Радикализацията има много лица, пътят назад е много труден

Продължават срещите на екип от учени под ръководството на проф. Татяна Дронзина с учители от пловдиските училища по темата на антитероризма, разпознаването на белезите и реакцията срещу радикализацията на младите хора. Иницативата следва случаят учинка, подготвят по обнинението на службите терористичен акт.

Проф. Дронзина е преподавател по политология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и автор на книгата „Ислямска държава“. 

По нейните думи няма гаранция, че този изолиран случай ще остене такъв. И радикализацията, и дерадикализацията са предизвикателство пред нашето общество, защото все още нямаме добре подготвени специалити.

Огласяването на името на момчето, което сега МВР разследва, безспорно е нарушаване на всички етични норми, смята професорът.

Най- лошата защита от радикализацията е да си казваме - това не може да се случи на мен, напротив - може да се случи на всеки. Не сме обетована земя, проблемът е международен и трябва да сме подготвени. Дори страна като Израел, която има толкова опит, се оказа неподготвена за женския тероризъм.  

Радикализацията може да е не само ислямистка, може да е лява, дясна и всякакава друга. 

След семейството, училището е втората защитна линия срещу такава поведение и прави чест на учителите, че сами поискаха да бъдат информирано за това.

Много важно е да се работи и върху процесът на дерадикалиция, който е труден. 

Надявам се за момчето от Пловдив той да е успешен, тъй като то не стигна до извършването на акт нанасилие, каза още проф. Дронзина.

Цялото интервю е в прикачения звуков файл.

Още от категорията
Катерина Чобанова

Изложба разказва за 6 рода, свързани със Съединението

От днес в  Централно фоайе на НБ „Иван Вазов“ в Пловдив може да се види изложбата „50 години град Съединение“, посветена на половинвековния юбилей от преименуването на село Голямо Конаре в град  Съедниние.  Изложбата, дело на Катерина Чобанова, която 30 години събира и изследва историята на десетки известни родове от града на доброволни начала,..

публикувано на 19.08.19 в 12:45

Инструкторите да повишат качеството на обучение

Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ извършва масови проверки на автошколите в страната. Инспекциите са със служители на МВР и Националната агенция за приходите.  В Пловдивска област има над 60 школи за обучение на шофьори и вече са открити нарушения в дейността на две от тях.   В контекста на тези проверки, а и на фона на черната..

публикувано на 19.08.19 в 10:48

Допълваме традиционната социология и териториално

Изхождаме от позицията, че изборите са един от гарантите за политическа предвидимост на едно гражданско общество. И от тази гледна точка традиционното прогнозиране чрез социологически анкети е много важно за предвидимостта на политическата ситуация в страната. Често обществото е искрено учудено, че с електорални процеси могат да се занимават..

публикувано на 19.08.19 в 10:39

Празник за 45 години град Доспат

45 години от обявяването си за град чества Доспат на празника си, който продължава днес и утре. В живописната местност „Събора“, откъдето се открива прекрасна гледка към язовир Доспат, за 33-ти път се събират хиляди хора от различни крайща на страната. Празничната програма включва Фестивал на народното творчество, Събор на чешмарите и награждаване на..

публикувано на 17.08.19 в 08:09

Тайни и загадки около Альоша тази вечер

Интересни и забавни игри ще съберат тази вечер любители на логически главоблъсканици и физически предизвикателства при паметника Альоша на Бунарджика.  Под мотото  „Ескейп предизвикателство, Код: Альоша“  ще се проведат игри на открито, в които отборите ще разгадават логически загадки и ще търсят улики, а крайната цел е участниците да избягат първи и..

публикувано на 17.08.19 в 07:53