Хирурзите от КОЦ-Пловдив отстраниха два огромни тумора

Тежките операции са на мъж с образувание на цяла гръдната стена и жена с карцином, обхванал цялата гърда

Д-р Ваня Балева по време на операция в КОЦ - Пловдив

Хирурзите от  Комплексния онкологичен център се справиха с две изключително тежки операции в един ден, като показаха сериозни професионални умения.

Единият им пациент е 60-годишен мъж с огромен тумор, обхващаш цялата гръдната стена. Първоначалното съмнение е било за рак на гърдата, но по време на експресното изследване /гефрир/ са излезли съмнения за сарком – рядък тумор на гръдната стена, последвало е потвърждение на резултата, което определя по-нататъшните оперативни действия. 

Д-р Вълчо Петков и екипа му са успели да го отстранят на един етап. Злокочественото образувание е тежало близо 5 килограма.  

Другият пациент е жена, която преди 15 години е оперирана от  карцином на на гърдата. Ходила е рядко на прегледи, тъй като е гледала болния си мъж, имала е и допълнителни тежки семейни драми, а през това време е развила тумор и на другата млечна жлеза. 

Притеснявала се да потърси лекарска помощ, докато гърдата не станала силно болезнена, зачервена и огромна. Към всичко това се добавя и тежко сърдечно заболяване – 71-годишната жена е с пейсмейкър, но тъй като туморът е бил голям, е трябвало най-напред  да започне химиотерапия, за да се смали размерът. 

Още на първия курс обаче е направила остра сърдечно-съдова слабост, лекарите във Втора база на КОЦ са успели да овладеят ситуацията и да я спасят, но това наложило прекъсване на процедурите.

По този начин хирурзите-онколози остават в една много тежка ситуация – да се справят с напреднал и огромен тумор, коментира главният оператор д-р Ваня Балева. Онкокомитетът взе решение все пак да оперираме, за да не остане пациентката без лечение. Затова операцията е много важна за нея, допълни специалистката. 

Освен всички усложнения, д-р Балева и екипът ѝ е трябвало да отстранят още един голям тумор, който за късмет е бил доброкачествен, тъй като е пречел да започнат с образуванието обхванало цялата гърда и всички лимфни възли.


Още от категорията

Склад на "Либхер" в село Царимир горя тази нощ

Склад с площ 900 кв м в село Царимир, обслужващ завод „Либхер“, се е запалил тази нощ. Впоследствие огънят обхванал и закрит склад с площ 250 кв. м.  Сигналът е подаден в 23,37 ч., съобщи пред Радио Пловдив директорът на пловдивската пожарна комисар Георги Мангараков.  На място веднага са изпратени три противопожарни автомобила от Пловдив,..

публикувано на 21.08.19 в 10:40

Опасност от пожари в Пазарджишко и още 9 области

Екстремален индекс за пожароопасност е в сила на места в 10 области на страната. Това сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрологи. Индексът обхваща територии от областите Враца, Велико Търново, Плевен, Ловеч, Русе, Добрич, Бургас, Ямбол, Благоевград и Пазарджик . Екстремалният индекс означава, че са възможни бързо..

обновено на 21.08.19 в 10:20

Готовност за блокада на пътя Смолян-Пловдив край Юговското ханче в неделя

Жители на чепеларското село Загражден заплашиха с блокада на главния път Смолян – Пловдив, заради все още незапочналото строителство на пътя Загражден – Белица.  Акцията е планирана за тази неделя - 25 август , обявиха протестиращите. Недоволството им е заради няколкогодишното забавяне на строителните работи. Местни жители неведнъж са пращали..

обновено на 21.08.19 в 10:20

Ден на отворените врати в „Горубсо-Мадан“

Ден на отворените врати се провежда в рудник "Петровица" в квартал „Бориева“ на Мадан. Инициативата е на добивното предприятие "Горубсо-Мадан“, а поводът е въведения нов модел на добив на олово и цинк, при който ръчният труд е заменен с високопроизводителни машини.  От 8 до 14 часа в днешната сряда всички желаещи ще бъдат вкарани в дълбините на..

обновено на 21.08.19 в 08:50

Ремонт спира движението през тунела "Кричим" за пет нощи

Следващата седмица - между 26-30 август, от 22:00 ч. до 06:00 ч. сутринта, ще се спира движението през тунел „Кричим“ на пътя Михалково - Кричим. Обходният маршрут е по пътя Пловдив - Асеновград - Смолян. Ще бъде ремонтиран участъкът от изхода на Кричим до яз. „Въча“. Проектът се финансира по Оперативна програма „Региони в растеж“, като..

обновено на 20.08.19 в 16:51