Намаляване на ДДС е флаг, който се вади преди избори

Имаме добри закони и лош контрол!

В Деня на икономиста честитихме професионалния празник на доц. Григор Сарийски от Института за икономически изследвания към БАН.

Темата е за намаляване на ДДС. Този път тя е обвързана със законодателни ивициативи, които ДПС и БСП предложиха, но веднага бяха контрирани от ГЕРБ. Конкретно предложението е за намаляване на ДДС върху хляба, лекарствата и други стоки от първа необходимост. Издателите поискаха ДДС върху книгите да бъде 9 %. Възможно ли е това?  

Проблемът е, че няма политическа воля, защото от първата стъпка  следва дълга поредица от промени за нормализиране на данъчното облагане в България. Що се отнася до книгите, само ние и Дания  в ЕС нямаме диференцирана ставка за ДДС върху литературните произведения. От много години в България се провежда неефективна данъчна политика. В България събираме 9% от БВП, като в ЕС е 7.1 %. В Румъния от ДДС се събират 6.2 %. Данъчната тежест, която понасят бедните в България е много по-голяма от тази, която понася средният европеец. Вижда се, че средствата, които идават от европейските фондове се харчат неефективно.

Според доц. Сарийски има поле за намаляване на данъците в България, без съществено да се отличим от Румъния. Той даде пример за предстоящо увеличение на публичните разходи. Такъв е купуването на американските изстребители. Разговорите се водят над лимита определен от НС. Няма как да се намалят данъци, без бюджетът да не излезе на дефицит. Факт е, че България има най-ниско ниво на публичен дълг.

Изменението на данък ще доведе до нарастване на злоупотреби, като по-малък ще е някакъв икономически ефект. Когато се приемат каквито и да са промени в данъчната политика, трябва да се спрат течовете в системата. Проблемът е изцяло в контрола. Това са хората, които прилагат законите, а не самите закони. Данъчното облагане е неизбежно, но трябва да бъде справедливо. Първо трябва да се запушат пробойните на пробитата лодка. Ние сме в челната тройка на ЕС за най-корумпирани страни. България е на 118 място от 140 държави  в света, по опазване правата на собственост.  Това е свързано с голямата корупция. Неефективността на съдебната система ни поставя на 98-мо място. Намаляването на ДДС е флаг, който се вади преди избори. 

Интервюто с доц. Григор Сарийски е в звуковия файл.
Още от категорията

Нов референдум, а не Лондон да губи времето на всички останали

Трудността да се постигне споразумение за излизане на Великобритания от Европейския съюз произлиза от факта, че продължава да има паритет между тези, които искат напускане на съюза, и тези, които искат оставане. Това коментира пред Радио Пловдив директорът на българския офис на Европейския съвет за външна политика  Весела Чернева .  По..

публикувано на 21.10.19 в 16:22
проф. Атанас Тасев

България ще купува по-евтин газ след 2022 година

Трансбалканският газопровод разполага с връзки със съседните страни, които могат да работят в реверсивен режим. Освен това вече направихме реконструкция на нашите газокомпресорни мощности. Така че ние винаги можем да използваме, виртуално или реално, в реверс връзката си с Гърция. Също така можем да използваме и съществуващата връзка на..

публикувано на 21.10.19 в 16:04

Липсва добрата политическа програма за местния вот

Дочакахме изборната седмица, след която ни очаква следващият понеделник, когато ще разберем, чии надежда се оправдаха и чии – разбиха, или всички отново ще бъдат победители?  В този понеделник „Точно днес“ - разговор за последни предизборни прогнози и анализи, с политолога и философ, преподавател в СУ Страхил Делийски . Той каза, че според него..

обновено на 21.10.19 в 10:16

Владиката Николай освети новата църква в гр. Септември

Пловдивският митрополит Николай освети новата православна църква в гр. Септември.  „Свети цар Борис-Михаил“ е вторият православен храм в града и се строи повече от 20 години със средства от Дирекцията по вероизповеданията, Пловдивската митрополия, община Септември и частни дарители.  Въпреки че вече е осветена, църквата все още не е..

обновено на 21.10.19 в 09:54

Репутацията на страната зависи от доверието на инвеститорите

Правителството прие решение, с което дава мандат на заместник министър-председателя, на министъра на финансите и на министъра на енергетиката да водят преговори с "Контур Глобал" за прекратяване на договора за изкупуване на електрическа енергия, сключен проз 2001 година. Според енергийния експерт Славчо Нейков темата съдържа много въпросителни и..

публикувано на 18.10.19 в 16:54