Рожен е пример за обединение в името на България

| обновено на 20.07.19 в 15:46

Над 200 000 души се събраха на поляните на Рожен. Заради пристигащите от Пловдив хиляди автомобили движението се спира до буферните паркинги в Чепеларе, Пампорово и Смолян, а оттам към Рожен се пропускат само автобусите от обществения превоз, които извозват хората на всеки 30 минути.

На поляните има паркирани стотици автомобили, а полиция и жандармерия регулира по всички трасета към събра движението. Средно по 100 000 души на ден очакват организаторите на събора на народното творчество и животновъдство „Рожен 2019“. Голяма част от тях пътуват за проявата със собствените си автомобили. 

На роженските поляни е обособена и зона за пътна безопасност от държавната агенция за безопасно движение по пътищата. 

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева посети националния събор на Рожен. Пред журналисти тя посочи, че от 10 години се работи за индустриализацията на района и за развитие на инфраструктурата:

Ако няма инфраструктура, няма и работа. Вие знаете, че инфраструктурата е тази, която довежда и инвестициите, и дава добри заплати, защото хората, които работят тук, освен да се занимават със селско стопанство, искат да се занимават и с нещо друго.

24chasa.bg

По думите на Караянчева, както са обединени хората, дошли на Рожен, така има теми, по които и политиците трябва да се обединят:

Мисля, че трябва да вземем пример от тук, за да бъдем по-разумни, по-мъдри и по-обединени в името на България.

Стотици родолюбци от цялата страна участват в конкурса за  автентична носия на Роженския събор. Конкурсът се прави за първи път на събора. 

Кулминацията в днешния втори ден на Събора на народното творчество и животновъдство „Рожен 2019“ е специална родопска вечер, в която ще се изявят емблематични имена на родопската песен. 

Заместник-областният управител на Смолян Андриян Петров разказа:

Ансамбъл „Родопа“ ще представи своя уникален спектакъл „Невястата“, който мисля, че точно тук, на Роженските поляни, ще бъде много въздействащ. А визията ще бъде също така уникална с допълнителните LED-екрани, които са поставени. 

А що се отнася до избора на изпълнители, наистина тука ще присъстват имена като Валя Балканска, Петър Янев, 101-на каба гайди, 100 каба гайди, каба каба дайлии, трио „Родопски извор“. Тук ще бъдат Златко Кафеджиев, Златина Узунова, Юлия Кичукова, Митко Керемидчиев и, разбира се, още имена, които публиката познава и обича. 

За да можем да пренесем всички съброяни в онова отминало време, в което тук наистина родовете са се събирали на тези поляни, столетниците са развявали поводника и са се прощавали със своите деца, със своя род.  Всичко това е една история, която просто трябва да пазим и трябва да съхраняваме.

СпектакълътОще от категорията

Военослужещ от Карловската бригада залови крадец, ограбил жена

Военнослужещ от 61-ва Стрямска механизирана бригада предотврати престъпление над беззащитна жена. По време на домашен отпуск, на 09 август 2019 г. около 12.00 часа по обяд в Карлово старши сержант Цвятко Делков чува викове за помощ от беззащитна жена, която току-що е била ограбена. Той реагира незабавно,  тръгва след извършителя на кражбата и след..

публикувано на 21.08.19 в 22:49

Седем пловдивски и три училища от Пазарджик в ТОП 100

Седем пловдивски училища са ТОП 100 на училищата в страната след проведените Държавни зрелостни изпити тази година. Това сочи справката на Министерството на образованието и науката, която през август публикува Държавната агенция „Електронно управление“. Сред тях са: на Езиковите гимназии „Пловдив“ и „Иван Вазов“ , МГ „Академик Кирил Попов“,..

публикувано на 21.08.19 в 16:38

Фалшив сигнал за бомба затвори летище Пловдив по обед

Фалшив сигнал за бомба затвори летище Пловдив за три часа по обед.  От полицията уточниха, че става дума за злоумишлен сигнал, получен по електронна поща.   След сигнала, около 11 часа, незабавно са предприети необходимите действия за обезопасяване на района.  В 12,30 часа по разписание се е очаквал полет от Тел Авив. Самолетът е закъснял и е..

обновено на 21.08.19 в 14:14

Запали се и сметището край Карлово

Пожарът е избухнал рано тази сутрин. Огънят е обхванал площ от около 200 кв. метра, съобщи за Радио Пловдив говорителят на Противопожарната служба Петър Тосков.  Два автомобила с огнеборци са гасили огнището, чиято дълбочина все още не се знае.  Кметът на Карлово Емил Кабаиванов заяви, че пожарът вече е загасен, като на място..

обновено на 21.08.19 в 14:14

До 10 септември започва строителството на пътя Загражден – Белица

До 10-ти септември ще започнат дейностите по пътя Загражден – Белица. Това обещаха представители на Агенция „Пътна инфраструктура“ на среща с жителите на Загражден. Насрочената блокада за 25 август на главния път Смолян – Пловдив за сега се отменя, но родопчани остават в протестна готовност. Директорът на Пътно управление-Пловдив Пламен..

публикувано на 21.08.19 в 14:12