Северната част от античния Форум ще разказва още истории

Вече е премахнато бетонното покритите над терена до Централна поща и започва археологическото проучване в северната част от Форума на Филипопол. Археологът Мая Мартинова, ръководи проучването. Съществената му част ще започне след като теренът бъде укрепен, защото не е безопасен, уточни тя.

Какво се очаква да бъзе разкрито?

Теренът е от голямо значение, за да се проучи плана и оформлението на градския площад на древния Пловдив. В северната част на Форума са ситуирани обществените сгради, свързани с административния, религиозния и стопанския живот на града.

Южната фасада на една такава сграда вече беше проучена и там бе намерен постамент за статуя на римския император Комод. Очевидно сградата и друга, в съседство с нея са да е с висока степен на представителност.

Надеждите са нови находки да дадат нови епиграфски или архитектурни доказателства за това, сподели Мая Мартинова.

Очаква се да се разкрие продължението на частично открита колонада. Върху базите е изписано името на Гней Монаций, който е финансирал архитектурната декорация а северния портик. Родът му има почетни места на Античния театър, което показва висок социален статус.

Останките трябва да бъдат експонирани. това ще е задача на проектантския екип, който след обследването ще реши как ще стане това. 

Най- вероятно на това място ще има стълби, които ще свържат Централния площад с археологическия комплекс.
Още от категорията

Премиера на филма "Завръщане", заснет в Пловдив

Новият филм на Ники Илиев „Завръщане“ идва с  пловдивска премиера днес.  Снимките на филма продължиха повече от месец в началото на лятото, като в по-голямата си част се състояха в Пловдив.  Над 500 статисти, полицаи и спортисти се включиха в заснемането на тридневен маратон в три дисциплини – колоездене, бягане и гребане.  Някои от..

публикувано на 16.10.19 в 07:29

Швейцарски художници с изложба в ГДК "Борис Христов"

Съвместна изложба на участниците в Първия Българо-Швейцарски симпозиум  във Вангенрийд, Швейцария, ще бъде открита в ГДК „Борис Христов“.  Форумът се състоя в началото на август под надслов „Изкуство и диалог“, като участие в него от българска страна взеха художниците Михаела Иванова, Цвятко Сиромашки, Николай Томов и младите музиканти Едит..

публикувано на 16.10.19 в 07:22

Изложба живопис в галерия „Аспект“ открива Валери Ценов

Шеста изложба живопис в галерия „Аспект“ открива Валери Ценов . Той е включил трийсет картини, с голяма амплитуда на форматите, от миниатюра до големи платна.  Смесването на много различни елементи, символи, препратките към исторически и митологични образи и сюжети изграждат  приказна реалност, типична за творчеството на Валери Ценов -  така..

публикувано на 16.10.19 в 07:09

Поетесата Марияна Ангелова представя "Танц върху жарава"

Дебютнота стихосбирка „Танц  върху жарава“ на поетесата Мариана Ангелова ще представи от 18 часа в  Етнографския музей в Пловдив  Марин Кадиев, литературен критик.  Мариана Ангелова е родена в Димитровград, но живее и работи в Хасково. Завършила е Медицинския университет в София и Журналистически факултет на СУ „Св. Св. Климент Охридски“.  Шест..

публикувано на 16.10.19 в 07:03

Галерия "Резонанс" открива изложба на Марико Хори

Марико Хори от Япония открива тази вечер самостоятелна изложба в галерия „Резонанс“. Тя е визуален артист и предпочита да акцентира върху специалната атмосфера, която описва като „усещане за съществуване“. Според нея пространствата са изключително ценни, но за съжаление хората ги застрояват с излишни сгради. Марико вярва, че една от следващите..

публикувано на 15.10.19 в 15:26