Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Не е бял хакер и не го е направил сам, ако е той

Никола Ранчев д-р по кибернетика, експерт по национална сигурност и собственик на фирми по информационни технологии, коментира случая с хакерството срещу НАП. След коментара на премиера Борисов, че това е дело на гениален мозък и вълшебник, а експерти заявиха, че може да го направи и шестокласник, стана ясно и, че пловдивчанинът, който работи във фирма за киберсигурност, е водил курсове по обучение  за киберсигурност на ГДБОП.

Ранчев  изрази съмнение, че  обвиненият 20-годишен пловдивчанин е извършителят на хакер-атаката.  

Вие вярвате ли, че клошар запали Тютюневите складове в Пловдив, риторично попита Ранчев и отбеляза, че: първото нещо, което е абсурдно, че той може да има някакви гениални способности,  но това е точно пример за българското образование, което прилича на килийно образование, при което един недоучен младеж учи ГДБОП по кибер сигурност.  Той какво е завършил, извинявайте? Кеймбридж, Оксфорд? Къде се е обучил? На някакви курсове, на някаква фирма, която обучава други. 

Ако трябва да коментираме самото събитие,  то не е нещо уникално. 

Въпросът е, че решението на този проблем тръгва да се прави по пожарникарски, т. е. гаси се нещо, а не се работи систематично. Това е основният проблем, т. е. системата като кибер сигурност да се защитава от хората, които биха я атакували отвън, защото винаги ще има някой, който няма работа, който ще атакува.

 Например, моите съръвъри ги атакуват от Бразилия, от Китай, от Румъния, от всякъде, но трябва да има защита и вътре, т. е. работещи в нея да нямат възможност да изнасят информация, защото аз не съм сигурен, че тази информация не е изнесена отвътре.

Въпросът е Кристиян ако е хакнал тези данни какво ги прави и какви са тези данни?

Той може да покаже, че системата е пробиваема и въпросът да се реши. Добре, но той изнася за пет милиона и половина българи данни. Той вече не е бял, той  е черен/ хакер/,  защото тази информация излиза навън.

По принцип всяка система, която е разработена, особено в български мащаби, т. е. правена е на парче след някаква обществена поръчка, правена е набързо и т. н., има възможност за пробив. Би трябвало тези 5 милиона и половина хора, в момента, в който някой се опита да се възползва от тези данни, те да получат информация, т. е. 

 това, което го очакваме с години – електронно правителство, което ни обещаха Бойко Борисов, Томислав Дончев и казаха, че това ще струва около 1 милиард лева. А има ли такова нещо? Трябва да има прозрачност, обратна информация кой ползва тези информации? Защото семо при електронно правителство, всеки ще бъде информиран веднага, ако някой рови в данните.

Ранчев коментира и  елементараната грешка, поради която Кристиян е арестуван. Като  подчерта, че изтичането на данни е от 2011г., той заяви, че тогава Кристиян е бил на около 11 години...   Може да е помагал на някой.  Те твърдят за логфайл, елементарно е да бъде хванат.  Това значи все едно вие да отидете да крадете в един апартамент и да си оставите личната карта.

Цялото интервю с Никола Ранчев е в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ден на отворените врати в Арменското училище

Основно училище „Виктория и Крикор Тютюнджян” се намира в сърцето на Стария Пловдив сред китната зеленина на хълма Небет тепе. Арменското училище както обичат да го наричат пловдивчани  има 190-годишна традиция на добро образование и възпитание, в него се обучават деца от 1-ви до 7-ми клас както с арменски, така и с български произход. През настоящата..

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Надя Василева, председател на БКЗ

Най-много служители в Пловдив се търсят в IT сектора

Работодателите в Пловдив прогнозират, че компаниите в региона, които ще назначават хора в следващите шест месеца, са с 11% повече от тези, които възнамеряват да съкращават работници. Това коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив председателят на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) Надя Василева. Конфедерацията е публикувала..

публикувано на 25.04.24 в 16:33
Мира Радева

Опозицията доказа сила със свалянето на Росен Желязков

Свалянето на Росен Желязков от председателското място в НС от практическа гледна точка няма никаква стойност, тъй като депутатите излизат във ваканция до предсрочните избори. Смисълът беше да се докаже силата на парламентарната опозиция. Това коментира социологът доц. Мира Радева. Тя добави, че според нея партиите, които се обединиха..

публикувано на 25.04.24 в 15:55

Изборите ще бъдат решени от твърдите ядра

"Поисканата оставка на председателя на НС Росен Желязков е в резултат на негодувание от неговата работа - през последните седмици дневния ред за работата на Парламента беше доста "гъвкав", в последния момент се вкарваха точки, свикваха се заседания, включително и за същия ден. Това ядоса  всички останали политически сили, защото въпреки че..

публикувано на 25.04.24 в 10:29

200 специалисти идват в Пловдив за Академия Офталмология

Над 200 офталмолози се събират в Пловдив за участие във второто издание на Академия Офталмология. Форматът на конференцията е единствен у нас и специално създаден за млади офталмолози – млади специалисти и специализанти.  Да открият форума са поканени министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева, председателят на Комисията по..

обновено на 25.04.24 в 09:35