Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Опит от Барселона - услуги с лице към туриста

13
Спирката на площад Каталуния
Снимка: Екатерина Костова

Туристическите автобуси са една от безспорните мобилни атракции на Барселона. Основната им спирка е на площад Каталуния, а логиката на организираните турове – не туристите да чакат автобусите, а обратно, те да ги чакат. Услугата е на общинския Консорциум Туризъм на Барселона, създаден през 1993-та от Общинския съвет, Официалната търговско-промишлена палата и Фондацията за насърчаване на Барселона. Това е и официалният орган за популяризиране и съживяване на туристическото, културното и търговското предлагане на града и региона, с други думи – създаващо имиджа на най-посещавания град в Испания. 

Според неговата статистика, миналата година туристите тук са били 2 745.661 човека. През 2019-та се очаква ръстът им да се увеличи с 5,4 на сто и почти да достигне 3 милиона. Посетителите от България също бележат ръст, обясняват Иванка Иванова и бизнесмена Ненчо Алексиев, и двамата живеещи дълго тук.

Каталуния е една от най-посещаваните части на красива Испания. Защото Коста Брава е като Созопол - комбинация между море и планина.

На година идват около 90-100 хиляди туристи българи.

Плажовете на Коста Брава обаче отдавна не са единственият притегателен център за туристите. Чистото Средиземно море и широката пясъчна ивица задържат вниманието на посетителите основно през юли, пиковият месец, в който се отбелязва почти изцяло запълване на хотелите. За миналия юли - на 91,7%. 

Предприятието за туризъм е изработило различни маршрути, според различния тип посетители и предлага пакетни цени според интересите им. Така, ако идваш в Барселона заради модернизма, можеш да посетиш къщи, музеи и паркове с акцент върху шедьоврите на Гауди. Но ако пристигаш в Барселона заради шопинг, ще те заинтересува тур, свързан с  центровете, магазините и пазарите на местните марки. Гастрономически турове с опознаване на традиционните храни и напитки, нощни обиколки за опознаване на светлините на Барселона, спортни турове с неизменната футболна марка Барса и още, и още. Всичко – с лице към туриста така, че да го улесни максимално и да му спести предизвикателствата, пред които всеки голям град напоследък се изправя - сигурността. 

Българката Леда Гачурова е завършила туризъм, живее от години тук и разказва за настроенията след терористичния акт на Рамбла преди 2 години:

Има повече полицаи на улицата, като цяло са спокойни туристите и хората, такива неща не могат да те накарат да се затвориш. Въпреки че в пресата се опитват да всяват смут – Очаква се в Барселона атентат - но те и това целят терористите, да всяват смут. Но хоата се отдават на туризъм

Джебчийството е другото предизвикателство, с което властите на Барселона преупреждават туристите, че трябва да се съобразяват. Съветът на Иванка Иванова, която не само живее тук, а и често се оказва гореща връзка с консулствата ни в случай, че някой пострада:

Дали ще бъдеш в Барселона или на друго място извън България, първото нещо, което трябва да направите, е да погледнете на страницата на Външно министерство указанията и да си запишите телефоните, за да може да контактувате с тях в случай на необходимост.

За улеснение на българите, които пътуват зад граница, Министерството на външните работи е разработило услуга, според която при активиране на роуминга, се получава sms с информация, че при кризисни ситуации в чужбина може да се позвъни на конкретен номер на ведомството, на който обаждането ще бъде таксувано като обаждане към България според конкретния  план. 

Но ако се върнем на темата защо все още българите предпочитат да стегнат куфарите за туристическа обиколка извън граница или просто да почиват някъде навън, вероятно е добре да се вслушаме в думите на Леда:  

Ако може да стане в България, би било прекрасно - да се усмихват повече хората и да се поздравявват един друг.

Завършвам разказа си отново с информация за туристическите автобуси. Те предлагат безплатен уай фай и беседа на 16 езика, която за да я слуша, докато разглежда Барселона, всеки турист получава лични слушалки и карта на града. Да добавим и дискаунта на билета, ако се закупи пакет с отиване и връщане до летището и няколко туристически места – като Саграда Фамилия и най-известните къщи на Гауди и ли музея на Пикасо например  - всичко обозначено с време за придвижване и маршрути с публичния транспорт – и може би ще си дадем сметка защо в този град туристите се увеличават с всяка година.  


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В РСМ няма дебат, а състезание по омраза срещу българите

В кампанията за парламентарните и президентските избори в Република Северна Македония (РСМ) значително място е отделено и на отношенията с България заради готвените промени в конституцията на страната, признаващи българско малцинство. Темата коментира  журналистът и ръководител на агенция БГНЕС Любчо Нешков . "Българските граждани и в най-лошите..

обновено на 19.04.24 в 16:36
Калоян Стайков

Реформите за либерализацията на тока са в омагьосан кръг

Реформата е заложена в П лана за възстановяване устойчивост (ПВУ) , а това беше основното обяснение през миналата есен да се бърза със законодателните промени. Още тогава посочихме, че самият проект на Закон за изменение и допълнение на З акона за енергетиката е само една малка част от реформата. Т огава..

публикувано на 19.04.24 в 16:15

Либерализацията на тока ни освобождава от крепостничество

Народното събрание отново отложи първата стъпка към либерализиране на пазара на ток за битовите потребители . Недостатъчно добре подготвена процедура за промяната и риск от сериозно поскъпване на тока бяха причините, които изтъкнаха от БСП, ГЕРБ, ИТН, след като ПП-ДБ единствени се обявиха против отлагането. Това е страх от несвършената..

публикувано на 19.04.24 в 16:03

Офисът на Dreamix в Пловдив празнува първи рожден ден

Най-бързо растящата софтуерна компания у нас – Dreamix, затвърждава присъствието си в Пловдив и ще отпразнува годишнината от отварянето на офиса си в града. Събитието ще се състои на 19 април с коктейл с начален час 16:30, а локацията е бизнес сграда Регус, Каменица парк, бул. “Източен” 59. Очаква да присъства мениджмънта на компанията, много от..

публикувано на 19.04.24 в 15:58

Румен Радев се опитва да пази страната от конституционни кризи

Поканата на президента Румен Радев за разговор със служебния премиер по предлаганите промени в правителството е съвсем логична, за да се чуят подробно аргумените за тях, каза в предаването "Точно днес" Явор Гечев - съветник на държавния глава и бивш служебен министър на земеделието. Процедурата по назначаване на кабинета също включваше консултации,..

публикувано на 19.04.24 в 11:38