Алеята на книгите се премести под липите на Малката Главна

Определено най-големият празник за любителите на хубавите книги се случва по време на фестивала „Пловдив чете“, който тази година отбелязва своето 17-о издание. Голямата разлика спрямо миналогодишните форуми е, че Алеята на книгата не е ситуирана до Пощата, както беше през годините, а се намира на Малката Главна – от Информационния център и Джумаята по протежение до Халите.

30 издателства имат свои щандове под шатрите в Алеята на книгата и вече посрещат своите читатели, като се молят само за сухо време. Новото място на Алеята има своите плюсове, но и своите минуси – твърди Гери Георгиева, организатор на феста от „Жанет 45“:

Хората имат различни интереси и разностранни вкусове по отношение на литературата. Но на Алеята на книгата могат да бъдат задоволени всякакви желания – от детска и историческа литература, през чиклит и булевардни романи, преминавайки през класика като Достоевски и Балзак и стигайки до фентъзи романите и дори книгите-игри.

Хората търсят различни неща, но са доволни, че много книги са съсредоточени на едно място, и то на открито, на въздух, при това под сянката на липите – споделиха организаторите.

Издателство „Клевър бук“ е специализирано в детските книги и пособия. Управителят му Методи Атанасов разкрива палитрата от книги, които предлага на Алеята:

„Картите пъзел „Бебета животни“ най-много вървят при нас, а така също и другите книги са тези, които спечелиха наградата „Бисерче вълшебно“ тази година – „Разхвърляната Мими“ и „Искам, искам“.

Традиционно, през последните десетина години тук е и издателство „Атеа“, чийто управител Делян Илиев разкрива наблюденията си върху интересите на читателите.

„Най-новата ни книга е за човешкото тяло „Илюстрован атлас“. От нея читателите могат да узнаят всичко за органите в човешкото тяло и за това как изглеждат те. Историческата тема също е водеща – предстои ни да издадем книга за Раковски, книгите за царете продължават да си вървят“ – споделя Илиев.

И все пак, най-важното не са отстъпките, най-важна е любовта към книгите – припомня Гери Георгиева.

Официалното откриване на форума „Пловдив чете“ е довечера от 20 ч. с концерт на Античния театър, където ще бъде връчена и наградата „Орфеев венец“ на български поет за цялостно творчество и заслуги.


Галерия

Още от категорията

Турция все повече се отдалечава от НАТО и ЕС

Георги Димов, бивш генерален консул в Одрин коментира инвазията на Турция в Сирия. Нападението е  заклеймено  от пет държави, но САЩ се отказа. Това е колебливата и непоследователна политика на американския президент Тръмп, а Путин покани Ердоган в Москва. Ние като ЕС също имаме плаха политика, което дава основание на Ердоган и Турция да се..

публикувано на 16.10.19 в 17:00

У нас няма широки расистки настроения

   Покрай случилото се на мача България-Англия възникна дискусия между колеги до каква степен у нас имаме действително широк расистки феномен , каза в интервю за Радио Пловдив анализаторът Тихомир Безлов.  Ето и моят  аргумент срещу това, че е широк: ако ви направи впечатление, на стадиона да кажем някъде към 5-10 човека са издавали тези звуци/..

публикувано на 16.10.19 в 16:12

Задълбаването в историята няма да реши споровете ни с РСМ

В Охрид се провежда ново заседание на Смесената българо - македонска комисия по исторически и образователни въпроси. Очаква се на заседанието да бъде взето решение за Гоце Делчев. Според директора на Института за изследване на близкото минало проф. Ивайло Знеполски дебатите на комисията не са поставени на правилна основа.  Много е тесен..

публикувано на 16.10.19 в 16:09

Трябва по-дългосрочна концепция зи сигурността ни

 Един Съвет за национална сигурност, трябва да ръзсъждава по-дългосрочно по проблеми за цялостната концепция за сигурността на България , така коментира позицията на България, заявена след Съвета по сигурност към Министерския съвет, че  България настоява Турция да спре военните действия в Сирия, и е против санкиции за Турция, проф. Марин..

публикувано на 16.10.19 в 11:24

Бедна ни е фантазията какво ни чака след този футболен мач

Националните ни отбори вече са persona non grata.  В следващите 10-15 години, българските национални клубни футболни отбори ще бъдат мачкани и тероризирани от УЕФА, ФИФА, от съдии и комисии, докато утихне тази трагична история. Бедна ни е фантазията какво ни чака , така журналиста  Георги Атанасов, който пише по спортни и политически теми, коментира..

публикувано на 16.10.19 в 10:34