Главният прокурор трябва да е политически независим

Президентът проведе  Кръгла маса с неправителствения сектор по темата за предстоящия избор на главен прокурор, критериите и обществените  очаквания.

Коментарът е на Петромир Кънчев от Инициатива "Правосъдие за всеки". Той заяви, че заедно с другите поканени, приветстват инициативата на президента да проведе такива срещи с министъра на правосъдието, с тримата големи в съдебната власт, както и днес с неправителствените организации. Той се допитва до всички заинтересовани, преди да подпише указа за назначаване на главен прокурор, каза Кънчев.

Аз считам, че държавният глава постъпва правилно, оформяйки своето решение да подпише или отхвърли даден указ. Това е допитване по отношение на критериите, как си представя системата, един бъдещ главен прокурор. За нас е похвално, че сме питани като представители на неправителствени организации, като граждани. Това ще бъде една добра практика и при избора на други магистрати от такова ниво. Имаше представители от Асоциацията на прокурорите и на Висшия адвокатски съвет. Имахме възможност да направим изказвания, да участваме в дискусия: Какъв трябва да бъде главният прокурор?  Също се дискутираха неговите правомощия, неограничената му власт, липса на контрол върху избора и дейността на главния прокурор. Това са въпроси, които отдавна стоят в общественото пространство, още от 2015 година, когато беше конституционната реформа в глава „Съдебна власт“. Тогава фигурата на главния прокурор не беше реформирана по никакъв начин.  

Според г-н Кънчев, не е възможно в страна членка на ЕС да има длъжност, която е феодално безконтролна. Факт е, че изборът зависи от няколко човека, подчинени на главния прокурор. Той има огромни правомощия, които могат да доведат до грешки и явна несправедливост, смята той.

Тяхното предложение е да се инициира гражаданска номинация за главен прокурор, която да влезе между тримата кандидати. Да се вземе предвид желанието на гражданите за личност, която е разпознаваема, с високи професионални, морални качества и политически независима от външен натиск. Това да е фигура, избрана сред по-голям кръг магистрати, а не само от прокурорската колегия, които са били негови подчинени.

Интервюто на Екатерина Костова с Петромир Кънчев е в звуковия файл.
Още от категорията

С над 5 млн. лева укрепват свлачището от Смолян до Мадан

В програма "Точно днес" разговор с областния управител на Смолян Недялко Славов  за парите, които държавата отпуска за спешно укрепване на свлачища на територията на Родопите. Дъждовете събудиха нови метри от опасните участъци, които през лятото трябва да бъдат детайлно проучени и защитени. Има решение на Управителния съвет и АПИ предприема действия..

обновено на 27.06.19 в 10:40

Не можеш да станеш изведнъж високотехнологичен

Да направим Балканите добро място за бизнес, призова премиерът Бойко Борисов в словото си при откриването на  Втория икономически форум в Пловдив.  По думите му, за 10 години два пъти са се вдигнали доходите, но, за да продължи ръстът им, е необходимо да има и добавена стойност.  Борисов изтъкна и стабилната икономическа среда у нас, като..

публикувано на 27.06.19 в 10:26

Опитът да се политизира историята е погрешен и вреден

Дългата и дискусионна тема с върнатите учебници, в които липсва точно и ясно поставяне на въпросите: как живяхме, от какво страдахме и защо социализмът загуби почва у нас коментираме с  проф. Людмил Спасов , историк и участник в екипа на издателство "Домино".  МОН първоначално одобри проектите на учебниците на „Булвест 2000”, „Анубис”, „Домино”,..

публикувано на 27.06.19 в 10:13

Нови колектори ще предотвратят наводненията в Пловдив

Пловдив се наводнява при всеки по-обилен дъжд, а хората газят вода до коляно по улици и тротоари? Грешка на строители и проектанти, презастрояване или немарливост е причината за потоците, които текат по градските улици? Интервю с инж. Ангел Марков от Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране. През последните 25-30 години има..

публикувано на 26.06.19 в 16:32

До 42° в Пловдив в началото на юли, после захлаждане

В началото на юли у нас се очакват температури от порядъка на 39, а в Пловдив 41 - 42 градуса .  След това ще има захлаждане . Над страната ще премине студен атмосферен фронт, който ще понижи температурите. Нормални горещи дни. Валежният период със захлаждане е от 4 до 10 юли. Засега не се очакват някакви екстремни валежи...

обновено на 26.06.19 в 16:24