Опозицията иска извънредна сесия за некачествен ремонт

Ремонтът обхваща централната част на Пловдив до бул. "Марица юг"

| обновено на 21.05.19 в 15:10


17 общински съветници от НФСБ, "Съюз за Пловдив", Реформаторския блок и ВМРО, настояват за свикване на извънредна сесия на местния парламент за обсъждане на констатираните от тях нарушения при изпълнението на проекта Подобряване на градската среда в община Пловдив. 


Ремонтът обхваща карето между булевардите "Източен", "Мария Луиза" и "Марица юг" и Източната порта се финансира с 24 милиона лева по Региони в растеж.

Според съветниците общинската управа  е предала обекта на фирмите - изпълнители, без да е направено геодезическо заснемане, и е оставила строителите сами да определят какви площи да ремонтират. Те твърдят още, че е полаган асфалт през месец декември миналата година при минусови температури, заради което настилката вече се рони. Липса на положени подземни комуникации, повредена ВиК мрежа, нарушение на нормативната база са сред другите нарушения, цитирани от съветниците от опозицията.

Те настояват да бъдат взети проби от независими лаборатории и да се пристъпи към санкциониране на изпълнителите с искане на неустойки и компенсации за допуснатите нарушения. 

Според Дани Каназирева от "Съюз за Пловдив" свикването на сесия на общинския съвет е единственият начин да получат информация за проекта, да се изискат договорите с фирмите и цените, както и да се обяснят причините защо част от улиците са останали извън обхвата на проекта. По думите й отказът на администрацията и ръководството на проекта да отговорят на въпросите на съветниците води до съмнения за корупция.

В отговор на критиките кметът на район „Централен“ Георги Стаменов припомни, че по европроекта се работи от 2014-та година и в него ясно е описано какви ще бъдат строително – монтажните дейности - осветление, поставяне на настилки или подмяната им, както и изграждане на комуникации – водопровод и канализация. 

През последната една година с арх. Славчева, която е ръководител на проекта, сме отговорили на над 160 сигнала на граждани, извършили сме множество проверки. Истината е, че площта, която се ремонтира е изключително голяма.  Към днешна дата там, където са забелязани отклонения или има некачествени ремонти са взети мерки, фирмите ги коригират. Към завършването на този проект той ще бъде в безспорно качествен вид. За него отговорност носи фирмата – изпълнител и строителния надзор.

Стаменов обясни, че участъците, които са останали извън обхвата на проекта се финансират с бюджетни средства. Сред тях са улиците „Козлодуй“, паркингът между бул. „Шести септември“, „Ламартин и „Весела“ и още няколко улици. Целта е в това каре всичко да бъде обновено

Кметът на „Централен“ призова този, който има сигнали за нередности да ги внесе в прокуратурата.
Галерия

Още от категорията

10 години затвор за шофьора, убил четирима край Пловдив

10 затвор и 13 години без книжка – това е присъдата на Пловдивския окръжен съд за Борислав Писачев, който причини тежката катастрофа край Пловдив.  В нея загинаха зам.- кметът на Кричим - Нурджан Ристемова и семейството й – общо четирима души.  Инцидентът стана на в нощта срещу Коледа през 2017 година, на пътя край Пещера. 33-годишният мъж бе..

публикувано на 27.06.19 в 16:24

Разчистват пътя Асеновград - Чепеларе от паднали камъни

Движението по пътя Асеновград - Чепеларе ще бъде затруднено от 1-ви до 5-ти юли. В този период от от 8 до 17 часа ще се извършва почистване на паднали камъни под предпазната мрежа на крайпътните скатове, съобщават от АПИ. От Агенцията уточняват, че автомобилите ще се пропускат поетапно в интервали от 30 – 40 минути, веднага след отстраняване на..

публикувано на 27.06.19 в 16:17

Стартира „Инициатива за развитие и социално включване“ в Пловдивско

Изпълнителният директор на фондация „За Нашите Деца“  Иванка Шалапатова подписа договор за изпълнение на проект „Инициатива за развитие и социално включване – за нашите деца“ с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. Проектът ще се изпълнява на територията на 8 общини в област Пловдив и ще развие и подобри..

публикувано на 27.06.19 в 16:04

Розинци искат ромската фимилия Ескендерови вън от селото

Жителите на карловското село Розино стартират подписка за изселване на ромската фимилия Ескендерови. Поводът е масовия бой между тях и фамилията Сребреви миналия уикенд, завършил с над 50 арестувани.  Според протестиращите Ескендерови са се преселили в Розино преди 20 години и оттогава започват проблемите в селото. Хората твърдят, че живеят всеки..

публикувано на 27.06.19 в 15:39

Арестуваха двама инспектори от Агенцията по храните в Пловдив за подкуп

Главен инспектор от Областната агенция по безопасност на храните в Пловдив  е арестуван с подкуп – пари и хранителни продукти, съобщиха от  Окръжна прокуратура.   Инспекторът поискал хиляда лева и две торби сирене и кашкавал от  собственик на мандра край Първомай. Фермерът и неговият съдружник били хванати в нарушение, което служителят..

обновено на 27.06.19 в 15:00