Без наводнения в Пловдив след изграждане на Южния колектор

Снимка: Иванка Петкова, Радио Пловдив

Община Пловдив започва работа по проекта за пречиствателната станция и по първия лот на Водния проект. „Тъй като минаха обжалванията, подписваме договор и започваме процедура за надзор, за да стартира реалната работа“, заяви кметът Иван Тотев.

„Сега правим търговски проучвания за цените, каквито са изискванията на новия Закон за обществените поръчки, за следващите 2 лота от проекта. Смятам, че вървим по график и до месец ще стартират и 3-те лота“, увери кметът.

Тотев прогнозира, че есента ще започне работата и по южния колектор, както е планирано от ВиК. „Така в Пловдив вече няма да има наводнения“, заяви градоначалникът.

Тотев допълни, че е обследвано пространството под надлез Скобелева майка и на Коматевския възел и има визия как да се реши проблемът с наводненията. „На Скобелева майка ще се направят ревитационни резервоари. Проектът е за около 550 000 лв. и е на площ от 4 декара. Сега ще направим само проектирането, а самият проект ще остане за бюджет 2020“, допълни Тотев.

Кметът уточни, че в проекта за реконструкцията на бул. „Хр. Ботев“ е включен и Коматевският възел, където дъждовната вода ще се отвежда с резервоари и дренажна помпа към зоната на Младежкия хълм за напояване.

Кметът Иван Тотев и директорът на ОП „Чистота“ официално връчиха ключовете на 5 чисто нови леки автомобили „Дачия“ за нуждите на звеното. 


Още от категорията

Склад на "Либхер" в село Царимир горя тази нощ

Склад с площ 900 кв м в село Царимир, обслужващ завод „Либхер“, се е запалил тази нощ. Впоследствие огънят обхванал и закрит склад с площ 250 кв. м.  Сигналът е подаден в 23,37 ч., съобщи пред Радио Пловдив директорът на пловдивската пожарна комисар Георги Мангараков.  На място веднага са изпратени три противопожарни автомобила от Пловдив,..

публикувано на 21.08.19 в 10:40

Опасност от пожари в Пазарджишко и още 9 области

Екстремален индекс за пожароопасност е в сила на места в 10 области на страната. Това сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрологи. Индексът обхваща територии от областите Враца, Велико Търново, Плевен, Ловеч, Русе, Добрич, Бургас, Ямбол, Благоевград и Пазарджик . Екстремалният индекс означава, че са възможни бързо..

обновено на 21.08.19 в 10:20

Готовност за блокада на пътя Смолян-Пловдив край Юговското ханче в неделя

Жители на чепеларското село Загражден заплашиха с блокада на главния път Смолян – Пловдив, заради все още незапочналото строителство на пътя Загражден – Белица.  Акцията е планирана за тази неделя - 25 август , обявиха протестиращите. Недоволството им е заради няколкогодишното забавяне на строителните работи. Местни жители неведнъж са пращали..

обновено на 21.08.19 в 10:20

Ден на отворените врати в „Горубсо-Мадан“

Ден на отворените врати се провежда в рудник "Петровица" в квартал „Бориева“ на Мадан. Инициативата е на добивното предприятие "Горубсо-Мадан“, а поводът е въведения нов модел на добив на олово и цинк, при който ръчният труд е заменен с високопроизводителни машини.  От 8 до 14 часа в днешната сряда всички желаещи ще бъдат вкарани в дълбините на..

обновено на 21.08.19 в 08:50

Ремонт спира движението през тунела "Кричим" за пет нощи

Следващата седмица - между 26-30 август, от 22:00 ч. до 06:00 ч. сутринта, ще се спира движението през тунел „Кричим“ на пътя Михалково - Кричим. Обходният маршрут е по пътя Пловдив - Асеновград - Смолян. Ще бъде ремонтиран участъкът от изхода на Кричим до яз. „Въча“. Проектът се финансира по Оперативна програма „Региони в растеж“, като..

обновено на 20.08.19 в 16:51