Чумата по свинете може да стигне до Пазарджик, Смолян "бие" тревога

| обновено на 17.07.19 в 14:41
Снимка: Уикипедия

Да бъде извършена инвентаризация на животните, отглеждания в „задния двор“ на личните стопанства  в малките населени в област Пазарджик реши на извънредно заседание  Епизоотичната комисия във връзка с мерките за предотвратяване на заразата от африканска чума по свинете. 

За това са информирани  кметовете по места, които трябва да съобщят резултатите до 23 юли в Областна администрация. Според д-р Петко Митев, директор на ОДБХ – Пазарджик рискът от разпространение на заразата се крие в частните стопанства и нерегламентираните пазари за животни и затова контролът там ще бъде завишен. 

Той обясни, че  в Пазарджишко са известни два такива пазара за незаконна продажба на месо и прасета – в кваратал „Изток“ и в село Черногорово, но там периодично се правят проверки и се издават актове.  

Редовно се следят и свинефермите в региона, които са общо 5 и са предимно в общините Пазарджик и Пещера, но там се спазват всички изисквания за отглеждане на животни и няма опасност от разпространение на заразата. 

Част от решенията на комисията  включват завишен контрол и съдействие от страна на органите на реда, контрол на трафика на МПС и туристи от други области, особено такива с установени огнища както и  обучение на ловните дружинки, предвид предстоящия ловен сезон.

До момента на територията на област Смолян няма регистрирани случаи на африканска чума по свинете, но са предприети превантивни мерки  за да не бъде допуснато разпространение на  заболяването. Това каза за Радио Пловдив областния управител на Недялко Славов. 

С негова заповед се забранява внасянето на територията на областа, на свинско месо за  лична консумация, на суровини и храни, съдържащи в състава си свинско месо от държави, в които има установени огнища на Африканска чума по свинете. 

Областна дирекция по безопасност на храните – Смолян, Областна дирекция на МВР –Смолян, Регионална дирекция „Гранична полиция“ – Смолян и Митническо бюро – Смолян към Териториална дирекция Тракийска, в рамките на своята компетентност, ще извършват проверка на транспортните средства и личния багаж на пътниците, влизащи на територията на областта. 

Той допълни, че контрола  ще е особено стриктен по време на провеждането на Събора за народното творчество и животновъдство „Рожен – 2019г“. Организаторите трябва  да се съобразят с въведените мерки за предотвратяване възникване на заболяването, а след приключването на събора да се извърши почистване на целия район от отпадъци и транспортирането и обезвреждането им, с цел да се предотврати риска от проникване на причинителя на болестта чрез свинско месо и продукти от свинско месо с личния багаж на участниците и гостите и хранителните отпадъци. 

Ще се извършват стриктни проверки на транспортните средства превозващи дивеч, живи животни, птици и фуражи, допълни Славов. По думите му Областна дирекция по безопасност на храните ще организира извършването на дезинфекция на влизащите в областта транспортни средства от ГКПП – Златоград. Свързани новини

Африканската чума по свинете дойде и във Враца

Болестта е засегнала ловно стопанство край града. По информация на собственика на дружеството, п робите на две от отглежданите диви прасета, са потвърдили наличието на заразата .  Той разказа, че лично е занесъл пробите и е получил положителен отговор...

публикувано на 17.07.19 в 11:47

Областни администрации набелязват мерки за борба с африканската чума по свинете

    Органите на МВР и ДАИ ще осъществяват постоянен контрол за нерегламентирано транспортиране на домашни прасета на територията на област Перник, съобщиха от пресцентъра на Областната администрация. Мярката е предприета заради регистрираните в страната..

публикувано на 16.07.19 в 18:37
Още от категорията

Ограничават достъпа на туристи до "Чудните мостове" заради АЧС

От днес се ограничава достъпът на туристи до природната забележителност „Чудните мостове“, където бе открито мъртво диво прасе, заразено с африканска чума.  Преминаването в района ще се контролира с указателни табели, стана ясно на днешното..

публикувано на 19.08.19 в 17:00

Огнище на чума по свинете пламна и до Перущица

Нов случай на африканска чума по свинете е потвърден при диво прасе в землището на Перущица. Това стана ясно след днешното заседание на Областната епизоотична комисия в Пловдив.   Предприети са необходимите мерки и вече е ограничен достъпът до..

обновено на 19.08.19 в 14:26

Режим на водата и затворена улица заради ВиК ремонт в Асеновград

Два месеца улица "Цар Иван Шишман" в Асеновград ще бъде с нарушено водоподаване и поетапно затворена за движение на автомобили.  От днес до 31 октомври водата в квартала ще бъде спирана заради подмяна на 260 метра водопроводни тръби и цялостно..

публикувано на 19.08.19 в 14:07

Ремонтът на площада затвори паркинга пред "Тримонциум"

Паркингът пред хотел „Тримонциум“ в Пловдив ще бъде затворен от днес до началото на септември.  От ОП „Паркиране и репатриране“ ъобщават, че затварянето на паркинга се налага заради подмяна на настилката, която е част от големия проект за..

публикувано на 19.08.19 в 14:03

Възрастна жена загина при пожар в пловдивско село

Огънят е изпепелил къщата й в Куртово Конаре. Инцидентът е малко преди полунощ в събота.   Веднага след сигнала за пламъци от къщата към адреса са насочени екипи на районното управление и противопожарната служба в Стамболийски. След  загасяването обаче..

публикувано на 19.08.19 в 12:52