България празнува 24-ти май

| обновено на 24.05.19 в 08:09

България празнува Деня на славянската писменост и българска просвета и култура с шествия, концерти, общоградски и академични тържества, както и с отслужване на молебени. На този ден прославяме делото на Светите равноапостоли братята Кирил и Методий. През 1851 година по идея на Найден Геров българското училище в Пловдив организира първото тържество, посветено на Светите братя. Инициативата на пловдивските учители е подета и в други градове през 60-те години на ХІХ в. 11 май по стар стил и 24 май по нов стил постепенно се превръща в общобългарски празник на просветата.

С тържествено честване на площад 11-ти май пред Хумантиранта гимназия „Св. Кирил и Методий и празнично шествие Пловдив ще отбележи Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.

Празникът започва с връчване на отличия на заслужили учители в актовата зала на хуманитарната гимназия. Пред паметника на Светите братя и в   присъствието на представители на различни културни и образователни институции, ученици, граждани кметът Иван Тотев и  началникът  на РУО Иванка Киркова ще произнесат празнични слова. 

Под звуците на химна „Върви народе, възродени!“, шествието, водено от училищния Мажоретен състав  и Духов оркестър Пловдив ще премине през ул. Райко Даскалов“, Римския стадион, стълбите на „Каменица“  до площад „Стефан Стамболов“. Представителни групи на всички  пловдивски училища традиционно се включват в празничното шествие.

Началото на празничния концерт на сцената пред Общината е от 11 ч. с участието на хора на Пловдивските момчета „Стефка Благоева“, хор „Детска китка“, вокални и танцови групи.


Още от категорията

С още седмица се удължава бедственото положение в Стрелча

Бедственото положение в Стрелча се удължава с още една седмица, съобщи кметът Стойно Чачов.  Градът все още е без питейна вода. Това, което се подава към домакинствата, е с лошо качество и може да се ползва само за санитарни нужди.  Все още съществува риск от спукване на основни водопроводи, тъй като вододайната зона е компрометирана и е с разрушени..

публикувано на 17.06.19 в 17:36

Баща и син, убили Венцислав Младенов отиват на съд

Окръжна прокуратура-Пловдив внесе в съда обвинителния акт срещу баща и син, убили по особено жесток начин бизнесмена от Нареченски бани Венцислав Младенов. Убийството бе извършено на 21-ви март миналата година, но жертвата бе открита почти седмица по-късно.  Извършителите - Севдалин и Марин Боюклиеви стопанисвали заедно с убития общ  магазин и..

публикувано на 17.06.19 в 16:30

Флорентинци ще помагат за озеленяването на Небет тепе

Проектант-озеленители от Флоренция  ще представят до края на седмицата в Пловдив визията си  оцеленяване на Небет тепе със средиземноморска растителност.  Кметът Иван Тотев подчерта, че  ако идеите им бъдат одобрени, те ще бъдат включени към проекта на арх. Румяна Пройкова. След издаване на  новото строителното разрешение, Общината ще кандидатства..

публикувано на 17.06.19 в 16:06

Метър дълбока дупка зейна на улица в Асеновград

Огромна яма се отвори на улица "Хан Кардам" в асеновградския квартал "Запад". Дупката е с дълбочина над един метър и е опасна за преминаващите автомобили. Асфалтовата настилка е положена наскоро по време на ремонтните дейности по Водния цикъл, а причина за пропадането на платното най-вероятно са поройните дъждове или некачествен ремонт, коментират..

публикувано на 17.06.19 в 14:25

За да пият пловдивчани чиста планинска вода, трябват 150 милиона лв

Пловдивчани и жителите на още 6 общини от областта ще пият вода от язовир Въча между 2021 и 2027 година. Срокът е реален и областният управител Здравко Димитров е оптимист, че проектът ще се реализира. На кръглата маса по темата, която той организира, депутати, кметове и експерти се обединиха около нуждата за изграждане на каскадата Доспат-Въча..

публикувано на 17.06.19 в 13:46