Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Не можеш да станеш изведнъж високотехнологичен

Да направим Балканите добро място за бизнес, призова премиерът Бойко Борисов в словото си при откриването на  Втория икономически форум в Пловдив.  По думите му, за 10 години два пъти са се вдигнали доходите, но, за да продължи ръстът им, е необходимо да има и добавена стойност.  Борисов изтъкна и стабилната икономическа среда у нас, като отбеляза, че България е привлекателна за чуждите инвеститори с ниските си данъци и добрите финансови показатели.  Четири пъти се е вдигнал износът ни в електронната промишленост. Два пъти повече – доходите, а доходите се вдигат с бизнеса.

В такава посока бе и изказването на финансовия министър Владислав Горанов, който  уточни, че растежът на българската икономика за първото тримесечие е 4,8%. Индустрията бележи ръст от 3%, услугите 3,6% и по думите на Горанов, бурните ветрове, следващи в икономическия цикъл, не са на хоризонта на страната ни. Икономическият форум продължава и днес. Преди началото му Веселина Пеева  разговаря с един от участниците  в днешната програма - икономическия анализатор от ИПИ Петър Ганев:

Високо оценявам идеята форум, на такова високо ниво да се провежда извън столицата. В рамките на юли очакваме да получим  информация за перспективите на България да влезе в чакалнята на еврозоната или ще ни отложат. Това е важно, защото в икономически план това е най-важната тема. Тя променя паричния режим, заяви Ганев.

Допадна ми изказването на всички, че няма да има промяна във фискалната и данъчната политика, където на практика сме доста успешни.  Търговията ни с Германия е балансирана, повече в изнасяме, отколкото внасяме оттам. Бележим генерален ръст в износа и то - към богатите държави.  Икономиката на България работи, но може да работи и по-добре. Има разлика в това, дали произвеждаш кормилото на колата или цялата кола. Т.е. във втория случай си много по-интегриран и добавената стойност е много по-голяма. 

Вълнува ни и това, дали ще имаме голяма  чуждестранна инвестиция в страната с високи технологии, защото тогава  тя ще замени традиционното производство и заплатата ще бъде тройна на минималната. 

Не можеш обаче да станеш високотехнологичен и интегриран наведнъж. Има наслагване на традиции и ни трябва време, за да достигнем Европа. И трябва дълъг период да не правим глупости, което е много трудно!

Интервюто -  от звуковия файл: 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Нулевата ставка ДДС за хляба трябва да бъде запазена

"Професионалната етика изисква да кажа, че няма козуначено изделие, което да има себестойност 200 лв. Но нсе пак, търсенето определя предлагането. Не зная какви очаквания имат купувачите, които ще отделят 200 лв за козунак, но те едва ли ще вкусят нещо изключителнно, защото козунакът е изделие, което има много ясен състав. В резултат на спазването му,..

публикувано на 26.04.24 в 16:03

Големият въпрос на тези избори е знаем ли накъде отиваме

Това, което ентусиазира избирателите обикновено са две противоположни състояния - разочарование и гняв или пък надежда . За разлика от предишни периоди, в които сме били свидетели и на двете, то днес българите е на кръстопътно състояние - гледат с недоверие, страх, скептицизъм и описват собственото си отношение към дистанциране, определи социологът от..

публикувано на 26.04.24 в 11:04

Ден на отворените врати в Арменското училище

Основно училище „Виктория и Крикор Тютюнджян” се намира в сърцето на Стария Пловдив сред китната зеленина на хълма Небет тепе. Арменското училище както обичат да го наричат пловдивчани  има 190-годишна традиция на добро образование и възпитание, в него се обучават деца от 1-ви до 7-ми клас както с арменски, така и с български произход. През настоящата..

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Надя Василева, председател на БКЗ

Най-много служители в Пловдив се търсят в IT сектора

Работодателите в Пловдив прогнозират, че компаниите в региона, които ще назначават хора в следващите шест месеца, са с 11% повече от тези, които възнамеряват да съкращават работници. Това коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив председателят на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) Надя Василева. Конфедерацията е публикувала..

публикувано на 25.04.24 в 16:33
Мира Радева

Опозицията доказа сила със свалянето на Росен Желязков

Свалянето на Росен Желязков от председателското място в НС от практическа гледна точка няма никаква стойност, тъй като депутатите излизат във ваканция до предсрочните избори. Смисълът беше да се докаже силата на парламентарната опозиция. Това коментира социологът доц. Мира Радева. Тя добави, че според нея партиите, които се обединиха..

публикувано на 25.04.24 в 15:55