Алеята на книгите се премести под липите на Малката Главна

Определено най-големият празник за любителите на хубавите книги се случва по време на фестивала „Пловдив чете“, който тази година отбелязва своето 17-о издание. Голямата разлика спрямо миналогодишните форуми е, че Алеята на книгата не е ситуирана до Пощата, както беше през годините, а се намира на Малката Главна – от Информационния център и Джумаята по протежение до Халите.

30 издателства имат свои щандове под шатрите в Алеята на книгата и вече посрещат своите читатели, като се молят само за сухо време. Новото място на Алеята има своите плюсове, но и своите минуси – твърди Гери Георгиева, организатор на феста от „Жанет 45“:

Хората имат различни интереси и разностранни вкусове по отношение на литературата. Но на Алеята на книгата могат да бъдат задоволени всякакви желания – от детска и историческа литература, през чиклит и булевардни романи, преминавайки през класика като Достоевски и Балзак и стигайки до фентъзи романите и дори книгите-игри.

Хората търсят различни неща, но са доволни, че много книги са съсредоточени на едно място, и то на открито, на въздух, при това под сянката на липите – споделиха организаторите.

Издателство „Клевър бук“ е специализирано в детските книги и пособия. Управителят му Методи Атанасов разкрива палитрата от книги, които предлага на Алеята:

„Картите пъзел „Бебета животни“ най-много вървят при нас, а така също и другите книги са тези, които спечелиха наградата „Бисерче вълшебно“ тази година – „Разхвърляната Мими“ и „Искам, искам“.

Традиционно, през последните десетина години тук е и издателство „Атеа“, чийто управител Делян Илиев разкрива наблюденията си върху интересите на читателите.

„Най-новата ни книга е за човешкото тяло „Илюстрован атлас“. От нея читателите могат да узнаят всичко за органите в човешкото тяло и за това как изглеждат те. Историческата тема също е водеща – предстои ни да издадем книга за Раковски, книгите за царете продължават да си вървят“ – споделя Илиев.

И все пак, най-важното не са отстъпките, най-важна е любовта към книгите – припомня Гери Георгиева.

Официалното откриване на форума „Пловдив чете“ е довечера от 20 ч. с концерт на Античния театър, където ще бъде връчена и наградата „Орфеев венец“ на български поет за цялостно творчество и заслуги.


Галерия

Още от категорията

КПКОНПИ закри прибързано "Апартаментгейт"

Антикорупционната комисия не откри данни за конфликт на интереси при 11-те проверки по скандала "Апартаментгейт " . За прекратените преписки е уведомена прокуратурата, която може да протестира решенията. За Радио Пловдив Лора Матеева, експерт от НПО  "Антикорупционен фонд"  заяви, че проверката  приключва твърде прибързано и е извършена..

публикувано на 24.06.19 в 17:08

Бизнесът живее с проблемите на Пловдив

Трудно върви реализацията на пътните проекти под и над ж.п. линиите в Пловдив.  Проектът „Модър-Царевец“ не може да тръгне, след като конкурсната комисия не одобри офертата на единствената фирма, която кандидатства за изпълнител. За съдбата на други две връзки, съществуващият бетонен мост и проекта за пробив до Централна гара е разговорът с инж...

публикувано на 24.06.19 в 16:39

Поне с 10 полицаи трябва да се увеличи щатът на РПУ - Карлово

Повече полиция в региона сме поискали още преди 10 години, а след фрапиращият случай в Розино това ставана наложително, каза кметът на Карлово Емил Кабаиванов. Като първа крачка се споразумяхме с МВР да разкрием полицейска приемна в Розино, за да има постоянно присъствие на униформите и да могат гражданите да подават сигнали за нередности...

публикувано на 24.06.19 в 15:50

Санирането няма да обезличи сградите - културни паметници

Уверението на Георги Стаменов - кмет на район "Централен" е по повод позицията на Гражданската инициатива за опазване на културно - историческото наследство. От там написаха писмо да министъра на културата, НИНКН и кмета на Пловдив по повод съобщението на Иван Тотев, че предстои саниране на емблематични пловдивски сгради. 30 многофамилни жилищни сгради..

публикувано на 24.06.19 в 12:02

Искаме да се върне диалогът и доверието в коалицията с ГЕРБ

Това е очакваният резултат от предстоящия коалиционен съвет между ГЕРБ и ОП, каза зам.- председателят на НФСБ Борис Ячев.  По думите диалогът е нарушен не само в последните дебати по темата за партийните субсидии и ставката на ДДС, в които активно се намеси ДПС. Последният коалиционен съвет при премиера е от преди 5 месеца, посочи Ячев.  Не може с..

публикувано на 24.06.19 в 10:35