Главният прокурор трябва да е политически независим

Президентът проведе  Кръгла маса с неправителствения сектор по темата за предстоящия избор на главен прокурор, критериите и обществените  очаквания.

Коментарът е на Петромир Кънчев от Инициатива "Правосъдие за всеки". Той заяви, че заедно с другите поканени, приветстват инициативата на президента да проведе такива срещи с министъра на правосъдието, с тримата големи в съдебната власт, както и днес с неправителствените организации. Той се допитва до всички заинтересовани, преди да подпише указа за назначаване на главен прокурор, каза Кънчев.

Аз считам, че държавният глава постъпва правилно, оформяйки своето решение да подпише или отхвърли даден указ. Това е допитване по отношение на критериите, как си представя системата, един бъдещ главен прокурор. За нас е похвално, че сме питани като представители на неправителствени организации, като граждани. Това ще бъде една добра практика и при избора на други магистрати от такова ниво. Имаше представители от Асоциацията на прокурорите и на Висшия адвокатски съвет. Имахме възможност да направим изказвания, да участваме в дискусия: Какъв трябва да бъде главният прокурор?  Също се дискутираха неговите правомощия, неограничената му власт, липса на контрол върху избора и дейността на главния прокурор. Това са въпроси, които отдавна стоят в общественото пространство, още от 2015 година, когато беше конституционната реформа в глава „Съдебна власт“. Тогава фигурата на главния прокурор не беше реформирана по никакъв начин.  

Според г-н Кънчев, не е възможно в страна членка на ЕС да има длъжност, която е феодално безконтролна. Факт е, че изборът зависи от няколко човека, подчинени на главния прокурор. Той има огромни правомощия, които могат да доведат до грешки и явна несправедливост, смята той.

Тяхното предложение е да се инициира гражаданска номинация за главен прокурор, която да влезе между тримата кандидати. Да се вземе предвид желанието на гражданите за личност, която е разпознаваема, с високи професионални, морални качества и политически независима от външен натиск. Това да е фигура, избрана сред по-голям кръг магистрати, а не само от прокурорската колегия, които са били негови подчинени.

Интервюто на Екатерина Костова с Петромир Кънчев е в звуковия файл.
Още от категорията

Репутацията на страната зависи от доверието на инвеститорите

Правителството прие решение, с което дава мандат на заместник министър-председателя, на министъра на финансите и на министъра на енергетиката да водят преговори с "Контур Глобал" за прекратяване на договора за изкупуване на електрическа енергия, сключен проз 2001 година. Според енергийния експерт Славчо Нейков темата съдържа много въпросителни и..

публикувано на 18.10.19 в 16:54

Работата на фондация "Пловдив 2019" заслужава похвала

Докладът на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) е в резултат на регулярна проверка и не е по сигнал. Тя е както за откриващото събитие на Пловдив Европейска столица на културата, така и на другите съпътстващи договори и е направена много акуратно , коментира в ефира на Радио Пловдив председателят на ОбС - Пловдив Савина Петкова...

публикувано на 18.10.19 в 15:51

Брекзит е колосална грешка

За Брекзит, както и за Северна Македония и Албания, все още не е казана последната дума . Това заяви в Пловдив Симеон Сакскобургготски и посочи, че няма друг полезен ход за Европа, освен да си остане обединена и най – вече да се консолидира и да постъпят и другите държави, които не са членки .  По думите му, ако всяка една страна играе отделно..

обновено на 18.10.19 в 14:37

В здравеопазването са необходими радикални промени

Един от водещите уролози - проф. д-р Иван Дечев  бе отличен от БЛС на тържествената церемония "Лекар на годината 2019" , която се състоя в София,  с два приза – на регионално ниво за лекар на годината от БЛС – Пловдив и на национално –  отличие за дългогодишна дейност в областта на медицината и за активен принос развитието на специалността...

публикувано на 18.10.19 в 12:00

Неяснотите за Брекзит са много, всичко е в ръцете на Лондон

Ние имахме позитивни очаквания за  Брекзит и когато ЕС сключи споразумението с Тереза Мей и после се видя, че то няколко пъти беше отхвърлено от Парламента. През следващите дни ще видим дали г-н Джонсън ще има мнозинство за тази сделка, заяви евродепутатът Андрей Ковачев.   Точните подробности за това как ще се третира Северна..

публикувано на 18.10.19 в 11:07