Ненормално е след 30 години още да се чудим за комунизма

Снимка: 168 Часа, архив

Скандалът за включването на тоталитарния режим в учебниците по история не е от вчера. Ненормално е 30 години след падането на Берлинската стена и унищожаването на диктатурите в Източна Европа ние да се чудим какъв е бил комунистическият режим като идеология, практика и дълбоки последствия за обществото, които тегнат над нас и днес

Това коментира пред Радио Пловдив проф. Евелина Келбечева, преподавател в Американския колеж в Благоевград и един от инициаторите на промените  учебните планове. 

Инициативата за радикална промяна на програмата по история започна още през 2014 г. с петиция, която подписахме в нашия университет. Трима президенти я подписаха, без Първанов. Тогава започна общественият дебат как младите хора трябва да учат този абсолютно непознат за тях исторически период за България, посочи проф. Келбечева.

Тази година новите учебници, като фактология и внушение, има голяма разлика в тях и в един от тях - този на "Булвест", не отговаря на критериите за съвременно отразяване на комунистическия режим. Изключително манипулативно са подбрани фактите, които представят комунизма, който е осъден със закон, като нещо добро. Това не отговаря на моралните критерии, по които тези режими са осъдени, посочи професорът.

Евелина Келбечева посочи, че в часовете по история учителят също може да се направи провокация с учениците - и в добрия, и в лошия смисъл. Вярвам в българските учители и смятам, че щом те имат в ръцете си нова, съвременна българска историография, те няма да се откажат да я преподават на своите ученици

Това не е политическа вълна, а е породено от анализа на учебника по история за 10 клас, подчерта проф. Келбечева.

Цялото интервю на Антония Попова с проф. Евелина Келбечева е в прикачения файл. 

Още от категорията

Да не правим сега преговори за нов автомобилен инвеститор

„Фолкваген“ отлага засега окончателното си решение дали да построи новия си автомобилен завод в Турция. Това става на фона на международните критики към страната заради военната операция в Северна Сирия. Има ли шанс България да успее да спечели огромната инвестиция на немския концерн, говорим с икономиста  Георги Стоев , който бе част от преговорния..

обновено на 15.10.19 в 15:57

Ще сe превърнем в „черна овца“ в спорта

„Макар че лумпенизирани запалянковци има по цял свят, ние ще се превърнем в „черната овца“ в спорта заради проявите на расизъм. Ще гледат под лупа всяко наше състезание не само във футбола, но и в спорта въобще“ – заяви в интервю за Радио Пловдив спортният журналист от „24 часа“ Едуард Папазян. „Обичам да цитирам една реплика от филма на..

публикувано на 15.10.19 в 15:48

ОИК ще има повече специалисти за обработка на изборните книжа

За разлика от предишни години предизборната кампания за местния вот е спокойна, без нарушения и жалби, каза в предаването "Точно днес" председателят на ОИК Пловдив Дарина Тодорова. Организацията е в ход  и всичко за подготовката е направено. На сайта на комисията могат да се видят секциите, в които могат да гласуват хората с увреждания и подвижните..

публикувано на 15.10.19 в 11:13

Ситуацията в Сирия ще поражда напрежение години наред

Според експерта по сигурността България трябва да изработи общонационална и многопластова позиция за сигурността. Не да гасим пожар, а на ниво български и международни институции да имаме устойчива политика, която да ни подготви за бъдещи рискове. Според него това не са само въпроси на аналитичните звена на службите, но и комуникация на местно ниво,..

публикувано на 15.10.19 в 10:36

Професионалното образование остава бяло петно за незрящите

Според управителя на Националния център за рехабилитация на слепи в Пловдив Стефан Данчев интеграцията на децата в масовите училища и професионалното образование са задължителни, за да има интеграция на хората с увредено зрение. В "Деня на белия бастун" Центърът ще посрещне социалния министър Бисер Петков, който пък ще представи програмите за..

публикувано на 15.10.19 в 10:13