Радикализацията има много лица, пътят назад е много труден

Продължават срещите на екип от учени под ръководството на проф. Татяна Дронзина с учители от пловдиските училища по темата на антитероризма, разпознаването на белезите и реакцията срещу радикализацията на младите хора. Иницативата следва случаят учинка, подготвят по обнинението на службите терористичен акт.

Проф. Дронзина е преподавател по политология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и автор на книгата „Ислямска държава“. 

По нейните думи няма гаранция, че този изолиран случай ще остене такъв. И радикализацията, и дерадикализацията са предизвикателство пред нашето общество, защото все още нямаме добре подготвени специалити.

Огласяването на името на момчето, което сега МВР разследва, безспорно е нарушаване на всички етични норми, смята професорът.

Най- лошата защита от радикализацията е да си казваме - това не може да се случи на мен, напротив - може да се случи на всеки. Не сме обетована земя, проблемът е международен и трябва да сме подготвени. Дори страна като Израел, която има толкова опит, се оказа неподготвена за женския тероризъм.  

Радикализацията може да е не само ислямистка, може да е лява, дясна и всякакава друга. 

След семейството, училището е втората защитна линия срещу такава поведение и прави чест на учителите, че сами поискаха да бъдат информирано за това.

Много важно е да се работи и върху процесът на дерадикалиция, който е труден. 

Надявам се за момчето от Пловдив той да е успешен, тъй като то не стигна до извършването на акт нанасилие, каза още проф. Дронзина.

Цялото интервю е в прикачения звуков файл.

Още от категорията

Трябва да се повиши стойността на медицинските дейности

В бюджетната прогноза на МС за следващата година са предвидени 270 милиона лева повече за болнична помощ. Тоест – обещаното от министър Ананиев на синдикатите, е по-малко от това, което МС е приел като бюджетна прогноза. Това заяви в интервю за Радио Пловдив доктор Стойчо Кацаров, председател на Център за защита правата в здравеопазването...

публикувано на 14.10.19 в 10:04

Действителността е абсурдна и абсурдите звучат като истини

Истерията с ромските семейства, които повярваха, че някой ще им вземе децата и ги прибраха от училище, е пример за ниско доверие на българските граждани в институциите и за неспособност  на самите институции да защитят гражданите, когато те са изплашени и уязвими.  Коментарът направи политологът доц.Борис Попиванов, според когото вината за паниката се..

публикувано на 11.10.19 в 16:43

Ситуацията в ромските махали се успокоява, но до другия път

Частично се успокоява ситуацията в ромските квартали след паниката, че държавата ще вземе децата на ромски семейства.  Посещаемостта в най- проблемните училища е 80%, а преди истерията беше 90%, коментира пред Радио Пловдив  председателят на Центъра за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе“ Деян Колев.  Той обаче предупреди,..

обновено на 11.10.19 в 15:51

Турция иска да промени населението в Северна Сирия

Желанието на Турция да навлезе в Северна Сирия е заявявано многократно от президента Ердоган, това не е изненада за международната общност, коментира пред Радио Пловдив експертът по международна сигурност и бивш дипломат Димитър Гърдев. Новото е, че Турция навлезе със собствена войска и смята да остане в буферната зона до дълбочина от 35 км и..

публикувано на 11.10.19 в 14:32

Детето копира и възпроизвежда страховете на възрастните

Психологът Иван Игов сподели позиция са протестите против „Националната стратегия за защита на детето“, разпространените слухове за отнемане на деца от родителите и реакцията на ромското население.  Бесен съм, честно казано, защото за пореден път хора с много нечисти намерения се опитаха темата за децата да я включат в една..

публикувано на 11.10.19 в 13:27