Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Българско лято в Капана“ на 11 художници наивисти

Изложба „Българско лято в Капана“ ще бъде открита в Центъра за наивизъм „Art Naïve Kapana“ на ул.“Христо Дюкмеджиев“19. В нея участват 11 български творци, които работят у нас и в чужбина. Посетителите ще могат да видят произведения на творците Александър Янакиев, Димитър Вецин, Мариана Калъчева, Стайо Гарноев, Николай Ангелов-Гари, Яна Илиева, Ивана Македонова, Анита Ненчева, Георги Ненчев, Стела Стефанова и Дафина Терзиева. Изложбата може да бъде видяна до 10 септември.

Авторите:

Ивана Македонова - Родена 1957 г. в Бургас. Правила е над шест самостоятелни изложби. Нейни картини са притежание на частни колекционери в България, Македония, Англия, Германия, Дубай, Кувейт, Япония, САЩ и Канада. Живее и работи във Варна.

Анита Ненчева и  Георги Ненчев - В изкуството и в живота Анита и Георги Ненчеви са тандем.  Анита Ненчева е родена в град Магнитогорск, който се намира в източните склонове на Южен Урал. Георги  Ненчев е роден през 1951 година в София. Преди да реши, че иска да стане художник обаче минават седемнайсет години, през които Георги работи като архитект в различни проектантски организации. След това  вече няма кой да го спре.  Срещат се през 1983 г. на път – съвсем случайно пътуват в едно купе към морето. На групи към околните местности, където паркират колите си, усилват музиката и се забавляват.

Николай Ангелов- Роден е на 13 ноември 1978 г. в Карлово. През 2003 г. завършва ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ със специалност „Скулптура“, но работи основно в областта на живописта.  От 2009 г. е член на Дружеството на бургаските художници . Авторът работи и в областта на иконописта и е участвал в изписването на параклис „Св. Пантелеймон“ в гр. Карлово (2003) и на църквата „Рождество Богородично“ в село Братово (2007). От 2012 г. е член на Българското иконографско сдружение.  Живее и работи в Бургас.

Стела Стефанова - Представя дървени пана, които са вдъхновени от лични преживявания и размисли.Авторката експериментира в съчетанието на различни материали и техники,търсейки символиката, която те кара да се замислиш....и усмихнеш. 

Александър Янакиев - Роден през 1961г. Живее и работи в гр.Кюстендил. Картините са  зработени главно в стила на фолклорния наив, отличават се с ярки цветове, закачливи теми от българския бит, както и висока прецизност на изпълнението.

Дафина Терзиева - Психолог по професия и приложник по душа.Преди около 15 години започнах да рисувам „картини“ върху керамични бижута, а по-късно ми се прииска да превърна картините си в бижута: „Малки и ценни най-вече заради емоцията, която носят“. Имам 3 самостоятелни изложби и участие в една съвместна в проекта " Път на младите", като в  последната представих приказни сюжети, съпроводени с авторски стихове. Определям стила си като наивен позитивизъм, защото не се вмества точно в нито един от познатите ми. Рисувам отраженията на случващото се около мен – вдъхновението, разочарованието и мечтите си. А този извор сам по себе си е неизчерпаем, защото в основата са Душата и Животът.“ 

Димитър Вецин - Роден на 16 март 1950 г. в с. Орешец, Белоградчишко. В творческата му биография влизат над десет самостоятелни изложби в София и страната. Негови произведения са притежание на Националната художествена галерия – София, на художествените галерии в Търговище, Монтана, Видин, Белоградчик, както и на частни колекционери в САЩ, Франция, Чехия, Италия, Турция, Югославия и България. Димитър Вецин е самоук художник, чийто стил се определя от специалистите като “нео-наивизъм”. 

Мариана Калъчева- Родена е на 9 юни 1977 г.  Пловдив. Завършва Графика и Педагогика по изобразително изкуство в АМТИИ Пловдив в годините между 1999 и 2003 при проф. Владимир Генадиев и проф. Бисер Дамянов. Работи в областта на маслената живопис, акрила, графиката, рисунката и графичния дизайн. Нейните изяви са в стиловете магически наивизъм и фигуралните композиции в стиловете сюрреализъм, сецесион,  попарт и постмодернизъм. След дебютната й изложба в Пловдив през 1998 г. следват 16 самостоятелни изложби в България, Австрия, Франция, Белгия, Монако и САЩ, както и десетки участия в арт издания в Европа, Азия и САЩ.  От 2017 г. живее и работи в САЩ. 

Стайо Гарноев - Самобитен художник от Панагюрище. Член на Съюза на българските художници от 2012 г. и Дружеството на Пазарджишките художници .Илюстрирал е десетки книги.   

Яна Илиева– Родена на 2 юри 1974 г. в Пловдив. Образование: Национална гимназия за сценични и екранни изкуства, Пловдив, 1993 г. Университет "Паисий Хилендарски", Пловдив, 1997г. Специалност „Педагогика и изобразително изкуство“. Тя работи в сферата на изобразителното изкуство с акрилни бои върху платно и върху дърво, като използва смесена техника и има свой неповторим и запомнящ се стил наив. В продължение на двадесет години авторката създава пейзажи и магически илюстрации с фантазни светове, които носят усещане за радост и щастие на зрителя. Ярки цветове и приказни мотиви.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Показват филми с "Поглед към другия"

Петдневна филмова поредица „Поглед към другия“ ще бъде представена от днес в Пловдив .  Международната селекция от киноразкази е инициатива на Гьоте институт - България  и сдружението „Арте Урбана Колектив“ и ще бъде показана в Лъки – Дом на киното. Програмата включва късометражни, документални и игрални европейски заглавия, както и дискусии..

публикувано на 26.04.24 в 06:37

Изложба на Александър Христев в галерия "Пловдив"

Дружеството на пловдивските художници представя изложбата „Палитра Европа“ на живеещия във Франция творец Александър Христев в галерия „Пловдив“ в сградата на Общинския съвет. Роденият през 1976 г. в Париж художник учи в реномирани частни училища в града, като след колежа посещава Екол  ПЕНИНЕНГЕН, Екол де ВОЗ АР, Ателие по живопис Де ла Вил..

публикувано на 26.04.24 в 06:29

Никола Илиев единодушно стана почетен гражданин на Пловдив

Пловдивският общински съвет единодушно удостои с отличието „Почетен гражданин на град Пловдив“ Никола Илиев за изключителен принос към опазване, съхраняване и развитие на музикалното наследство и популяризиране на българската народна музика. Никола Илиев е емблематична фигура за град Пловдив, обогатявайки културния пейзаж с непреходната..

публикувано на 25.04.24 в 11:25

Сборникът с разкази "Баба" събира респект и благодарност

На книжния пазар излезе сборникът с разкази "Баба". Той ще бъде представен  от Кремена Димитрова  в „Петното на Роршах“ на 30 април.  Книгата включва разказите на хора от най-различни сфери и професии на живота, които разказват за своите Баби. Незабравимите си истории  споделят писател, психолог, журналист, рекламист, режисьор и актьор. Сред..

публикувано на 25.04.24 в 08:01

Проф. Пимпирев гостува на Природонаучния музей

Среща с проф. Христо Пимпирев и екипа на втората полярна мисия на българския военно-изследователски кораб „Св.св. Кирил и Методий“ организира Регионалният природонаучен музей - Пловдив в зала „Планетариум“. Припомняме, че през февруари в Природонаучния музей бяха открити новата експозиция „Полюси“ и първият по рода си „Леден фестивал“,..

публикувано на 25.04.24 в 06:23