Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трафикът в Пловдив ще бъде облекчен от новия Генерален план за движение

Символичен старт на реконструкцията на Кукленско шосе дадоха кметът на Пловдив Иван Тотев, кметът на район "Южен" Борислав Инчев  и изпълнителният директор на фирмата изпълнител „Европейски пътища“ АД Маргарита Попиванова.

За 90 дни булевардът, по който минават дневно между 15 и 20 000 автомобили, трябва да бъде изцяло обновен. Дейностите включват подмяна на водопроводи, подсилване на пътното легло, преасфалтиране, осветление и изграждане на велоалея върху споделения тротоар. Стойността на реконструкцията е 6 млн. лв, като парите се разпределят в 2 бюджетни години, уточни кметът Иван Тотев.

По булеварда ще се работи и в двете платна едновременно, без да се спира движението изцяло, като започваме от участъка между „Даме Груев“ и „Скопие“, каза Маргарита Попиванова. 

Кметът на район „Южен“ Борислав Инчев призова фирмата изпълнител да спази обещаните срокове и „Европейски пътища“ да работи по европейски“. 


Генералният план за движение на Пловдив ще се гледа утре на Експертен съвет по устройство на територията (ЕСУТ) и веднага, щом бъде одобрен, започва работа по него. Кметът Иван Тотев обясни, че в плана се предвиждат няколко мерки за облекчаване на трафика. 

До месец трябва да бъде подписано споразумение с МРРБ за реконструкцията на бул. „Христо Ботев“, тъй като общината кандидатства за финансиране в размер на 7,5 млн. лв. от държавния бюджет. Тотев уточни, че работата по булеварда ще бъде разпределена в 2 години, като дейностите стартират от Коматевско шосе и бул. „Копривщица“, която трябва да се превърне в голяма пътна артерия, пресичаща целия град от разклона за с. Марково до Голямоконарско шосе.

Район „Северен“ ще възложи идеен проект за организация на движението по бул. „Марица север“, който ще се ремонтира по модела на „Марица юг“ с еднопосочно движение и споделени зони.

Друга мярка предвижда ограничаване на движението в кв. Капана със специална бариера на кръстовището на ул. „Алцеко“ и „Железарска“. Много наглеци не спазват ограниченията в квартала, особено вечер и събота и неделя, когато контролът е занижен, коментира кметът.

Ще се реконструира и зоната по ул. „Младежка“, след като приключат делата за пазара. Тя ще бъде споделено пространство с преминаване на едно ниво, зони за паркиране само в края на улицата и изграждане на паркова среда. Ул. „Младежка“ няма да се отваря, а ще се изгради кръгово кръстовище на булевардите „Шести септември“ и „Васил Априлов“, допълни кметът. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Отново глобени пешеходци в Пловдив, проверките продължават

Близо 70 пешеходци са санкционирани по време на спецакции на полицията през миналата седмица в Пловдив и региона. За наближаващите празници около Великден сектор "Пътна полиция" ще осигури засилено полицейско присъствие по всички входно-изходни артерии на града. 66 нарушения, за които са глобени пешеходци, са констатирали служителите на..

публикувано на 26.04.24 в 17:36

В Столипиново слагат още кофи за смет, подменят и старите

Стартира подмяната на стари и негодни контейнери и увеличаването на броя им на местата, където е необходимо, в район „Източен“.  На ул. „Крайна“ №12, където доскоро имаше само един контейнер, съдовете за смет са вече 10. Допълнителни бройки са поставени и на няколко точки на ул. Ландос“. „Предвидили сме поне 100 допълнителни контейнера за района...

публикувано на 26.04.24 в 16:18

Полицията разкри цех и магазини за фалшиви автоаксесоари

Голямо количес тво фалшиви аксесоари за автомобили иззе полицията в при специализирана акция в Пловдив и Асеновград.   1 200  комплекта автоаксесоари с логото на известна търговска марка, без съгласието на притежателя на патентното право са открити и конфискувани в сряда от отдел "Икономическа полиция" в четири  магазина и производствен цех  на една..

публикувано на 26.04.24 в 14:19

С 2,8 млн. лева три забавачки в "Тракия" са напълно обновени

В пловдивския район „Тракия“ вече няма несанирана детска градина освен детската ясла „Слънчев рай“. Това обяви кметът на Пловдив Костадин Димитров при откриването на ремонтираната Детска градина „Еделвайс“ в района. Градината беше санирана със средства по проект, финансиран от Норвежката програма, който включва още две детски градини в..

публикувано на 26.04.24 в 13:19

"Възраждане" регистрира листата си с кандидат-депутати в Пловдив

Партия "Възраждане" е първата в Пловдив, регистрирала кандидат-депутатската си листа в 16-та РИК. На първо и второ място в нея са досегашните народни представители от града Ангел Георгиев и Емил Янков.  Листата включва 12 кандидати, като на 3-то, четвърто,  6-то и 7-мо  място са общинските съветници Иван Пенков, Елена Грозданова, Господин Апостолов..

публикувано на 26.04.24 в 12:51