Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След публикация на Радио Пловдив

Гражданска инициатива протестира срещу санирането на старинните сгради

| обновено на 23.06.19 в 16:39

След публикуваната от Радио Пловдив информация за намерението на общината да санира редица паметници на културата, известна неправителствена организация отправи остър протест срещу това. 

От "Гражданска инициатива за опазване на културно-историческото наследство" публикуваха протестно  писмо до медиите, кмета на Пловдив Иван Тотев, министъра на културата Боил Банов и други институции, в което алармират, че подобно саниране неизбежно ще промени автетичният изглед и пропорции на тези безценни обекти. 

На 18 юни, вторник, кметът Иван Тотев огласи планове за реновирането на множество такива сгради по ОП "Региони в растеж" за 18 млн.лв.  Приоритет ще  е културната инфраструктура, паметниците на културата, сгради в зони за въздействие и ансамбли в централната градска част и Капана, каза тогава градоначалникът. 

В протеста си срещу това намерение от Гражданската инициатива твърдят, че Българската държава е ратифицирала множество международни документи, най-вече "Венецианската харта", визираща стандартите  за консервация и реставрация на паметниците и забележителните места. 

Нейният смисъл  е насочен главно към запазване в автентичен вид на всички параметри на, който и да било паметник  на културата и  не допуска неадекватни на епохата на строеж материали, каквито неизбежно ще се използват в процеса на саниране, посочват от неправителствената организация. 


Ето пълния текст на писмото : 

До

кмета на Пловдив, Иван Тотев

Копие:  министъра на културата, Боил Банов 

директора на НИНКН Даниела Джуркова

медии

Относно: Намерение на Община Пловдив за саниране на сгради-паметници на културата.

                Уважаеми г-н Тотев!

 От съобщение на БНР – Радио Пловдив, публикувано на 18.06. 2019г. (http://bnr.bg/plovdiv/post/101133698/emblematichni-sgradi-v-centara-shte-badat-sanirani-za-18-millv?fbclid=IwAR3bNAvEnLCYE15c2DTYRal3fxaGB1UWakaMUoY7VA51HuvvFL7KWkyEf_c)– със заглавие„Емблематични сгради в центъра ще бъдат санирани за 18 милиона лева“ научихме за прекрасното намерение на пловдивска община да доразвие програмата за енергийна ефективност.

 Притесни ни изречението: „Приоритет ще  е културната инфраструктура, паметниците на културата, сгради в зони за въздействие и ансамбли в централната градска част и Капана.“

  Уважаеми г-н Тотев,

Технологичният процес на саниране на каквато и да било сграда предполага увеличаване на външните й размери, което автоматично променя автентичните й архитектурни пропорции! Подменя автентичният й вид! Нещо повече – в случая се използват неприсъщи за епохата на построяване на сградата-паметник материали! 

Българската държава е ратифицирала множество международни документи свързани с проблемите, консервацията, реставрацията и поддържането на паметници на културата и архитектурата, между които и „Международната храта за консервация и реставрация на паметниците и забележителните места - Венеция 1964 г.“ – Венецианската харта!

Смисълът на Венецианската харта е насочен главно към запазване в автентичен вид на всички параметри на, който и да било паметник и на който дух намерението Ви да санирате посочените по-горе сгради противоречи. Венецианската харта не допуска неадекватни на епохата на строеж материали, какъвто фибранът, използван за санирането е.

Венецианска харта 1964 г.“:

-  „Член 9
Реставрацията е дейност, която трябва да се предприема в изключителни случаи. Тя има за_цел да запази и разкрие естетическите и исторически стойности на паметника и се основава на респекта към оригиналния материал и към автентичните документи. Тя свършва там, където започва хипотезата: всяка допълнителна възстановителна работа, считана за необходима по естетически или технически причини, се определя от архитектурната композиция на паметника и трябва да носи белега на съвременността. Реставрацията винаги трябва да бъде предшествана и придружена от археологическо и историческо проучване на паметника.“

Дори в Наредбата за топлотехническите нормативи има текст, който гласи, че за сгради-паметници на културата нормативните изисквания не важат! Съвсем отделен е въпросът, че за да осъществите тези си намерения всеки проект трябва да бъде съгласуван с НИНКН.
  Във връзка с последното и на основание Законът за достъп до обществена информация Ви молим да ни предоставите копия на съгласувателните становища на НИНКН за сградите-паметници на културата, които сте планирали да санирате!





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Градушка падна в Първомай и близките села

Градушка, продължила 15-20 минути, падна над първомайските села Караджалово, Градина и Крушево.  Бурята е започнала с внезапен пороен дъжд, който към 15 часа е преминал в градушка. Ледените зърна са били с големина около 1 см. Според кмета на Караджалово има нанесени щети, но посевите не са унищожени напълно. Оценка би могла да се направи..

публикувано на 25.04.24 в 16:49

Обвиниха Капитана, блъснал пиян с джипа си жена, и за средна телесна повреда

Районната прокуратура в Пловдив привлече като обвиняем 41-годишния Иван Райчинов - Капитана, който пиян блъсна с джипа си жена, за средна телесна повреда.  Инцидентът станал на 20 април, на ул. „Лев Толстой“, където при маневра на заден ход на джипа си „Форд“ рокерът блъснал 51 годишната жена, като й счупил прешлен. При проверка с..

публикувано на 25.04.24 в 16:40

Върнаха в природата защитени птици след съдебно разпореждане

Експерти на Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив и СНЦ „Зелени Балкани“ пуснаха на свобода птици от защитени видове след влязло в сила определение на Окръжен съд - Пловдив. За освобождаването им те избраха като подходящ района на Спасителния център за диви животни в Стара Загора. Дивите птици бяха спасени при специализирана..

публикувано на 25.04.24 в 15:38

Подпочвени води "погълнаха" кола в центъра на Пловдив

Кола пропадна на паркинг на сграда на ул. „Хан Аспарух“ в пловдивския район „Централен“. Задните гуми на „Мерцедеса“ са хлътнали до шасито на колата. След подаден сигнал до районната администрация на място се е отзовал екип на „Паркиране и репатриране“. С помощни средства те са успели да вдигнат колата от мястото на пропадане и да я преместят на 5..

публикувано на 25.04.24 в 14:51

Жорж Трак е новият председател на Пловдивския граждански клуб

Скулпторът Георги Иванов-Жорж Трак е избран за председател на Пловдивския Граждански клуб. Той поема поста от Рашко Радомиров, който ще продължи да подпомага дейността на сдружението като член на Управителния съвет на организацията.  „Благодаря за гласуваното доверие и вярвам, че заедно ще продължим да надграждаме и обогатяваме дейността на клуба,..

публикувано на 25.04.24 в 14:02