, „Ламартин и „Весела“ и още няколко улици. Целта е в това каре всичко да бъде обновено

Кметът на „Централен“ призова този, който има сигнали за нередности да ги внесе в прокуратурата.
Галерия

Още от категорията

Празник на фасула в родопското село Смилян

В Смилян ще се състои традиционният празник на фасула. Конкурси за производител на фасул, за кулинарни изделия и пано от пъстрите бобени зърна са включени в програмата на празника.  Гостите на фестивала ще имат възможност да дегустират боб чорба, приготвена с деликатесния сорт смилянски фасул.  В Клисура и във Велинград пък днес е празник на..

публикувано на 19.10.19 в 08:53

България почита празника на своя небесен покровител

Българската православна църква почита на 19 октомври паметта на небесния покровител на българския народ - свети Иван Рилски Чудотворец. Преподобният Иван Рилски е роден през 876 г. в село Скрино, разположено в гънките на Осоговската планина около река Струма, край Дупница. Бил е съвременник на княз Борис /852-889 г./ и на неговия син Владимир, на цар..

публикувано на 19.10.19 в 08:23

Пловдив се присъединява към Световния поход на свободата

За поредна година Пловдив се включва в  „ Поход за свобода“ 2019 – мащабна информационна кампания срещу  трафика на хора.  Походът е  уникално глобално събитие, което се провежда ежегодно в повече от 450 града в над 50 държави по цял свят и с това се превръща в най-голямата и значима инициатива в подкрепа на жертвите на трафик на хора в света...

обновено на 19.10.19 в 08:17

Над 300 елитни кучета ще се състезават на финалите за Световната киноложка купа

Шампионат на Аржентина ще се състои за първи път по време на киноложките изложби в Международен панаир Пловдив. Най-породистите екземпляри ще се конкурират и на финалите за Световната киноложка купа 2019. Състезанията ще се състоят на 19 и 20 октомври. Участват гости от Русия, Латвия, Литва, Казахстан и други държави, съобщиха организаторите..

публикувано на 19.10.19 в 08:17

Екоинспектори затвориха цех за преработка на отпадъци

Експерти на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) - Пловдив спряха работата на екструдер в цех за рециклиране на отпадъци от пластмаса и производство на пластмасов гранулат, източник на миризми. Предприятието се намира на бул.„Рогошко шосе“ в Пловдив. За целта беше потърсено и съдействието на Трето районно управление на ОД МВР,..

публикувано на 18.10.19 в 18:16