Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Маестро Камджалов за спектакъла "В кръга на песента"

Пловдив се потапя „В кръга на песента“ - интерактивният спектакъл на световно известния диригент и визионер Йордан Камджалов, реконструира античната традиция за колаборация между публика и изпълнители. Авторски разработки на Й. Камджалов, базирани на музиката и текста на втори дял на паневритмията, „Слънчеви лъчи”, изграден на основата на български традиционни ритми и мотиви- на сцената на Античен театър.Тема на музиката и текста е освобождаването на Човека - разговатяме с маестро Йордан Камджалов. 

Интервюто чуйте в прикаченото аудио.


"Да влезем заедно в творчеството, в идеята за светлина и просвета, за едно колективно ограмотяване, което е неразривно свързано с изкуството.Да създадем усещане за посока, на сцената на Античния театър, защото посоката е по-важна от завършеността. За мен сцената е място на извънредност!"


В Интерактивният спектакъл  "В КРЪГА НА ПЕСЕНТА", воден от международно признатия визионер Йордан Камджалов, за първи път пред публика ще бъдат съчетани трите формата на Музикална лаборатория за човека, основани от Йордан Камджалов, с диригент Мая Василева:

Музикална лаборатория за Човека – камерен състав

Музикална лаборатория за Човека – хоров формат

GENESIS CHAMBER ORCHESTRA

Музикална лаборатория за ВСИЧКИ – наречен България ПЕЕ, в който ще бъде включена като активен участник цялата аудитория на Античния театър.

 Йордан Камджалов учи дирижиране в София и в Берлин, както и в майсторски класове при диригенти от световна величина. Едва тридесетгодишен е избран за музикален генерален директор на културния център в германския град Хайделберг. Камджалов е първият чужденец на тази длъжност. Неговите сезони там са най-касовите в историята на операта и оркестъра.

Йордан Камджалов създава и фондация на свое име за подпомагане на млади български творци. Известен е с търсенията си на единство между музика, философия и наука.Той е артистичен директор и главен диригент на международния концептуален културен проект Genesis Orchestra и на „Музикална лаборатория за Човека“.

 "Музикална Лаборатория за Човека" е създадена през 2014 г. от Йордан Камджалов с главен диригент Мая Василева. Концептуалният проект стъпва върху българската хорова традиция. Основни инструменти в този изследователски процес са звука и словото. Основният импулс за раждането на тази идея е копнежът вътрешното пространство, което всеки носи в себе си, да се споделя и отразява във външното акустическо пространство.

Проектът е част от Европейска столица на културата Пловдив 2019.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Цинга Манга Фънк гостуват в Пловдив

Барабанистът Кирил Добрев е една от емблематичните фигури в етно-група Булгара. От 20 години се занимава с композиране и саунд дизайн за различни филмови, театрални и музикални проекти. През 2003 печели Аскеер за авторска музика към театралния спектакъл “Дивите”. Съавтор е с Влади Михайлов на музиката към българското предложение за Оскар “Кецове”,..

публикувано на 26.04.24 в 16:50

В "Срещите - разговор за морала

Преизвестно е - зад всяка криза стои моралът. А какво е моралът?  Илия Кожухаров, Петко Атанасов и отец Радослав Паскалев разсъждават в "Срещите" тази събота.  Бъдете с Радио Пловдив, интересно е!

публикувано на 26.04.24 в 10:15

Показват филми с "Поглед към другия"

Петдневна филмова поредица „Поглед към другия“ ще бъде представена от днес в Пловдив .  Международната селекция от киноразкази е инициатива на Гьоте институт - България  и сдружението „Арте Урбана Колектив“ и ще бъде показана в Лъки – Дом на киното. Програмата включва късометражни, документални и игрални европейски заглавия, както и..

публикувано на 26.04.24 в 06:37

Изложба на Александър Христев в галерия "Пловдив"

Дружеството на пловдивските художници представя изложбата „Палитра Европа“ на живеещия във Франция творец Александър Христев в галерия „Пловдив“ в сградата на Общинския съвет. Роденият през 1976 г. в Париж художник учи в реномирани частни училища в града, като след колежа посещава Екол  ПЕНИНЕНГЕН, Екол де ВОЗ АР, Ателие по живопис Де ла Вил..

публикувано на 26.04.24 в 06:29

Никола Илиев единодушно стана почетен гражданин на Пловдив

Пловдивският общински съвет единодушно удостои с отличието „Почетен гражданин на град Пловдив“ Никола Илиев за изключителен принос към опазване, съхраняване и развитие на музикалното наследство и популяризиране на българската народна музика. Никола Илиев е емблематична фигура за град Пловдив, обогатявайки културния пейзаж с непреходната..

публикувано на 25.04.24 в 11:25