Намаляване на ДДС е флаг, който се вади преди избори

Имаме добри закони и лош контрол!

В Деня на икономиста честитихме професионалния празник на доц. Григор Сарийски от Института за икономически изследвания към БАН.

Темата е за намаляване на ДДС. Този път тя е обвързана със законодателни ивициативи, които ДПС и БСП предложиха, но веднага бяха контрирани от ГЕРБ. Конкретно предложението е за намаляване на ДДС върху хляба, лекарствата и други стоки от първа необходимост. Издателите поискаха ДДС върху книгите да бъде 9 %. Възможно ли е това?  

Проблемът е, че няма политическа воля, защото от първата стъпка  следва дълга поредица от промени за нормализиране на данъчното облагане в България. Що се отнася до книгите, само ние и Дания  в ЕС нямаме диференцирана ставка за ДДС върху литературните произведения. От много години в България се провежда неефективна данъчна политика. В България събираме 9% от БВП, като в ЕС е 7.1 %. В Румъния от ДДС се събират 6.2 %. Данъчната тежест, която понасят бедните в България е много по-голяма от тази, която понася средният европеец. Вижда се, че средствата, които идават от европейските фондове се харчат неефективно.

Според доц. Сарийски има поле за намаляване на данъците в България, без съществено да се отличим от Румъния. Той даде пример за предстоящо увеличение на публичните разходи. Такъв е купуването на американските изстребители. Разговорите се водят над лимита определен от НС. Няма как да се намалят данъци, без бюджетът да не излезе на дефицит. Факт е, че България има най-ниско ниво на публичен дълг.

Изменението на данък ще доведе до нарастване на злоупотреби, като по-малък ще е някакъв икономически ефект. Когато се приемат каквито и да са промени в данъчната политика, трябва да се спрат течовете в системата. Проблемът е изцяло в контрола. Това са хората, които прилагат законите, а не самите закони. Данъчното облагане е неизбежно, но трябва да бъде справедливо. Първо трябва да се запушат пробойните на пробитата лодка. Ние сме в челната тройка на ЕС за най-корумпирани страни. България е на 118 място от 140 държави  в света, по опазване правата на собственост.  Това е свързано с голямата корупция. Неефективността на съдебната система ни поставя на 98-мо място. Намаляването на ДДС е флаг, който се вади преди избори. 

Интервюто с доц. Григор Сарийски е в звуковия файл.
Още от категорията

КПКОНПИ закри прибързано "Апартаментгейт"

Антикорупционната комисия не откри данни за конфликт на интереси при 11-те проверки по скандала "Апартаментгейт " . За прекратените преписки е уведомена прокуратурата, която може да протестира решенията. За Радио Пловдив Лора Матеева, експерт от НПО  "Антикорупционен фонд"  заяви, че проверката  приключва твърде прибързано и е извършена..

публикувано на 24.06.19 в 17:08

Бизнесът живее с проблемите на Пловдив

Трудно върви реализацията на пътните проекти под и над ж.п. линиите в Пловдив.  Проектът „Модър-Царевец“ не може да тръгне, след като конкурсната комисия не одобри офертата на единствената фирма, която кандидатства за изпълнител. За съдбата на други две връзки, съществуващият бетонен мост и проекта за пробив до Централна гара е разговорът с инж...

публикувано на 24.06.19 в 16:39

Поне с 10 полицаи трябва да се увеличи щатът на РПУ - Карлово

Повече полиция в региона сме поискали още преди 10 години, а след фрапиращият случай в Розино това ставана наложително, каза кметът на Карлово Емил Кабаиванов. Като първа крачка се споразумяхме с МВР да разкрием полицейска приемна в Розино, за да има постоянно присъствие на униформите и да могат гражданите да подават сигнали за нередности...

публикувано на 24.06.19 в 15:50

Санирането няма да обезличи сградите - културни паметници

Уверението на Георги Стаменов - кмет на район "Централен" е по повод позицията на Гражданската инициатива за опазване на културно - историческото наследство. От там написаха писмо да министъра на културата, НИНКН и кмета на Пловдив по повод съобщението на Иван Тотев, че предстои саниране на емблематични пловдивски сгради. 30 многофамилни жилищни сгради..

публикувано на 24.06.19 в 12:02

Искаме да се върне диалогът и доверието в коалицията с ГЕРБ

Това е очакваният резултат от предстоящия коалиционен съвет между ГЕРБ и ОП, каза зам.- председателят на НФСБ Борис Ячев.  По думите диалогът е нарушен не само в последните дебати по темата за партийните субсидии и ставката на ДДС, в които активно се намеси ДПС. Последният коалиционен съвет при премиера е от преди 5 месеца, посочи Ячев.  Не може с..

публикувано на 24.06.19 в 10:35