Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мултимедията "Огънят/Празникът" открива "Opera Open"

| обновено на 08.06.19 в 08:19

Фестивалът OPERA OPEN  се открива на 8 юни на Античния театър с  мултимедийния гала концерт  “Огънят / Празникът”.  

За първи път в България ще бъде приложена разработката за интерактивен мапинг, който реагира на живо като анализира характеристиките на звука от оркестъра и изпълнителите. Дизайнът на  мултимедийните ефекти е на Петко Танчев, който преди дни бе удостоен с награда „Пловдив” за аудио-визуално творчество.

 Светлинно-музикалната фантазия ще бъде наблюдавана от публиката, която ще е настанена на самата сцена на Античния театър.  Диан Чобанов ще дирижира най-големия симфоничен оркестър в историята на OPERA OPEN досега.  

В програмата участват всички солисти и хористи на Опера Пловдив, гост-пианистите Дора Делийска и Димитър Наков, Академичният фолклорен хор при АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев” с диригент проф. Бураджиев. На сцената ще пеят Вера Гиргинова, Евгения Ралчева, Елена Чавдарова, Марияна Панова, Светлана Иванова, Станислава Момекова, Валерия Мирчева, Александър Баранов, Александър Носиков, Георги Султанов, Евгений Арабаджиев, Ивайло Джуров, Марк Фаулър, Михаил Пулиев, Момчил Караиванов и Свилен Николов.

Изпълнението им ще бъде съпроводено от  визуализирани с мащабни прожекции върху бялото „платно” от каменни редове на Античния театър.  Доц. Нина Найденова, Драгомир Йосифов и Георги Динев, превеждат публиката през музикално-светлинните картини -  от „Заклинанието на огъня” из операта „Валкюра” на Вагнер и  „Прометей” на Скрябин, през космическите „Пет родопски песни” от Димитър Ненов и Иван Спасов, до мащабния финал на Симфония N=9 от Бетовен.

Поради късния залез през месец юни, началото на “Огънят / Празникът”е обявено за 21:30 часа, тъй като е необходима пълна тъмнина за ефекта от мултимедийното оформление. Публиката ще се настанява на сцената на Античния театър като влиза само от вход „Юг” .

Акценти в програмата  на фестивала са още  премиерата на „Орфей“ – спектакъл на водещия  италиански оперен режисьор Стефано Пода, който отказа да постави "Травиата" в Арена ди Верона, зда да дойде в Пловдив , и определяният по ранг четвърти тенор след Павароти - аржентинецът Хосе Кура в "Отело". 

 .Във фестивала участват световноизвестни оперни изпълнители и диригенти от Европа, САЩ и Азия, както и български певци и музиканти с утвърдена международна кариера. Подготвена е съпътстваща LIGHT програма с концерти и музикални шоу формати, както и продължение „НА БИС“с най-доброто от фестивала през август и септември, отново на сцената на Античния театър.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Никола Илиев единодушно стана почетен гражданин на Пловдив

Пловдивският общински съвет единодушно удостои с отличието „Почетен гражданин на град Пловдив“ Никола Илиев за изключителен принос към опазване, съхраняване и развитие на музикалното наследство и популяризиране на българската народна музика. Никола Илиев е емблематична фигура за град Пловдив, обогатявайки културния пейзаж с непреходната..

публикувано на 25.04.24 в 11:25

Сборникът с разкази "Баба" събира респект и благодарност

На книжния пазар излезе сборникът с разкази "Баба". Той ще бъде представен  от Кремена Димитрова  в „Петното на Роршах“ на 30 април.  Книгата включва разказите на хора от най-различни сфери и професии на живота, които разказват за своите Баби. Незабравимите си истории  споделят писател, психолог, журналист, рекламист, режисьор и актьор. Сред..

публикувано на 25.04.24 в 08:01

Проф. Пимпирев гостува на Природонаучния музей

Среща с проф. Христо Пимпирев и екипа на втората полярна мисия на българския военно-изследователски кораб „Св.св. Кирил и Методий“ организира Регионалният природонаучен музей - Пловдив в зала „Планетариум“. Припомняме, че през февруари в Природонаучния музей бяха открити новата експозиция „Полюси“ и първият по рода си „Леден фестивал“,..

публикувано на 25.04.24 в 06:23

Над 450 изпълнители участват в конкурса "15 лалета" в Хисаря

Повече от 450 изпълнители, възпитаници на 64 музикални школи от 31 населени места, ще участват в Националния младежки конкурс за поп и рок музика "Петнадесет лалета".  Дванадесетото издание на конкурса ще се проведе от днес до неделя на сцената на Народно читалище „Иван Вазов 1904“ в Хисаря, съобщи музикалният директор на форума Иван Димов...

публикувано на 25.04.24 в 06:17

Светлина Стоянова идва в Пловдив с постановката "Севилския бръснар"

Оперната прима Светлина Стоянова се завръща в България за участие в постановката „Севилския бръснар“ на Росини на Държавна опера – Пловдив в Дом на културата „Борис Христов“. Младото сопрано със стремителна международна кариера в едни от най-реномираните оперни театри като Ла Скала-Милано, Виенската Щатсопера, Операта в Хамбург, Операта в..

публикувано на 25.04.24 в 06:13