Пари за изтребителите ще бъдат взети от бюджетния излишък

Светозар Гледачев
Снимка: https://arhiv.marica.bg


2 милиарда лева допълнителни разходи за плащането на изтребителите Ф-16 не са кой знае какво на фона на държавния бюджет на България и на брутния вътрешен продукт,  каза финансовият анализатор Светозар Гледачев за решението на парламента да одобри сделката.

Средства ще бъдат взети от бюджетния излишък, който се формира вече почти всяка година. Това пък става, защото се пести от капиталови разходи, добави Гледачев.

Хората изобщо не трябва да се притесняват за нищо относно паричната политика по простата причина, че за АЕЦ "Белене" дотук са дадени 3 милиарда лева. Нито има АЕЦ "Белене", нито има изгледи да има АЕЦ "Белене", нито пък ще има. Така че 2 милиарда не са голяма сума за българската икономика, отбеляза иронично Гледачев.

Парите, по думите му, могат да бъдат платени еднократно, без това да предизвика сътресения за бюджета, тъй като нивото на държавния дълг е ниско. 

Вероятно целта на правителството е да не се стига до прегласуване на държавния бюджет в пленарна зала и затова средствата ще бъдат взети от преизпълнението в приходната част, коментира финансистът. По думите му има и резерви за увеличение на приходите, ако се увеличи събираемостта на акцизите. 

Неслучайно вторият по големина алкохолен бос е в затвора. За него неофициално се знаеше, че от 20 години продава продукция без или пък с фалшиви бандероли и просто сега му дойде времето, каза още Светозар Гледачев

Още от категорията

Празник за 45 години град Доспат

45 години от обявяването си за град чества Доспат на празника си, който продължава днес и утре. В живописната местност „Събора“, откъдето се открива прекрасна гледка към язовир Доспат, за 33-ти път се събират хиляди хора от различни крайща на страната. Празничната програма включва Фестивал на народното творчество, Събор на чешмарите и награждаване на..

публикувано на 17.08.19 в 08:09

Тайни и загадки около Альоша тази вечер

Интересни и забавни игри ще съберат тази вечер любители на логически главоблъсканици и физически предизвикателства при паметника Альоша на Бунарджика.  Под мотото  „Ескейп предизвикателство, Код: Альоша“  ще се проведат игри на открито, в които отборите ще разгадават логически загадки и ще търсят улики, а крайната цел е участниците да избягат първи и..

публикувано на 17.08.19 в 07:53

Как глобяват за превишена скорост с преносима камера?

Всяка една от областните дирекции на МВР в страната разполага с преносима камера за засичане на превишена скорост.  Камерите се поставят на статив и могат да работят и през тъмната част на денонощието. Всеки ден служителите на "Пътна полиция" засичат нарушения на различни места на територията на Пловдивска област.   Въпросната камера е унгарско..

публикувано на 16.08.19 в 13:21

Напусна ни спортната легенда Пенка Стоянова

След дълго боледуване почина известната баскетболистка от Пловдив Пенка Стоянова. Тя е трикратен шампион на България с отбора на пловдивския „Марица”.  Има над 580 мача за всички гарнитури на националния тим, на който е дългогодишен капитан.  Пенка Стоянова е олимпийски вицешампион от игрите в Москва през 1980 година и бронзов медалист четири..

публикувано на 16.08.19 в 12:21
Спас Гърневски, ГЕРБ

ГЕРБ в Пловдив отива сплотен на изборите

Бившият кмет на Пловдив, сега депутат от ГЕРБ, Спас Гърневски коментира за Радио Пловдив номинацията на Здравко Димитров за кмет. Според него, самият  факт, че изборът кой да е кандидатът е взет трудно,  показва, че в партията са израснали доста сериозни  политици плюс тези, които в момента са действащите.  Другата новина от вчера, че Иван Тотев..

публикувано на 16.08.19 в 10:31