Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Намаляването на партийната субсидия е политически акт

ГЕРБ не е в криза и скандалите около „апартаментгейт“ бяха пред очите на цялото общество. Не сме бягали от тях, опитахме се да ги решаваме с категорични средства, затова решението за намаляване на партийната субсидия не приемам, както твърди опозицията, че е кризисен пиар, заяви депутатът от ГЕРБ Тома Биков.

Не приемам и обвиненията, че насила Финансовото министерство е давало едва ли не и по 2 лв повече на БСП, защото чух и такива обвинения. Поправихме неясен текст в закона, в който се казваше, че субсидиите се дават за действителен глас подаден за партиите и коалициите, без да се уточнява за кои партии и коалиции. По този начин в бюджета бяха предвиждани, ако има 3 милиона гласуващи, по 11 лв на тези 3 милиона. Така в бюджета постъпват пари, които се разпределят обаче не между всички партии и коалиции, които са участвали на изборите, а само между получилите  над 1% от гласовете на избирателите. Този член предстои да бъде поправен и на второ четене и несправедливостта ще бъде отстранена.

По думите на Биков, намаляването на субсидията на 1 лев е политически акт на парламентарната група на ГЕРБ. Тя цели да покаже, че партията има предложение по тема, която  често е била обект на спекулации.

ГЕРБ се оказва последната спирачка  за въвеждането на тази чакана промяна и поема отговорност за рисковете. Един от тях е, че при липса на субсидии, партиите могат да започнат да се финансират от  бизнеса и да започнат да лобират за интересите на бизнеса, който ги е подкрепил. Това е американският модел.

Българското общество трябва да избере какво иска без лицемерие. Не трябва да казваме, че партиите няма да имат разходи и кампании при 1 лев субсидии и че няма да се изкушат да искат от бизнеса. По-добре е или всичко да се регламентира така, както е в Съединените щати, или обществото пък да бъде наясно, че бюджетът трябва да субсидира партиите. Това е честно да се каже.

Биков подчерта, че за да има обществена справедливост, трябва да бъде ясно за какво точно се харчат парите.

 Доверието се изгражда бавно, а българското общество винаги е с ниска база на доверие. Това не е лошо качество като критичност, но в същото време виждаме колко хора вярват на други, които ги мамят по най-елементарен начин.  

Биков отхвърли категорично обвиненията на президента Румен Радев, че управляващите партии не се нуждаят пари, защото се финансират директно от властта.  

Политическите мерки срещу всички замесени в скандала  "Апартаментгейт" бяха взети  преди изобщо да има  за тях произнесена присъда. Това е политически акт, който не е правен досег, при нито едно Правителство от нито една партия, която да е действала така със свои хора, само заради съмнения.  

Притеснителното обаче е, че тези 11 лева и сега не стигат на БСП и през няколко години там гърмят скандали, че парите са изчезнали. Ако президентът е загрижен за доверието на обществото към партиите, да попита и собствената си партия как харчи субсидията и за какво. До 6 месеца  месеца в БСП очаквам огромен скандал във връзка с това, как една партия се превръща в собственик на медия и къде отиват парите за тази скромна телевизия, която и не е толкова гледана. 


Цялото интервю с Това Биков – от звуковия файл:


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ден на отворените врати в Арменското училище

Основно училище „Виктория и Крикор Тютюнджян” се намира в сърцето на Стария Пловдив сред китната зеленина на хълма Небет тепе. Арменското училище както обичат да го наричат пловдивчани  има 190-годишна традиция на добро образование и възпитание, в него се обучават деца от 1-ви до 7-ми клас както с арменски, така и с български произход. През настоящата..

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Надя Василева, председател на БКЗ

Най-много служители в Пловдив се търсят в IT сектора

Работодателите в Пловдив прогнозират, че компаниите в региона, които ще назначават хора в следващите шест месеца, са с 11% повече от тези, които възнамеряват да съкращават работници. Това коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив председателят на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) Надя Василева. Конфедерацията е публикувала..

публикувано на 25.04.24 в 16:33
Мира Радева

Опозицията доказа сила със свалянето на Росен Желязков

Свалянето на Росен Желязков от председателското място в НС от практическа гледна точка няма никаква стойност, тъй като депутатите излизат във ваканция до предсрочните избори. Смисълът беше да се докаже силата на парламентарната опозиция. Това коментира социологът доц. Мира Радева. Тя добави, че според нея партиите, които се обединиха..

публикувано на 25.04.24 в 15:55

Изборите ще бъдат решени от твърдите ядра

"Поисканата оставка на председателя на НС Росен Желязков е в резултат на негодувание от неговата работа - през последните седмици дневния ред за работата на Парламента беше доста "гъвкав", в последния момент се вкарваха точки, свикваха се заседания, включително и за същия ден. Това ядоса  всички останали политически сили, защото въпреки че..

публикувано на 25.04.24 в 10:29

200 специалисти идват в Пловдив за Академия Офталмология

Над 200 офталмолози се събират в Пловдив за участие във второто издание на Академия Офталмология. Форматът на конференцията е единствен у нас и специално създаден за млади офталмолози – млади специалисти и специализанти.  Да открият форума са поканени министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева, председателят на Комисията по..

обновено на 25.04.24 в 09:35